Stoffe tog hem Silverratten för alltid, Volvo-Magnus vassast 2WD-åkare, finsk uppvisning i Almunge och ung rallytalang omkom i krasch!

Då gick det somBloggStoffe Stoffe Nilsson önskade, det fina vandringspriset i Silverratten hamnar nu i den redan tidigare digra prissamlingen hemma i Vinslöv. Det var egentligen aldrig något snack om saken, Stoffe vann fem av de sex sträckorna och släppte bara den allra sist till tvåan Anders Jonasson från Växjö. Här lyckades Mitsubishin vara 2,3 sekunder snabbare än Subarun. Egentligen ganska ointressant då segermarginalen totalt blev 19 sekunder i Stoffe och Jesper Johansson till höger favör.
Trea slutade Mats Adielsson och fyra Hässleholmaren Ingvar Andersson. Kan tänka mig att Urban Stacke är lite besviken, tappade fjärde platsen på allra sista sträckan. Än mer besviken är säkert också Åke Jacobsson som fick ge upp med WRC-Focusen.
I och med segern är det fortsatt stenhårt i toppen av Sydsvenska Rallycupen då alla tre som slåss om cupsegern, förutom Stoffe, Emrik Smedberg och Ola Schön även de vann sina klasser.

*
En jättefajt var det däremot i 2WD ungefär som jag förutspådde i fredagens blogg. Till slut och jag ber om ursäkt BloggMagnusMagnus Johansson för att jag ”bara” hade dig som trea i tipset, blev det äntligen säger många Volvo-seger i årets cup. Magnus och Mattis Olsson i Toyotan bytte sekunder och inte förrän på allra sista kunde hemmahoppet sätta in den avgörande stöten och vinna med minimala 1,3 sekunder. Inte långt efter var min vinnare David Bellborg på tredje plats och som skuggades i mål av Kullingsvinnaren Pierre Fransson. Sist i topp-fem var även detta en Volvo i form av Thomas Grönberg. Måste tacka min ”stringer” (tidningslang för utrikeskorre) uppe i Älmhult, Kurt Andersson för bilderna. Själv tyckte sambon att ett besök på Plantagen i Lund var mycket mer motiverat än att åka till Älmhult. Håller med, märklig prioritering!

*
Måste även nämna min klubbkompis Tom Kristensson med Mikael Ottosson vid notblocket som vann A-förare VOC Mekonomen Rally. Inte nog med att Tom verkar vara säkerheten själv, det går även fort när han kör, rättare sagt riktigt fort. Förutom klassegern med över femton sekunder till godo på en annan fortåkare Magnus Gad innebar även Toms tid 21:a totalt. Efter sig fanns åtskilliga A-kompisar med Grupp H-bilar vilket mer än väl visar hur fort det går att åka med en ”sketen VOC:are”…
Nämner jag Tom så måste jag i rättvisans namn även nämna vinnaren B-klassen, Kim Nilsson Osby Mk som vann före Ola ”Silvergrisen” Wingren. Kims tid placerade honom exakt tio placeringar längre ner i totallistan än Tom. Före Kim tidsmässigt placerade sig dock vinnaren i C-klassen för VOC:are, Simon Karlsson från Gullabo, riktigt bra kört!

*
En som struntade i Silverratten var stjärnskottet Markus Theorin med den lilla Cittran. Istället för att åka till Älmhult valde han att ta den långa resan från Småland till Nyköping och köra Jubileumssprinten där. Trots allt fick Markus lön för mödan med en fin andra plats med sig hem och det var bara Toyotaföraren Janne Pettersson som var snabbare i 2WD-klassen. Totalvann gjorde Eric Johansson före Mikael Holmgren, men Janne körde in som trea och Markus fyra totalt.


I Almunge samlades Klassiska Rallycupen för ARC-Rallyt och där var det inte helt oväntat Tom Axelsson i Audi quattron som var snabbast i klassikergänget. Tom i all ära men det lär ha varit finnen Juha Selänne (detta är obekräftade uppgifter visserligen) som stal hela föreställningen i Almunge. Klassegern var kassaskåpssäker, över sju sekunder före tvåan och han hade ännu mer att ge enligt uppgift. Vinnarbilen var så klart en Opel Kadett A med knappt tusen ystra kubik. Med detta fullblod avrättade Juha Mikael Lööv med den potenta Anglian och efter honom en hel hög hopplösa Saabar. Bara att ställa upp med en Trollhätteprodukt när det fanns en Rüsselsheimare anmäld tyder nästan på någon sorts fakirblod i ådrorna….
Att bli tvåa den här lördagen för släkten Theorin var tydligen det som gällde. För en gångs skull fick Thomas med den gröne Amazonen ge sig för Lasse Drotz, men det var tufft bara 1,6 sekunder skilde.
Opelseger blev det i paralleltävlingen Tennkannan genom Patrik Åhman med Corsan före Mattias Jirvelius och Erik Davidsson.

*
Brittisk rallysport skakas av en ny dödsolycka i samband med helgens mästerskapstävling Ulster RallyNordirland. BloggCathcart20-årige hemmaföraren Timothy Cathcart omkom efter en högfartsavåkning på sträcka tre i asfaltsrallyt. Co-drivern klarade sig dock men med så svåra skador att han fick föras med helikopter till sjukhus för vård.
Cathcart gjorde sin andra säsong i Brittiska Mästerskapet och körde en Citroén DS3 i R3-utförande och betecknades som en stor talang. Riktigt vad som hände i den svaga högerkurvan strax före mål ska nu utredas av såväl myndigheter som av MSA som sköter rallymästerskapet. På bilder av bilen och från olycksplatsen ser det ändå ut som att buren/karossen är ganska intakta. Men vid rullningar i hög fart utsätts kroppen av stor påfrestning så att bilen ser ganska okej ut betyder egentligen inte så mycket. Rallyt avbröts omedelbart.

*
Kan gott erkänna att efter att ha läst om den här olyckan känns det inte riktigt lika kul att ha lastat Silver-VOC:en inför morgondagens RS-äventyr i Örkelljunga. När dessutom Roland ligger på soffan med kraftig nackspärr och är extremt tveksam till start i morgon är man så där lite ”off”.
Kan för f-n inte ens röra vid nackmuskeln utan att det för dj-ulskt ont, förklarade han från sjuksoffan för en stund sedan.
Att bara tänka sig att köra i Örkelljunga utan att kunna röra huvudet är inte att änka på…
Jag försökte muntra upp med att det är ju asfalt, att han inte behövde köra med sladd och därför behöva kika ut genom sidorutan för att se vägen, på vilket han svarade.
Du är ju ett klokhuvud, kan ju inte ens lägga bältet på axeln utan att det gör ont!
Vi får hoppas att någon helande ande dyker upp ovanför Roland under kvällen, om inte så blir jag ju ensam om att behöva ta upp fajten med Tyko Nilsson. Ska sanningen fram vet jag inte om jag ännu är riktig mogen för den uppgiften…
Kollade väderleksrapporten från yr.no över Örkelljunga och om jag säger som så, det ser inte så där bra ut. Lätt regn från klockan 09.00 som sedan ökar för att kulminera runt lunch. Därefter blir det åter igen lite lättare ”vann från himlen”. Okej Tyko, regndäcken är lastade och så är väl också dina så inte ens den lilla fördelen kan jag längre räkna med!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *