WRC-Grahn startar i SM, Jerker byter till R4:a, Mats J. vinner, Hugh Grant missar TV-Svängen och ännu en skånsk rallyprofil har gått bort!

WRC-Focusen är startklar! De förlösande orden kom från Rickard Nilsson på väg tillbaka från reccen på East Sweden Rally som drar igång om någon timma, eller klockan 17.30. Han och ”the driver” Jocke Grahn drog en lättnadens suck när allt var klart och bilen rullat igenom tävlingsbesiktningen Linköping.

Nu är det fullt fokus på rallyt, konstaterar de båda lättat. Hur ser sträckorna ut undrar jag ?

– Betydligt svängigare än vanligt, så det blir nog riktig kul i helgen, menar Rickard.

Lite förvånad blev de båda när jag släppte nyheten, visserligen obekräftad men från ”säker källa” att Jerker Axelsson inte startar med WRC-Subarun utan med en R4-Mitsubishi som ska vara ex. Rudengrens.

Inget vi visste, men det är klart att det inte försämrar våra chanser till en pallplats…

*

Trimmat 4WD.

1. Mats Jonsson WRC-Escort

2. Pelle Sääw R5-Fiesta

3. Jocke Grahn WRC-Focus

4. Jerker Axelsson R4-Mitsubishi

5. Frank Tore Larsen R5-Fiesta

När nu Jerker Axelsson plötsligt dyker upp i Mitsubishi, tror jag nog att det blir svårt med en plats på pallen. Men poängen lär ändå räcka till SM-guld för Trollhätteåkaren. Vinner gör Mats Jonsson, nu är det proppen ur!

Trimmat 2WD.

1. Viktor Henriksson Toyota

2. Leif Peterson          Toyota

3. Martin Berglund     Golf

4. Kristian Johansson Golf

5. Johan Holmberg   Suzuki

Garderar med Jimmy Joge som är svårtippad. Med lite flyt och en fungerande bil kan pallen mycket väl bli verklighet för Golfåkaren.

Otrimmat 4WD.

1. Mikael Lindquist Mitsubishi

2. Robin Friberg Mitsubishi

3. Niklas Hägg Mitsubishi

4. Joakim Rydholm Mitsubishi

5. Jan-Erik Folkesson Mitsubishi

Med en skåning i högerstolen, Per ”Börje” Andersson blir hemmahoppet Mikael Lindquist lika svårstoppad som i Snapphanerallyt.

Otrimmat 2WD.

1. Mattias Adielsson Peugeot

2. Mattias Ledin Ford

3. Martin Jansson Skoda

4. Gustav Thorsell Peugeot

5. Steve Rökland Peugeot

Med svensk mark under hjulen är där nog ingen som rår på Mattias Adielsson, men upp till ett nytt SM-guld tor jag inte Mattias når. Göteborgaren tappade för mycket i början av året.

Junior-SM (kör ihop bägge klasserna)

1. Markus Theorin Citroén

2. Max Svensson Volvo

3. Morgan Eriksson Volvo

4. Daniel Röjsel Opel

5. Pontus Åhman Opel

*

Blev ingen hellyckad Englandstripp för Kristianstads kartinglöfte Noah Milell.

BloggNoahI den avslutande EM-tävlingen på PF International Circuit tillhörde han de allra snabbaste på kvalet. Tyvärr ville inte karten alls som Noah, dels blev han inblandad i en krasch och sedan i nästa heat hann han knappt starta förrän det blev depåbesök. Färlövsonen fortsatte att visa sin snabbhet i det näst sista heatet men så gjorde också de tekniska problemen. Alla tekniska problemen skickade ner Noah till ”second chance” där de sex första går vidare till final. Förhoppningarna var dock minimala eftersom startpositionen var nummer 25. Han avslutade årets Europa Mästerskap med en minst sagt imponerande uppkörning, tog målflagg som tolva och satte loppets snabbaste varv.

-Det är frustrerande att råka ut för det ena efter det andra tekniska problemen, när man har farten för att slåss i toppen, kommenterar han Englands äventyret

Med årets lopp i kroppen får Noah iklä sig rollen som en av favoriterna i de stora mästerskapen 2015, men först väntar årets VM i Frankrike om fjorton dagar.

*

Vet inte riktigt hur man tänkte när man bokade tävlingsdag för Autoropa Racing DayRing Knutstorp den 13 september? Först bjuder man in skådespelaren Hugh Grant som gästförare i en Ferrari 458 Challenge Evolution där han tävlar för Scuderia Autoropa i Swedish GT. Startfältet i Swedish GT kommer förutom bilmärket Ferrari att vara fyllt med några av världens mest exklusiva bilmärken som exempelvis Porsche, Aston Martin och BMW. Men när detta så stod klart måste någon ändå ha upptäckt att det kolliderar med tre andra stora motorbegivenheter i Skåne. Först TV-Svängens jubileum för den 50:e upplagan och om detta inte skulle vara nog, så körs SM i Traktorpulling i Ekeröd strax utanför Hörby och som tredje alternativ, ”Stubbarace” med traktorer i Östraby söder om Hörby. Vad har Hugh Grant i en Ferrari att sätta emot undrar jag? Nu har han visserligen sällskap av kända racingprofiler såsom Fredrik Ekblom, Fredrik Lestrup, Richard Göransson, Thed Björk och Richard Rydell men ändå…

*

BloggBrinkI helgen är det som bekant STCC och RallycrossSolvalla och en som är riktigt revanschsugen efter missen på Knutstorp är min f.d klubbkompis Tobias Brink i RallycrossLite.

Vi var trea i SM-tabellen efter två tävlingar. När vi kom till deltävling tre visade det sig att vi var snabbast av alla under tidsträningen. Är man tävlingsmänniska höjer man då givetvis målsättningen, säger Tobias Brink.


Team Brink sticker inte under stol med att ett toppresultatet på Solvalla inför 20 000 åskådare hade smakat gott!

Vi har stundtals varit vrålsnabba!

– Ser man till varvtiderna är vi oftast i topp tre och senast på Knutstorp var vi snabbast.

*

I söndags satt Eslövs rallyprofil Christina Andersson vid sidan av maken Östen i den vita GSi Kadetten när det kördes RS i Trelleborg,BloggÖsten ( tack för bilden Kristian Lindberg). Med detta på näthinnan blev det en oerhörd chock när jag sent i går kväll nåddes av beskedet att Christina hastigt gått bort natten mellan onsdag och torsdag. Sonen Mats även känd som Asfaltkungen SMS:ade till mig, ” Har tyvärr tråkiga nyheter. Allas vår rallymorsa avled i natt efter ett hastigt hjärtfel. Hon sa i söndags efter Trelleborg, att detta var det roligaste hon hade haft på länge. Hon åkte med farsan första gången 1965 och i söndags blev dom sjua totalt tillsammans. Ett obeskrivligt tomrum har uppstått. Hon fixade allt för oss alltid, inte minst på alla tävlingarna”.

Har träffat Christina otaliga gånger och när jag började med motorsport i slutet av sextiotalet var hon lite unik som åkte kartläsare med Östen i den vita ”FYF-Saab:en”, då som medlem i SMK Hörby. På den tiden var det inte så vanligt med tjejer i högerstolen men här fortsatte Christina fram till att Östen sadlade om till rallycross. Minns jag inte heller helt fel var Christina en av de drivande krafterna när man efter många av rallyabstinens i Eslöv, blåste liv i Eslövs MK. Detta bör ha varit i skiftet 70-80-talet. Under många år var hon utan tvekan en av de mest tongivande i klubben och även om hon tonade ner sitt engagemang de sista åren, var det ingen tvekan utan att ”Mats mamma” hade koll på vad som hände i klubben. Tillsammans med Östen har man stöttat Mats i med och motgång, i vått och i torrt och vad jag vet aldrig vikit från hans sida. Jag förstår att det blir ett enormt tomrum efter henne och fullständigt omöjligt att fylla. Istället får vi alla minnas Christina som in i det sista satt i högerstolen och dessutom tyckte.

Detta var det roligast jag haft på länge!

Våra tankar går nu till Östen och Mats med familj, vi tänker på Er!

*

Ett litet helgtips, varför inte åka ut till Ripa Ring utanför Kristianstad på lördag och titta på Folkrace. Vädret ska bli bra så packa picknick-korgen.

*

Väljer att avsluta med en riktigt fin SAMSUNG DIGITAL CAMERAOpel, en Kadett Coupé 1200S. Kul att se en ”vanlig” Kadett, nästan mer ovanligt än GT/E och 2,0E. Det är Benny Näsén från Brunflo som delar med sig av skönheten, ”Du som verkar vara lite svag när det gäller OPEL, så hittade jag de här när jag var på RC i Lånke i år. Inte rally men en bättre välputsad bil kan man nog få leta efter. Bättre än ny. Har åkt som kartis i en OPEL sedan -80 och gör det fortfarande ibland, så det finns lite OPEL i mig också. På senare har jag mestkört rally på egen hand i SAAB 99, VW Golf och Pegga 205(såld). Det ska ju vara framhjulsdrift!!!!. Har ett ”så kallat uppehåll” för tillfället, men man vet ju hur det är med gamla rallydårar. Tack för den bästa ”rallybloggen” i Sverige.”.

En får tacke, som man säger för berömmet.

*

Allra sist,  missa inte lördagens ”Motorlördag” i Kristianstadsbladet där vi berättar om BloggStoffeStoffe Nilsson och hans framgångs år. Dessutom laddar han om med ny Subaru (bilden) så 2015 lär bli ännu svettigare för konkurrenterna. Apropå att jag kallas ”Grupp E-hatare”, på ”Fullvarvslistan” återfinns Ola Schön med den röda Mercedesen, trea i SSRC inför sista deltävlingen i Hörby. Min nyvunna titel känns inte helt rättvis kan jag ändå tycka…

*

Trevlig helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *