SM-guld till Jonas Olsson, Loeb tuggar på mot nionde WRC-guldet och Hägg bröt med motorfel!

SM-guld, SM-guld, SM-guuuuullllddd, SM-guld, ja det är nog ingen större tvekan utan att Jonas Olsson och Mikael Jönsson sjunger så här efter att guldet säkrats i SM-finalen Kolsvarundan. Men det satt hårt inne för ”Åhuskärss fines´t”, (ja du får ursäkta Jocke Grahn men ett SM-guld är trots allt ett snäpp högre än en seger i Svenska Rallycupen). Jonas fick problem redan på andra sträckan i går efter att ha kört ner i ett stort hål i vägen och tappade ett tag så långt ner som till femte plats. Då hette SM-vinnaren Mattias Jirvelius som låg tvåa efter snabbe Viktor Henriksson. Men så åkte Jirvelius av på sträcka fem och därmed var minst silvret klart för Jonas. Men snacka om stolpe in för strax efter började bromsarna strula på Viktors lånade Fiesta och även han fick kasta in handduken.
I detta läge låg Jonas tvåa efter David Pettersson och nu spelade det ingen roll längre om han ens kom i mål, guldet var Jonas. Nu kom han ändå i mål som tvåa efter David Pettersson och om jag räknat rätt snodde David därmed silvret framför näsan på Jirvelius med en enda poäng. Stackars Viktor fick inte ens brons, det gick så klart till Jirvelius.


Får tag i Jonas precis när han ska rulla upp på rampen i Köping och ställer den obligatoriska töntfrågan, hur känns det?
– Fattar det fortfarande inte, men jag är dj-ligt glad!
Jag har inte riktigt koll på hela rallyhistorien även om många tycks tro så, men i modern tid måste Jonas vara förste skåning som tagit ett SM-guld i rally. SMK Hörbys Ingemar Johansson och Henrik Sirath har Junior-SM guld, men hur man än räknar så är det ändå inte lika tungt. Sedan vet jag inte hur det var när Einar Carlqvist och Bo-Göran Fredin härjade med sina Fiatar i Standard B-klassen i början av åttiotalet. Tvivlar dock på att det blev guld för någon av dom. Helt kallt utropar jag därför Jonas Ohlsson till Skånes bästa rallyförare genom tiderna.
Nu fick han visserligen guldet lite till skänks och det är väl ingen tvekan utan att Henriksson är klassen Otrimmat 2WD:s snabbaste förare. Men vad hjälper det, du måste ta dig i mål och det har Jonas gjort. I samtliga deltävlingar dessutom vilket tyder på styrka. Det är också detta som gett SM-guld och den medaljen behöver han verkligen inte be om ursäkt för. Skönt när hårt arbetet belönas kan jag tycka…
Sedan hände även det ofattbara att Mats Jonsson åkte av vägen och fick bryta på sträcka åtta. En kilometer in på sträckan stod vår meste SM-vinnare parkerad men nu spelade det mindre roll, guldet var hans ändå.
SM-seger och den allra första svarade Växjös Anders Jonasson för i Otrimmat 4WD. Klar vinnare var redan före finalen klubbkompisen Patrik Johansson och tur var det då han fick bryta sedan han slagit av ett hjul.
I Trimmat 2 WD tog Johan Carlsson dubbelt SM-guld genom att vinna både här och Junior-SM. Tvåa i huvudklassen slutade Johan Holmberg men bara trea i Köping.
Heta finnen Esapekka Lappi tog hand om totalsegern i samma S2000 Skoda som Pontus Tidemand tidigare kört i SM. Nästan minuten före Trimmat 4WD-vinnaren Eddie Hörbing som bara var tre sekunder före Jari Saarinen.
Hasse ”Kräbbleboda” Johansson hade en bra helg och körde sin som sjua i Trimmat 2WD medan kompisen Mattias ”Benke” Bengtsson fick ge upp med tekniskt fel på den lånade 240:an.
I Frankrike tuffar Sebastien Loeb på och har ökat gapet till Latvala till halvminuten. Trea är Hirvonen med Mads Östberg som fyra. Faktiskt det enda som är lite spännande om Östberg ska kunna hålla Dani Sordo bakom sig, det skiljer tre sekunder med en sträcka kvar av lördagsetappen att köra.
Petter Solberg gjorde en av de mest spektakulära avåkningarna någonsin på sträcka fem. Med plattan i mattan åkte Petter av på ett snabbt parti. For rätt igenom en vinodling korsade sträckan och in i en ny vinodling med något som måste ha varit gashäng. Med Petters sedvanliga oflyt stod där så klart mitt bland vinrankorna en hög el-stolpe och den träffade Fiestan mitt i fronten. Någon sekund senare trillar stolpen ner över framrusande publik och som genom ett under undkommer alla utan skador. Värre var att när stolpen föll i ett gnistregn innebar det att en hel by blev strömlös…
Tråkigt att min favorit Nasser Al Attiyah åkte av och skadade då två dumt placerade åskådare. Inga allvarliga skador men ändå lite onödigt.
Självklart fick inte PG Andersson komma i mål, nej nu var det laddningen som jävlades och fick honom att bryta på sträcka fjorton. Förhoppningsvis startar han om i morgon?
Fredrik Åhlin stretar på och ligger fyra i WRC-akademin med bara tre sekunder upp till trean. Pontus Tidemand har det tuffare och ligger sexa, långt efter Åhlin.
En som har backflyt är verkligen Trelleborgaren Magnus Hägg och Kristian Lindberg. I femte deltävlingen i Danska mästerskapet kom Magnus med nyfixad motor och nu skulle allt vara under kontroll, trodde Magnus. I h-e heller, på sträcka ett var tävlingen över för den blå Subarun med jsut det motorfel. Klubb och Subaru-kompisen Fredrik Lenander slutade åtta i klassen och tjugofyra totalt. Två placering sämre fick VOC:aren Mattias Olsson men vann klassen. Bäst av svenskarna var Robert Scholander på en total sextonde plats i den lilla Cittran.
Vann gjorde Anders Gröndahl i en WRC-Subaru före Christian K Jensen, Peugeot S2000 och som trea körde Steen Andersen in med Mitsubishin.

2 svar på “SM-guld till Jonas Olsson, Loeb tuggar på mot nionde WRC-guldet och Hägg bröt med motorfel!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *