Stoffe tog nionde segern i TV-Svängen, Tom ”Skrällen” Kristensson tvåa totalt och annat smått o gott…

Idag får det mesta i motorvärlden stort som smått ursäkta, jag är fortfarande kvar i TV-Svängsbubblan. Har svårt att fokusera på RallyX, WRC, Karting-VM och annat mindre viktigt den här helgen.

Stoffe Nilsson, Hässleholms MK tog sin nionde seger i SMK Hörbys TV-Svängen.

Det blev aldrig någon fajt mellan Stoffe Nilssons ”hembyggda” Subaru-värsting och Joachim Grahns M-Sport-byggda WRC-Focus. Istället blev det nionde segern varav åtta raka för Stoffe med Esmeralda Gyllenswärd vid sin sida. Stoffe ryckte direkt på första sträckan till sig en tio sekunders ledning före Grahn/Rickard Nilsson. Till ingen större nytta då WRC-Focusen fick problem med transmissionen på sträcka två. Att det blev en backning här för Stoffe var plötsligt helt betydelselöst.
När Stoffe tog emot TV nummer nio vid prisutdelningen och jag hälsade honom välkommen tillbaka för en tionde undrade ”Vinslövs snabbaste”.
Frågan är väl om jag får lov att komma, ni börjar väl bli lite trötta på mig?
På detta fick Stoffe lugnande besked och så får vi se om någon kan utmana när det är dags för den 53:e TV-Svängen 2017.

*

Tom Kristensson SMK Hörby, bästa 2WD-förare i TV-Svängen.

Dagens skräll svarade Tom Kristensson för vilket också kostade mig två reselotter efter överilad vadslagning med Toms ”välgörare” Christer ”Krabba” Håkansson. Han var stensäker på seger för Opel Adam-åkaren. Då jag inte ens hade med Tom och nya/tillfälliga kartläsaren Tobias Steen i mitt tips satte jag så klart emot och är nu skyldig Krabba två lotter, som det kan bli…
Nu tror jag inte att Tom stod upp och körde enbart för att ge mig en ekonomisk förlust utan mer för att visa sin kapacitet som förare. Inledde direkt med att vara snabbast 2WD på sträcka ett och sedan rullade det bara på, åtminstone fram till andra servicen i Linderöd då Golfen inte alls lät pigg i motorn.BloggTom3
Trodde faktiskt vi skulle få bryta, motorn fungerade bara på full eller ingen gas, berättade Tom efteråt.
Meckarna ville vi skulle prova att byta tändstift men det hade jag inga med mig, så det var bara att kämpa vidare…
Och visst kämpade Tom och Tobias som startade i ”Division 2-klassen” men alltså åkte ifrån ”Elit-gänget” så det stod härliga till. BloggMattisHär försvann min vinnare Mattis Olsson kort efter start på sträcka fyra (bilden) men var då redan avhängd av Tom. Ännu tidigare parkerade min tvåa, Joacim Kristiansson och detta cirka 300 meter efter start på första sträckan. Dessutom skedde parkeringen uppe på en större sten…
Istället var det Pierre Fransson/Daniel Mörn Edorsson som försökte hålla jämna steg med Tom dock utan att lyckas. Visst blev det seger i ”Elit” för Pierre men till Divison-2 vinnare Tom skilde 17 sekunder.
Alldeles för mycket, även om Tom hade lite fördel av ett högre startnummer och då mindre rullgrus, konstaterade Pierre.
Riktigt bra gjort av honom!
Efteråt avslöjade Tom som nu gjorde sin första tävling både med Golfen och med framhjulsdrivet på grus, att ”topp-tre” var vad han drömde om natten före men knappast seger och tvåa totalt.
Helt ärligt, seger trodde jag aldrig på, aldrig!
Ett härligt genrep inför kommande final i ADAC Opel Rallye Cup där han delar andra platsen med Pontus Åhman. Dessförinnan planeras även start i Rally Blekinge berättar Tom.
Måste få mer framhjulsdrift i kroppen, bitvis går det lite för sakta finns mycket mer att ge…
Tack för den passningen hälsar säkert resten av 2WD-gänget…

*
Finns så klart hur mycket som helt att skriva om efter en tävling som TV-Svängen till exempel att SMK Hörby tog fem klasssegrar genom då Tom, Fredrik Nilsson, Thobias Svensson, Andreas Andersson och Magnus Sigvardsson som också säkrade DM-guldet i Grupp E. Eller att Hässleholms MK tog hand om topp-tre i 4WD genom Stoffe, Ingvar Andersson och Mikael Wehlin dessutom alla i Subaru. Eslövs Mats Andersson/Jörgen Jönsson tränar inför WRC i Spanien och en tionde plats totalt med R2-Opel Adam bådar gott.

*
I A-VOC gjorde gamle storfräsaren i klassen Henrik Levin med sambon Ida Isaksson comeback i nybyggd 940. Dubbelpunktering på sträcka två kostade 13 minuter extra men annars var Henrik nöjd och Ida bedyrade hur kul det var att vara tillbaka som kartläsare.
Nästa år är vi tillbaka och då som vinnare, hälsade Henrik.BloggJim
Knappast nybyggd är Jim Nilssons VOC-940 och påminner mer om lite byggsats när Lars Mårtensson överlämnade kofångaren som Jim ”glömde” kvar på andra sträckan. Utan kofångare blev Jim trea, bara 3,8 sekunder bak klubbkompisen Ola Wingren. Fram till vinnaren Alexander Axelsson, Skillingaryd skilde tio sekunder för Ola.
B-VOC vanns av en av TV-Svängens mest långväga gäster, Fredrik och Alexander Alin från Åmål. Detta tio sekunder före favoriten Robin Liljegren som dock ska ursäktas då växellådan rasade mot slutet. Ställde frågan till Fredrik vad han tyckte om de skånska sträckorna som inte alls är som hemma.
– Jättekul och att de höll så här bra trodde jag inte, mina kompisar hade varnat mig för att det skulle vara sönderkört. Det var det inte alls, menade Fredrik.
Men det var svårkört med så mycket tempoväxlingar, men grymt kul sträckor och så krokiga, inte alls så snabbt som i Värmland…
Där har Fredrik absolut rätt och tävlingens snabbaste sträcka den fjärde, hade en snittfart på 103km/t. Gissar att detta är snittet på de långsammaste längre norrut?

*
En som fick en lätt resa var vinnaren i C-förare R3, Örkelljungas Lars och Annie Lindberg i sin Opel Ascona B. När plötsligt alla klasskompisarna bröt efter sträcka två blev det en behaglig resa för paret Lindberg.

BloggAPNu var det inte bara i den här klassen som det försvann bilar, totalt 34 av 130 startande hade ”retired” i resultatlistan. Noterbart var att endast en enda rullning noterades och för detta svarade Grimslövs Joakim Hansson med sin Volvo 740 Grupp H. Men efter fyra minuter i ryggläge fortsatte Joakim och kom i mål som tia i klass R3 Division 2. Annars var det Simrishamns Andreas ”AP” Persson (bilden) som tävlade med Hörbys egen Rickard Andersson i klassen ”köra rallybil i träd”. Riktigt tråkigt för de båda men extra trist för Rickard med rallyustkottets Janne Rydh i högerstolen där den fina Subarun klart förlorade mot boken på sträcka ett.

*
Måste även nämna Silverdalens Jonas Nelson som blev snabbast i Appendix-K med sin blå Opel Ascona A. Att åka ifrån hela 240-gänget där Thomas Theorin, Anderstorp gjorde comeback med seger visar bara att tyskarna visste hur man byggde bil långt för ingenjörerna i Göteborg. BloggJörgenTrist var det för en annan Opel-åkare, Sjöbos Jörgen Andersson som har ständigt problem med klena drivaxlar. På sträcka fyra slog sjukan till igen…

*

Var ju mycket snack före tävlingen om detta att man i TV-Svängen provade prickbelastade hinder på sträcka fyra för att förhindra att man genade över en fin gräsmatta. Som vanligt mycket snack före me när det blev skarpt läge var där inte enda förare som körde på konerna och fick de fem straffsekunderna. BloggHinderNärmast var definitivt Älmhults Simon Magnusson med sin Golf men klarade konen med en hårsmån. På sträcka sex hade Simon säkert hellre sett en orange plastkon i skogen istället för den stubbe som satte stopp för dagen. BloggHidner2Lika närma var friske Johan Kastenman, Kristianstad men även han hade hårstråt på rätt sida om 940:an…

*
BloggGarySom vanligt mycket publik på TV-Svängen som behåller sin position som Mellanskånes största årliga sportbegivenhet, men frågan är om man vill ha all publik? Tänker på detta när jag fick Kristianstads vassa Volvo-förare Gary Kajson med gamle kartläsaren Jörgen Omelius i kamerasökaren på sträcka fyra. Nog kan jag tycka att det hade varit roligare om Gary varit på andra sidan ATA-bandet med en potent 240…

*

BloggRolandI dag har det då varit återställning av sträckorna, sortera material och kasta en massa söndrig sådan(sorterades av Roland Brorsson och Rolf Arne Nilsson). Som vanligt är detta årets bästa söndag, när allt är över och dessutom om inte allt, så det mesta fungerat bra. När vi pustar ut med grillad korv och fika fylls återigen vågskålen med det positiva på och som vanligt är den klart tyngre än ”gnällskålen”.
På alla funktionärer och även de tävlandes vägnar skickar jag allt tack som finns till tävlingsledare Mia Nilsson och hennes ”deputys” Eva-Marie Hasslöf och Patrik Persson.

*
I dag kördes Yokohamamesterskabet Øst i Valby och med Anders Lysén som vinnare i sin Suzuki. Tvåa, 17 sekunder efter kom Marco Gersager, Clio Maxi och trea i en Mitsubishi, Claus Nielsen.
Bäste svensk blev Rolf Grybb som slutade sjua totalt och fyra i klassen med svenskbekantingarna Johnny Pedersen och Jørgen Hansen precis före sig.
Anders och Anna Palmquist, SMK Hörby körde in som trea i klass 3 och där var Kenneth Kolbe Jensen före med en från Spanien-flyget direktlevererad kartläsare i form av Jeannette Kvick.

*
BloggKrisofferssonHalvsovande i soffan (inte för att det var tråkigt, men det är en sliten motorbloggare) såg jag när Johan Kristoffersson vann Rallycross-VM i Loheac och där då Petter Solberg gick upp i ny VM-ledning trots att han bara blev fyra i finalen. Då hade redan Mattias Ekström försvunnit i semifinalen efter punktering.

*

Dagens bilder: Thorleif Olsson, Tommy Svensson och Volkswagen Motorsport.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *