Wengs R5-Mitsubishi visad på Rally Day, WRC-Atko tvivlar, NSU på tysksläp och motorsport det är svårt det…

En stor dag på helgens motorevent Rally DayCastle Combe Race Circuit i Wiltshire beläget i sydvästra delen av England.BloggR51 Här presenterades Tomas Wengs och Mpart AB:s gedigna Mitsubishiprojekt, R5-modellen av ny Mitsubishi Mirage (i Sverige Space Star). Med motor på 1620 kubik, Sadevväxellåda och Öhlindämpare lär nya ”Mitsan” kunna hävda sig väl i sällskapet som för närvarande helt domineras av Fiestan. Dock lär nya Skodan bli en tuff utmanare när den presenteras framöver. Även Peugeot 208:an och Citroén DS3 lär bli en vinnare när man väl kommit tillrätta med alla barnsjukdomar.
BloggR52Arton månader har det tagit att utveckla bilen berättade Weng inför den stora publiken på Rally Day.
En stor del av tankarna har gått till design och utveckling av den här nya bilen. Vi har gjort den enkel och tillförlitlig och använt så mycket Mitsubishidelar som möjligt.
Tomas fortsatte.
Detta är vi övertygade om gör bilen enkel att jobba med samtidigt som vi kan erbjuda kunder ett bra konkurrenskraftigt pris.
Intresset för R5-Mitsubishin är också betydligt större än vad Weng förutspått och prognosen för antalet order har spruckit.
– Den är redan fördubblad!
Testerna ska påbörjas nu i oktober och enligt Weng ska bilen göra tävlingsdebut tidigt nästa år. Kan man hoppas att någon hamnar i ”nya” Rally-SM?

*
Nu tvivlar 34-årige Chris ”Atko” Atkins på sig själv och sin framtid i WRC efter den skrala insatsen i hemmatävlingen Rally Australia. En tionde plats med Hyundaien var absolut en missräkning både för Atko och Michel Nandan som gav honom förtroendet. Kanske inte så konstigt, senast han körde en WRC-bil, även då Hyundai var i Mexico i mars och totalt har det inte blivit mer än tio tävlingar de tre senaste säsongerna. BloggAtkoDessutom fick australiensaren köra först två av dagarna i sitt hemlands lösgrus.
Visste det skulle bli svårt, så jag försökte istället njuta av tävlingen, menar Atko.
– Men det går inte att jämföra med när man är ”full time driver”, svårt att hytta rytmen vilket också tiderna visade…
Nu har den f.d Subaruföraren inga fler styrningar i sitt kontrakt med Hyundai och inget alls på gång för 2015, med andra ord en högst osäker framtid. Atko är realist och säger.
Vad jag än ska göra så måste det vara roligt och att jag verkligen njuter av det jag gör. Om detta leder någon vart, kanske till racing någonstans så får det bli så!

*
Ett misslyckat kval ställde till det för Ola NilssonSachsenring och Hässleholmaren hamnade utanför topp-tio. Det första loppet avgjordes i kraftigt regn där Ola inte var sen att svara upp i frustrationen efter sitt tunga kval och avancerade sex placeringar redan på det första varvet. Tog till slut målflagg som 12:a i det 36 bilar stora startfältet. I söndagens avslutande race var vädret bättre, och han upprepade sitt starka förstavarv från dagen innan på sin väg mot en slutlig 16:e plats.
En helg med blandade känslor, säger Ola.
Jag är nöjd med min insats i båda racen framför allt mina öppningsvarv men samtidigt gjorde jag ett mediokert kval. Vet att vi har farten som krävs för att vara i topp tio, så det var extremt frustrerande att inte få till det.
– Nu ser jag fram emot finalen på Hockenheim nästa månad en bana jag kan väldigt väl,och jag vill verkligen avrunda den här säsongen på bästa tänkbara sätt!

*
BloggÅkermanPatrik Åkerman från Ljusdal gjorde det vi skåningar trodde nästan var omöjligt, han slog Stoffe Nilsson när det i lördags kördes Rejmesvängen i trakterna kring Askersund. Målet för Vinslövsåkaren var att återta ledningen i Svenska Rallycupen, men det satte Åkerman stopp för med 1,3 sekunds marginal.
Därmed blir det ännu tuffare för Stoffe att välja tävling den 25 oktober då båda cuperna dumt nog lagt sina finaltävlingar. Väljer Stoffe Sydsvenska Rallycupen eller Svenska Rallycupen och mitt tips blir det förstnämnda…

*
I fredags var det lite extra jäktigt på jobbet och på väg till Åhus genom Rinkaby sneglade jag in på en av sidogatorna och såg där en högst extraordinär syn. På en biltrailer stod en i dag nästan okänd bil, en dammig fulbeige NSU Typ 110. Efter fullgjort fotouppdrag körde jag samma väg tillbaka och trots det pressade programmet svängde jag in för en närmare inspektion av den svansmotor försedda tysken. BloggNSU1Blev ännu mer förvånad när jag upptäckte att biltrailern även den var tyskreggad och genast började tankarna snurra. Varifrån kom NSU:n, varför stod den på en tysk biltrailer dumpad i Rinkaby?
För er som mot all förmodan inte vet, har jag BE-körkort och i den utbildningen ingick hur man surrar last på ett släp. Helt klart hade tysken som ägde nämnda släp/NSU inte gått samma kurs för här hade spännbanden dragits lite hur som helst, utan någon större tanke. En förklaring till den udda parkeringen kan vara att man mött någon sorts utövare av lag och ordning. Ett möte som ovillkorligen inneburit stopp för vidare färd på svensk väg med den högst bristfälliga lastsurrningen.
BloggNSU2Nåväl NSU:n var minst sagt bedagad men fullt renoverbar, inte mycket synlig rost, okej inredning, kromlister och annat på plats. En svensk bil, en gång försedd med dubbdäck där dubb från Secomet gjort jobbet vilket varningsdekalen på kofångaren vittnade om. Uppenbarligen var NSU:n på väg att sluta cirkeln och var på väg hem till kanske inte till födelsestaden Neckarshulm, men väl till hemlandet. Alltid lite trist när klassiker lämnar Sverige, men förståeligt då priserna utomlands ofta är högre.
Modellen som var lastad på släpet tillverkade under åren 1965-1967 och var en modern bil, även om motorn satt bak. En 1100-kubikare som levererade 49 hästkrafter och faktiskt var NSU inte helt ovanlig både på bana och i rallyskogen. Än vassare var efterföljaren 1968 med 1200-motor och en sådan minns jag från en av mina allra första tävlingar som publik. Tävlingen hade start och mål i numera helt försvunna Broby Folkets Park och här kördes en knallröd NSU. Splitterny med ”röda skyltar” och har jag för mig körd av en malmökille. Hur det gick för honom i tävlingen minns jag inte, men den läckra NSU:n minns jag glasklart. Märkligt att man minns sådant här helt onödigt när man knappt kommer ihåg vad man åt till lunch igår…

*
Motorsport det är svårt det för media, ingen direkt nyhet för oss som står med bägge fötterna djupt nersjunkna i motordyngan. Att Radio Kristianstad i morse skickade en reporter för att göra ett reportage om duktige motocrossåkaren Filip Bengtsson, boende i Sankt Olof. Bara ett litet problem, reportern envisades med att kalla sporten för ”motorcross”. Vet inte om han kanske trodde att Filip ägnade fritiden åt att ”krossa motorer”?

*
Nästa kliv i galentunnan tar förstasidesredigeraren hos vår kollega Trelleborgs Allehanda.BloggMoppe I helgen kördes Mopedrallyt ”East Grevie Supers mopperun”. Inget konstigt med mopedhobbyn, har flera kompisar med moppar i garaget, t.ex VOC-friskusen Jim Nilsson som gärna kör Puch Florida när 940:an pausas. Men att sätta ”Motorsport” som vinjett till ett reportage om moppeentusiasterna tycker jag känns mer än lite fel…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *