Sordo snabbast på ”WRC-SD” men Latvala och Al Rajhi vinner, Holten för Eklunds Beetle och VOC i Rally-SM?

Rally Italia Sardegna 2015Damm, damm och ännu mera damm! Så tänker sig M-Sports WRC-åkare Ott Tänak att Rally Italia Sardegna kommer att utveckla sig. Med de förutsättningarna är det kanske inte så dumt för Sebastien Ogier att gå ut först, då slipper han åtminstone damm från framförvarande. Å andra sidan så berättade ju Ola Fløene i går om all lösgrus som de främst startande tvingas köra bort så är det kanske som att välja mellan pest och kolera.
Shake down var mycket dammig så det var riktigt svårt att se var man körde, berättar Andreas Mikkelsen.
Med detta i minnet kommer vi att ha en helt annan utmaning i morgon och på lördag då vi går ut bland de första bilarna. Vissa av sträckorna är väldigt tuffa mot bilen, några till och med värre än dom i Argentina.

*
Rally Italia Sardegna 201507.00 drog man igång shake down och då var det lite överraskande för mig, spanjoren i Hyundai #8 Dani Sordo som var snabbast på sina mjuka Michelin. Två tiondelar efter körde Kris Meeke in med DS3WRC. Ytterligare ”sju tior” långsammare kom Citroén två in med Mads Östberg och Jonas Andersson in till målet.
Fyra blev Ogier och direkt bakom slutade Latvala (bilden). Tredje Polon med Mikkelsen/Fløene var ”bara” åtta med Hayden Paddon tätt efter. Bästa Ford rattades av Robert Kubica som sjua medan bästa ”M-Sport entry” blev Ott Tänak som trots detta är optimistisk inför kvällens start inne i Cagliari klockan 19.30.
Nu ville inte Sordo dra för stora växlar på tiderna från shake down då han menade att sträckan inte alls var representativ för resten av rallyt.
Sträckan var riktigt tuff mot slutet, inte så mycket sten men mycket lösgrus, svårt att hitta rätt ”line”, menade Sordo och la till.
Det här rallyt har många olika karaktärer av väg så det är riktigt svårt att avgöra hur det blir framöver…

*
Efter shake down helikopterflögs förare/co-drivers tillbaka till Cagliari medan mekanikerna fick ”tejpa” ihop bilarna. Inte allas men både Latvala (bilden), Neuville och Meeke verkade ha bestämt träff med samma träd mot slutet av sträckan. Ett träd som knäckte både bakskärm och hjulupphängning.
Medan mekanikerna pysslade med detta kördes hela WRC-gänget i en parad genom Cagliari inför massor av publik, ungefär som på lördag när prins Carl Philip ska visa upp sin Sofia i Stockholm. BloggOgierDetta verkade dock roligare när Sebastien Ogier och Julius Ingrassia ledde paraden sittande i en gammal Folka-cabbe” eller BloggMadsMads Östberg/Jonas Andersson satt i något rött italienskt. Märkligt nog syntes inte en enda Opel i paraden, italienare…

*
Dags för tipset, extremt svårt den här gången och egentligen som att kasta pil med förbundna ögon.
1. Jari-Matti Latvala Polo
2. Mads Östberg Citroén
3. Sebastien Ogier Polo
4. Andreas Mikkelsen Polo
5. Ott Tänak Ford

*
Den här gången är inte WRC2 så hett i avsaknad av både Pontus Tidemand och Anders Gröndal. I avsaknad av dessa håller jag tummarna för Esapekka Lappi i nya Skodan, men till seger tror jag inte det räcker. Ännu…
1. Yazeed Al Rajhi Ford
2. Esapekka Lappi Skoda
3. Karl Kruuda Citroén
4. Nasser Al Attiyah Ford
5. Nicolas Fuchs Ford

*
18507 beetle bildeLite ”Breaking news” hos brittiska Autosport var nyheten att Per Eklund fått klart med förare till sin nya Volkswagen Beetle SuperCar. Norrmannen Daniel Holten gör debut för Eklund Motorsport i VM-tävlingen i Höljes första helgen i juli. Detta innebär att 23-årige Daniel gör sin fjärde säsong i en SuperCar och har då bland annat kört Volvo C30 och Ford Fiesta.
Målet är att tävla med en SuperCar i både EM och VM, förklarar Holten.
– Avtalet med Per Eklund är ett steg mot detta mål!

*
BloggWilliamI kväll är det kvällsrallycross i Strängnäs och där finns då Tomelilla-pågen William Nilsson i SuperCar-Lites. I premiären gick det inte så bra när William tappade en finalplats efter att ha kört ihop med teamkompisen Joachim Hvaal. Målet inför Strängnäs är en pallplats men det kommer bli tuffare än vanligt. För till tävlingen på torsdag kommer ytterligare tuffa två förare ställa upp, varav den ena William sedan tidigare har bra koll på.
Jag har pratat lite med Thomas Bryntesson innan, det är väl han och Kevin Hansen som är mina största konkurrenter.
Något får man offra om man vill vara med och slåss i rallycrosstoppen och för William var det dagens skolavslutning som fick stryka på foten.
– Det var ett lätt val. Visst är det lite synd att skolavslutningen ligger på samma dag men självklart vill jag köra.

*
På lördag är det fritt fram för alla ”gasglada” när Power No Bullshit Raceday arrangeras på flygfältet i Ljungbyhed här i Skåne. Bankörning, 201 m, sladda, burna och sikta på 300 km/h! Bara dyk upp med din bil. Ingen föranmälan behövs hälsar arrangören MOM Events.

*
VOC-basen Roger Fransson tände till lite på gårdagens inlägg som handlade om att köra Sverige-Serien i hop med Rally-SM och mejlade mig.
” Tanken med VOC Mekonomen Rally tillsammans med SM är inte så tokig.
Men, då måste förbundet visa att de verkligen väljer SM-tävlingar med omsorg, och i dialog med oss. Det har väl varit lite si-och-så med kvalitén på vissa SM-tävlingar på senare år. Vill påstå att vad gäller valda tävlingar så har VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie varit fullt konkurrenskraftig.
Vidare måste de utvalda arrangörerna verkligen vilja ha oss med och inte behandla oss styvmoderligt. Lite så har det tyvärr varit några gånger då vi kört tillsammans med SM. Dessutom måste startavgifterna vara på en nivå som passar en VOC Mekonomen Rally tävlande. Och vi måste kunna genomföra vår del av rallyt på en dag, vi förare i VOC Mekonomen Rally har inte råd att var lediga alltför många dagar från jobbet.
Givet allt detta så skulle det absolut vara intressant. Vore också en vettig inskolning där Sveriges kommande rallystjärnor möter dagens SM-åkare i samma tävling.
Nu är förmodligen allt detta ändå utopiskt spekulerade. SBF – Svensk Bilsport kommer aldrig vara beredd att släppa prestigen så till den grad att de släpper in VOC Mekonomen Rally (en privat driven klass) i SM. Tex så har jag efter snart en vecka inte hört ett ljud från förbundet på min utsträckta hand om att föra en diskussion om att samordna VOC Mekonomen Rally och Grupp F.
/ VOC Mekonomen Rally – Roger”.
Nu är Roger lite deppig mot slutet men jag tycker ändå att det vore en bra idé. Oftast körs ju sträckorna två gånger i SM och då borde det vara perfekt om VOC:arna till exempel går ut först på andra etappen. Därmed får SM-fältet lite extra tid för service och det vi ju alla hur viktigt detta är…

*
Sorg i Hyllinge MS sedan mångårige medlemmen Axel Hellstrand gått bort. CG Elofsson skriver några ord om den 97-årige motorentusiasten.
För några dagar sedan lämnade vår hedersmedlem Axel Hellstrand oss på sitt 97:e levnadsår. Axel lämnar ett stort tomrum efter sig, för klubben i allmänhet men för sin familj o vänner i synnerhet. Axel blev tidigt medlem, redan ett par år efter klubbens bildande. Hans stora intresse för motorsporten och visad allmän duglighet medförde ett tidigt engagemang i både klubbstyrelse samt i klubbens olika arrangemang. Under många år hade bl.a. Axel uppdraget som medlemskassör och sedermera revisor samt i arrangemangshänseende som tävlingssekreterare och tävlingsledare. Många är dom förare, som av Axel fått ’bakläxa’, för att inte ha haft sina handlingar i ordning då det var tävlingsdags. Hans stora duglighet togs också tillvara mer än i klubbsammanhang och då i form av ett långvarigt uppdrag som revisor i Södra Bilsportförbundet. Axel hade ett stort hjärta för familj, vänner och klubben. Värme och omhändertagande personifierar Axel väl, vilket gjorde honom till en mycket omtyckt person. Man kunde alltid lita på Axel, åtog han sig en uppgift så visste man också att denna blev utförd. Vi är många som kommer att sakna hans alltid raka och konkreta åsikter väl inlindat i ett stort mått av slagfärdighet och många gånger spjuveraktiga skratt.
För Hyllinge MS/Claes G Elofsson”.

*
Idag kom där till en riktig publikfavorit i anmälningslistan till SM Sprinten i Sundsvall. Storfors Jimmy Olsson med Volvo 940:an blev den 13:e att anmäla sig och först på söndag går anmälningstiden ut…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *