SVT:s Jonas Kruse kör Citroén i South Swedish Rally!

Nu är kiosken stängd i South Swedish Rally och det blev till slut exakt 170 bilar. På slutet, efter klockan 15.00 igår alltså, passerade Sydsvenska Rallycupen SM-delen med ett ekipage, 81 mot 80 och klassikerna blev som förut bara nio. Har inte lusläst anmälningslistorna, men ett namn poppade upp direkt bland SM-åkarna, Jonas Kruse numera mest känd som SVT:s expertkommentator i rally och STCC.
Bilmärket för Jonas och skånske co-drivern Håkan Ekholm var en riktig skräll, Citroén C2R2. Måste vara dryg tio år sedan Jonas åkte framhjulsdrivet senast och då med en knallgul Renault Kit-Car. Efter Renault-karriären vill jag minnas att han bara åkt fyrhjulsdrivet. Började med Toyota Celica i Svenska Rallyt och några år senare år 2002 tog Jonas hand om Grupp N-guldet i Norska Mästerskapet med en Subaru. Därefter åkte han lite med en lånad Escort Cosworth och senaste framträdandet som jag minns var med en röd Mitsubishi. På näthinnan sitter bilder från SM i Kolsva 2009 när Jonas går på näsan och rekylen skickar sedan bakvagnen till dom sälla jaktmarkerna…
Största meriterna förutom de två SM-gulden, 1994 med Volvon och 2000 med Renault måste vara klassegern i Finska VM-rallyt 1996. Då var 45-åringen från Grums snabbaste 2WD-åkare och detta i absolut stenhårdast tänkbara konkurrens.
Men nu är det alltså SSR och den lilla C2-Cittran med en 1600-kubiks motor på cirka 190 hästkrafter som gäller. Fast storleken på bilen får mig lite förvånad, den är ju jätteliten. Precis som jag själv har inte Jonas kroppsform likt en galoppjockey eller kinesisk OS-gymnast, hur ska han kunna klä på sig den här lilla fransyskan? Jag själv har problem att tråckla mig in mellan burrören på VOC:en och den är ju i jämförelse stor som en Finlandsfärja. Men kommer Jonas väl in i hytten, tror jag konkurrenterna får något att tänka på, för köra bil det kan ”monsieur Kruse” definitivt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *