SM på asfalt men tveksamt rallysällskap, Tidemand skippar WRC i Norge och Kubica snabbast i ERC öppning!

I vintras bjöd jag på idén med ett ”Sprint-SM på asfalt” efter succén med vinterversionen i Falun. Nu vet jag inte om Olof Kånge hos promotorn för Rally-SM läste Motorbloggen, men hur som helst nu ser det ut som att idén blir verklighet. Den 7 juli i samband med SM-veckan i Halmstad är det premiär på en 2,5 kilometer lång slinga ett stenkast från Halmstad centrum.
– Det här blir ett helt nytt grepp i Rally-SM och ett spännande upplägg för publiken, tror Olof Kånge.
SBF:s sportchef Maria Andersson gillar även hon idén.
– Det blir första gången som ett mästerskap i Sverige avgörs i den här formen. Varje helg körs liknande tävlingar runt om i Sverige och det ska bli mycket spännande att se hur RS-specialisterna står sig mot SM-eliten, säger Maria.
Nu framgår det inte om tävlingen får SM-status av pressmeddelandet, men förhoppningsvis är så fallet. Man hoppas såklart att alla landets asfaltspecialister dyker upp i Laxarnas stad. Själv tänker jag så klart direkt på Asfaltkungen från Eslöv Mats Andersson som kanske äntligen får motstånd värd namnet. I 4WD lär väl både Stoffe Nilsson (bilden)TSVMATS med sin asfaltpreppade Subaru och Jocke Grahn med WRC-Focusen dyka upp. Båda är också storfavoriter i nästa helgs Lille Mats Rallysprint. Frågan är om där finns vassare 4WD-asfltåkare i landet i synnerhet om vi snackar sprintformat på racen…
Ingen tvekan utan att Wilke & Co har att göra i sommar, först nu Lille Mats den 4-5 maj sedan har man även hoppat på arrangörskapet av Halmstadracet visserligen ihop med mer lokala Laholms MK. En dryg månad senare är det dags för Snapphanerallyt som även det ingår i Rally-SM, alltså inga sysselsättningsproblem där inte!
Som extra bonus för de som gillar Per Gessle är att han och Gyllene Tider har turnépremiär på hemmaplan samma helg.

*
SM-veckan blir den hittills största och just nu är 30 idrotter klara. Senast det var SM-veckan i Halmstad var 2011, då med 20 idrotter. Ska man vara riktigt ärlig så för en rallyfantast med en klar uppfattning om var rally står på rankingen bland olika sporter, känns inte sällskapet så där riktigt hett. Bland de trettio sporterna som finns uppräknade härnedan känns väl bara Triathlon och  kanske Cykel som sporter folk bryr sig om. Ingen människa kan väl till exempel bli upphetsad över ”orienteringsskytte”. Fast det är klart en del hur märkligt det än låter, gillar skidskytte...
Följande sporter ska dela på uppmärksamheten från de stora massorna i Halmstad: Friidrott (lag-SM) – Casting – Gymnastik- trupp – Inlinehockey – Brasiliansk jiujitsu – Tyngdlyftning – Badminton – Frisbee – Triathlon – Cykel – Rullskidor – Inlines – Rodd – Biathle- Boule (precisionsskytte) – Streetbasket – Simning – Open water – Beachvattenpolo – Dragkamp – Glima – Vindsurfing – Orienteringsskytte – Militär femkamp – Beachhandboll – Rollerderby – Styrkelyft- Konstflyg – Segelflyg – Biljard.

*
Pontus Tidemand kör i helgen Rally Sörland och detta med samma Fiesta R2 som han även ska köra i SSR. Så klokt, så klokt att inte stirra sig blind på totalsegrar med häftiga bilar typ ”one nigth stand” och istället satsa på den bil som han åker med i Junior-WRC. Det är sådant tänk som jag inbillar mig bär längre än ett SM-guld, kanske hela vägen till WRC
Rally Sörland körs i södra Norge och blir en perfekt genomkörare för Pontus inför SSR och framförallt WRC-tävlingen i Grekland i slutet av maj. Pontus håller med.
– Vi kör Rally Sørland mest som förberedelse och träning inför kommande VM-rallyn. Det är klart att man alltid vill vinna sin klass och det är alltid målet, men pressen är inte lika stor.
Även Pontus huvudkonkurrent i SSR Fredrik Åhlin kör Rally Sörland, mitt tips svensk seger i klassen!

*
BloggAzorerI morgon drar ERC ”round four” igång på Azorerna och ingen tvekan utan att Robert Kubica är i storform. Med sin Citroén var han snabbast på den spåriga, regntunga och dimmiga ”nerskakningssträckan”. Tvåa var Jeremi Ancian i en Peugeot 207 S2000 medan Jan Kopecky och Craig Breen tog placeringarna därefter. En av profilerna Bryan Bouffier fick utgå med motorras, ingen bra start på ett rally.

 

Ett svar på “SM på asfalt men tveksamt rallysällskap, Tidemand skippar WRC i Norge och Kubica snabbast i ERC öppning!

  1. Hej Tommy, Nu är det där med pengar igen …jag tycker det är fel att åka asfalt…ska vi åka sprit -SM på asfalt kostar det ca 100 000kr att bygga om bilen och vi tänker inte göra det för en tävling…jag tror många i SM delar min mening??? mvh Peter Friberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *