Underbart att slippa saltsörjan och Munkforsrundan först ut i rallyspåret!

Har ni lagt märke till hur underbart det är att köra bil den här vintern? Underbart, har Motorbloggen missat all snö och annat otyg de senaste veckorna undrar du kanske? Självklart inte, det jag tänker på är istället avsaknaden av saltade vägar. Vägar som i år kan ses genom en klar vindruta, normalt trevar man sig istället fram i blindo med tjock svart saltsörja framför ögonen.
Den här vintern kan man köra mil efter mil på fina vita vintervägar, spolarvätska vet jag inte ens när jag fyllde på senast. Ser dock hur plogbilarna trots allt kör med saltaggregatet påkopplat. Kung Bore är dock på vår sida och låter temperaturen ligga så lågt att saltet inte biter, tack och lov!
Vad kan då väghållare och Trafikverket lära sig av detta, jo skippa saltet eller åtminstone minska ner på användandet radikalt. Jag kan förstå att man saltar tidigt på vintern när den första förrädiska vinterhalkan slår till. Sedan det väl blivit vinter och dessutom som nu ett tjockt snötäcke, då kan man ta bort saltet. Vid det här laget har väl alla fattat att det är vinter, halt och därmed anpassat körsättet därefter, eller…
Lite glad blev jag häromdagen när jag var på besök hos ”däckakrängaren”. Han stod lutad mot en däckstrave med fyra nästan nya fräscha odubbade Nokia på Audifälgar. Kunde naturligtvis inte utan att fråga varför de fanns där och inte på en bil?
– Han kom till insikt, tyckte det kändes lite osäkert att kasa runt i halkan och bytte till dubbat!
Rallysäsongen är just nu tämligen iskall, (la ni märke till den, iskall?) men det dröjer inte länge förrän den drar igång, den 8 januari är det dags. Först ut är värmländska Munkfors och Munkforsrundan, RM-premiär och första deltävling för Klassiska och Historiska Rallycupen. Tycker dock att intresset verkar lite halvljummet, bara sextiosex anmälda med fyra dagar kvar innan anmälningstiden går ut. Av dessa är trettionio ”gammelbilar” och här saknas fortfarande många av fjolårets toppåkare. Varken segraren i Klassiska Rallycupen, Jonas Gustafsson från Gävle eller Almunges Tony ”Roten” Jansson som vann klassen för de nyare bilarna, finns än så länge med.
Lika tunt är det med åkare från sydsverige, för tillfället är dom noll. Inte en enda smålänning, skåning eller bleking finns med i anmälningslistan. Varför intresset är så klent har jag ingen aning om…
Kul är dock att SM-vinnaren och etablerade fortåkaren Christer Steen från Svärdsjö fått ordning på sin ”utställnings-Saab” efter kraschen i Midnattsolssrallyt för två år sedan. Nu har Christer mer än en Saab så jag vet faktiskt inte om det är den rullade eller den andra som ska användas i Munkfors. Oavsett vilket så blir tävlingen en färgklick rikare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *