Sordo WRC-snabbast inför Portugal, Ogier inte i toppform, Östberg vinner, nya skor i STCC och Polar Classic körs!

Dani Sordo i sin WRC-Citroén är uppenbarligen i toppform och verkar trivas riktigt bra på de portugisiska sträckorna. Först vann Dani ”förfesten” Fafe Rallysprint vilket följdes upp med att notera snabbast tid på dagens shake-down inför Vodafone Rallye de Portugal med start fredag. Lite drygt tre minuter tog Dani på sig att för att åka den nästan fyra kilometerna lösgrustäckta sträckan.
Näst snabbast var inte helt friske Sebastien Ogier (bilden), en tiondel långsammare i Polon. Just Ogiers hälsotillstånd är snackisen nummer ett i Faro där rallyt startar. Jost Capito har ställt in alla ”icke viktiga” aktiviteter för WRC-ledaren i syfte att ge Ogier så mycket vila som möjligt.
– Vi tror att Sebastien drabbats av en virusinfektion som han kan ha fått redan i Mexico, berättar Capito för wrc.com
– Våra läkare har ännu inte lyckats identifiera viruset som gör honom trött, dessutom har han svårt att både prata och svälja.
Ogier själv konstaterar enkelt.
– Jag är långtifrån i toppform!
Nu syntes detta inte så mycket på ”nerskakningen” en tiondel långsammare än spanjoren, hur skulle det då ha sett ut om Ogier varit i form…
Trea slutade fjolårsvinnaren Mads Östberg i Forden och även här var det tiondelen som skilde till Östberg. Samma skillnad ner till Latvala men sedan drog det iväg (!) då Miko Hirvonen var hela fyra tiondelar efter sin landsman.
Noterbart var att Andreas Mikkelsen premiärkörde ( i skarpt läge alltså ) Polon med att klippa åttonde tid. Långsammast med trettonde tid, precis som jag förutspådde i förra veckan, var holländaren Denis Kuipers som ”lånar” Juha Hänninens Fiesta över helgen…
”Experter” på plats är eniga om vilken startposition Sordo kommer att välja vid kvällens ”start” med tanke på all lösgrus på sträckorna.
– Allt annat än trettonde och sista startpositionen i WRC-gänget är en sensation!
Dags för mitt tips och den här gången känner jag mig helsäker så då åååååååkkkkkkkkkkkkkkeer viiii…
1. Mads Östberg             Ford
2. Dani Sordo                 Citroén
3. Jari-Matti Latvala  Polo
4. Sebastien Ogier       Polo
5. Miko Hirvonen       Citroén
Tugga i er den!

*
Allra mest intressant den här gången för oss VM-svältfödda svenskar är så klart PG:s inhopp i ”Ukraina-OllesWRC2-Fiesta. PG sticker ut hakan i Värmlands Folkblad och konstaterar där.
– Får jag stryk av en Formel 1-förare på grus borde jag kanske sluta…
Nu nämns märkligt nog inte PG alls i förhandssnacket som istället nästan helt handlar om Robert Kubica, man får dock inte glömma att detta är polackens första grusrally. Andra som nämns före Årjängs fines´t är Craig Breen, Elfyn Evans och Al-Kuvari. PG, visa dom nu vad en värmlänning kan göra med en rallybil och en grusväg!

*
Idag blev så alla avtal klara mellan STCC och Svenska Bilsportförbundet enligt ett pressmeddelande alltså både racing och rallycrossavtalet. Mycket kan man säga om detta men inte att man jobbar med framförhållning, premiären på Ring Knutstorp är första helgen i maj. Redan i nästa vecka börjar man träna på samma bana och kanske dyker Motorbloggen upp på onsdag när det är s.k ”mediadag”.

*
Annars är det inte mycket heta nyheter som kommer från STCC med tanke på att det snart är premiär. Idag kom där dock ett pressmeddelande från ”BMW-åkaren” eller mer rätt ”Nissandriven järnrörskonstruktion med plastskal-åkarenRichard Göransson som berättade att han designat en ny sko till årets säsong i samarbete med Puma. Kul, men inte så mycket biltävling kan jag tycka och samma sak med pressmeddelandet att man nu kan åka med Swebus-bussar till STCC-tävlingarna. Swebus kör specialbussar dit från Ystad, Simrishamn och Kristianstad. Men som sagt så mycket biltävling känns det inte…

*
Det är minst sagt trögt med anmälningar till första upplagan av Rallyklassikernas Polar Classic Rally i islutet av juni. Idag står antalet på samma arton ekipage som det gjort de senaste dagarna och därför går Nisse Bergquist från arrangörerna in på hemsidan och förklarar för de som är tveksamma, rallyt kommer att genomföras.
– I tisdags hade vi möte om Polar Classic Rally, och jag kan glädja alla tveksamma, att vi kör på som planerat.
– Anmäl er nu alla som pratat med oss om att ni ska åka rallyt…
Bara att hoppas att Nisses klargörande öppnar portarna till anmälan på vid gavel!

*
Har en kompis som är med på Facebook och som noga följer vad som händer på rallyfronten där och då så klart även ”Olas FB-grupp”. Själv kan jag inte hålla isär turerna och och uppgifterna kring den uppseendeväckande låneskandalen där SBF figurerar tillsammans med en som vad det verkar tvivelaktig kapitalplacerare. Som sagt lokal stormvarning utfärdad över Karlstad i helgen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *