WRC-vägarna tuffa för VOC:arna, kontroll av klassiker 240:er och hätskt på Fejan…

Helt klart var de allra flesta nöjda md VOC Mekonomen Rally utflykten till finska Tampere och Castrol Rally. De som var mindre nöjda förmodar jag åtminstone, är otursgubbarna som mer eller mindre skrotade sina bilar på de tuffa WRC-vägarna. BloggVOC1BloggVOC2Finske rallyfotografen Pekka Mäkinen, Rallikuvat dokumenterade t.ex när Dennis Jönsson rullade våldsamt på tredje sträckan, bildserien finns på http://www.rallikuvat.net/2013/tampere/index.php
En som dock var nöjd var självklart Emil Bergkvist som vann bägge deltävlingarna och hela Sverige-Serien. Kartisen Sofie Lundmark har mejlat och berättat.
Det känns riktigt skönt, nu har vi nått vårt mål för i år och det är ett stort steg i rätt riktning, menar Emil.
Sofie fyller i.
Känslan är obeskrivlig, att vinna en nationell serie är något jag alltid drömt om.
Att det var tufft beskriver Sofie.
– De finska vägarna ställde stora krav både på förare och kartläsare, vägarna var både snabba och tekniska och bestod av ett stort antal lyft och krön.
– Sex av helgens nio sträckor har även körts i finska VM-rallyt, så att vägarna höll hög standard var det ingen tvekan om.
I och med helgens framgångar är målen för 2013 uppfyllda med råge för Emil och Sofie.
Vi siktade på att vinna Sverigeserien och ta medalj i en SM-tävling. Det känns fantastiskt att vi lyckades. Nu sätter vi fart mot nya mål, avslutar Emil.

*
Rally Småland blev en succé har förstått av både mejl och beröm från de som åkte efterföljaren till det som en gång i tiden hette Smålandsrallyt. Vägarna var om än bitvis i snabbaste laget , även mixat med ”Asarumsstuk” största anledningen till alla ”Gilla”. Med detta i ryggsäcken kan man väl hoppas att Thore Lax & Co fått blodad tand och återkommer med en ny upplaga. Lite (för en skåning åtminstone) kan man kanske oroa sig över att detta kan bli framtidens South Swedish Rally? Hur som helst är det en positiv utveckling med en ny tävling, annars är det mest tävlingar som går i graven nu för tiden…

*
Rally Småland var även final i både RM och Klassiska/Historiska Rallycupen och det var inte helt lätt att följa just den delen av rallyt. Detta då klassikerna uppenbarligen delades på tre olika sätt för att genomföra rallyt. Så mycket har jag dock fattat att BloggThelinPorscheåkande Thomas Thelin var bäst med sin Porsche ( hade bättre koll på hjulvinklarna än i Ekratten) före Martin Hagman, Rimo i en Escort. Trea slutade Tinter Classic Rally Cup vinnaren Sven-Åke Angerd.

*
Redan före tävlingen hade Historiska Utskottet beslutat om teknisk efterkontroll på de fyra först placerade Volvo 240:erna. Nu bröt Mikael Wisti redan på andra sträckan med kopplingshaveri så det blev bara tre bilar som kontrollerades. En av dessa kom undan med en anteckning på det gula pappret i FIA-handlingen medan de andra två uteslöts på grund av felaktigheter i motorerna. Till saken hör att händelsen är föremål för fortsatt utredning och fortsättning lär följa.

*
Alltid lite trist med den här typen av efterspel oavsett om det är medvetet eller ej, tar på något vis bort glädjen i sporten. BloggViktorDesto roligare är det att då få gratulera min klubbkamrat Viktor Hansen som är en av få svenskar som valt att satsa på crosskart och detta i danska Crosskart Cup. För två veckor sedan kördes finalen på Ørnedalsbanen i Fredrikshavn och det gick utmärkt för Viktor som placerade sig där som tvåa och fick även samma placering i hela cupen för 125 kubikarna. Vann gjorde hemmaåkaren Tobias Daarbak.

*
Märks att det börjar lida mot slutet av RS-säsongen här nere och i helgen var det cirka femtio ekipage i Trelleborg. Nästa helg är det näst sista deltävlingen i DM med Svedala Runt på Sturup Raceway och när anmälningstiden gick ut igår så var där cirka fyrtio i listan. Vad händer i finalen Eslöv MK:s traditionella Kanonen, försvinner där ytterligare asfaltsugna förare eller är ”the bottom nååd”…

*
I lördags kördes det något så exklusivt som en Regularitytävling inom landets gränser och detta i Vara MK:s Varvloppet. Entusiasten Jonas Öhman skriver:
Visst går det att arrangera regularity i samband med rally utan att ha en stor organisation i ryggen. I lördags genomförde 90-årsjubilerande Vara MK en tävling med gott resultat i samband med sin traditionella rallytävling Varvloppet.
BloggRegAv de tio som återstod efter den gallring som var tvungen att genomföras på grund av tävlingens stora antal anmälda totalt sett kom åtta till start och de hade 2×4 SS på mycket bra grusvägar att avverka. Segrade gjorde Lars Aleberg / Anita Kinberg. Mölndals MK med endast 0,7 sekunders marginal till Övéd och Britt Marie Clasén.
– Den här tävlingen gav mycket värdefulla erfarenheter att lämna vidare till andra arrangörer, säger Jonas Öhman, ansvarig för grenen inom SBF.
– Den här typen av regularity och den typ som är vanligast i Skandinavien och ute i Europa kompletterar varandra bra.”.

*
Har fått mig till livs det i mina ögon tveksamma nöjet att figurera på Facebook och anledningen till detta var min önskan att SBF/Rallyutskottet inte enbart skulle informera på ”Fejan”. Något som inte delas av FB-anhängarna vilket är föga förvånande. Genast började de vanliga invektiven flöda, de som jag normalt sett bara får mig till livs via egna mejlkorgen. Några axplock från de som gett sig in i debatten ”Dinosaurier har svårt att lyssna in i framtiden de också, Finns även de som tycker att mobiltelefoner är ett dumt påfund, Bloggen har ett kommersiellt syfte…det fungerar sämre på facebook ur tidningsmurvel perspektiv, Som murvel är det väl hans jobb att söka infon där den finns? Publicerar på en reklamfinansierad blogg.”. Som sagt ett lite axplock och detta enbart för att jag inte anser att alla människor ska ha mer eller mindre lagstadgad skyldighet att finnas på FB dygnet runt sju dagar i veckan. Det och skriver det igen, jag menar är att SBF inte enbart kan använda detta forum. Använd gärna FB för debatten men nyheterna och diskussionsunderlaget måste finnas att läsa på SBF:s hemsida. Att Ola Strömberg och andra har FB-sidor som fungerar mer eller mindre bra är helt OK, rör mig inte i ryggen. Men mitt eget förbund tycker jag borde ha fler, öppnare och bättre kanaler än enbart FB. Jag kan ha fel så klart..

14 svar på “WRC-vägarna tuffa för VOC:arna, kontroll av klassiker 240:er och hätskt på Fejan…

 1. Sbf har ett eget forum fast det passade inte de styrande herrarna att svara där så det var ganska lönlöst att försöka skapa en dialog där

  1. Hej Jimmy.
   Menar nog inte egentligen ett forum även om detta också hade varit bra. Jag efterlyser istället informationen om vad Rallyutskottet diskuterar för ev. nyheter/regeländringar med mera.
   Min tanke är absolut inte att kväva någon debatt eller hindra någon att uttrycka åsikter, den får gärna vara på FB, men all fakta måste vara tillgänglig för alla som är intresserad.
   MVH
   Tommy
   PS. Visst är det kul att kommentarerna funkar igen?DS.

   1. Jag har vid flertalet tillfällen försökt få fram vad utskotten har jobbat med och fått kalla handen, absolut inga svar alls så även om RU använder FB så är det ett enormt steg framåt

    1. Hej.
     Så kan man ju också se på det, men i mina ögon är detta knappast att betrakta som ett ”enormt framsteg”…
     MVH
     Tommy…

 2. För en gångs skull håller jag fullständigt med Tommy, ett officiellt organ som SBF kan inte bara använda FB, möjligtvis komplettera med, men inte enbart. Det finns ju, som väl är, de i samhället som har annat att göra än att stirra i sin telefon från morgon till kväll.

  1. Hej Guest.
   ”För en gångs skull”, har jag inte alltid rätt..
   Din sista utgång med att stirra i telefonen är ju bara så helrätt!
   MVH
   Tommy

 3. Kan bara instämma angående Rally Småland. Fantastiska vägar (om än bitvis lite snabbt) och bra organisation. Hade dessutom varit ännu roligare om inte 3:ans växel hade försvunnit på SS2 och förblev så resten av rallyt.

  Hoppas på ett återseende av rallyt nästa år.

  1. Hej.
   Känns väldigt skönt att det är fler som inser att livet kan gå vidare utan att man hänger på FB 24/7…
   MVH
   Tommy

 4. Hej Tommy.
  Ang.Ru´s Fb sida.
  Visst hävs det en del ogenomtänkta kommentarer där som på alla ställen där man kan svara fritt. Men Sidan är för att få en enkel dialog med de aktiva, ett öppet forum funkar ju inte som du själv sett så många ggr. SBF´s egna forum med inloggning var det ingen som besökte trots försök. Så FB var det som just nu funkade enklast för att få en icke anonym, snabb kommunikation åt båda håll. Ru´s sida är inget officiellt organ för att släppa regleländringar utan för att ru skall kunna ställa frågor till aktiva, även om Regeländringar även skrivs där samtidigt som det släpps på det officiella dvs sbf´s hemsida. Vill man bara ha reda på resultatet, dvs nyheter och ändringar funkar sbf´s hemsida som det skall. Men vill man vara med o påverka får man ge sig in på FB. O man måste inte bo i telefon eller Datorn för att bevaka, det är ju upp till betraktaren. Jämför hur det varit tidigare år, då måste du ju hålla med om att det verkar vara lite mer drag i SBF / Ru nu!!

  Min alldeles egna syn / Matti Johansson, VARA MK

  1. Hej Matti.
   Ursäkta för lite sent svar. Skriver det ännu en gång, har inga synpunkter på vem, hur och när man som privatperson använder FB. Samma sak om RU vill ha en dialog med er som är på FB. Men och det är detta jag vänder mig emot, man kan inte utestänga alla andra från att få ta del av RU:s tankar. Menar inte att alla kommentarer på FB ska läggas ut på SBF:s sida. Däremot när RU startar en ”diskussion” då ska detta underlag även finnas att ta del av på SBF:s sida. Likaså ”lägesrapporter” under resans gång. Menar så klart inte att allt vad, Jan, Pelle, Nisse, Stina ( obs. påhittade namn) tycker och tänker på FB.
   Jag är ändå ganska modern, har dator, smartphone, platt-tv och följer med hyggligt vad som hädner i rallysporten. Ändå hade jag inte en aning om att RU höll på med däcktester i skaprt läge förrän artiklen i Bilsport R&R. Då anser jag och många med mig att informationen inte uppfyller de krav man som SBF-medlem har rätt att ställa.
   Hoppas det har klarnat lite?
   MVH
   Tommy

   1. Hej Tommy O tack för svaret, tycker inte det är alls sent. alla har ju inte tid att bevaka bloggen 24/7 😉 OBS! skämt!! Men om du ser trenden på internet överhuvudtaget så är det ju faktiskt så att hemsidors besök minskar o mer hamnar på FB. så oavsett hur du o jag tänker o tycker så har utvecklingen sin gång. Skriv ett meddelande till RU hur du tycker dom skall göra informationen mer tillgänglig för er utanför fb //Matti

    1. Hej.
     Känns inte som min sak att snacka med RU, det finns många betydligt mer pålästa och kunniga som kan hantera detta.
     Visst känns det som en härlig framtidsvison när all information från myndigheter, banker, föreningar med mera hanteras på FB…
     MVH
     Tommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *