SM-åkarna i Snapphanerallyt inte förtjusta att åka med asfaltdäck, Subaru-Jerker min favorit, fler WRC-chanser för Meeke!

Varken Wilke eller de inbjudna SM-åkarna släppte några direkta ”kioskvältare” vid gårdagens presskonferens inför AM Snapphanerallyt. Eddie Hörbing satt fast i kö efter en trafikolycka vid Värnamo och ersattes av ”elvafaldige” vinnaren av rallyt Mats Jonsson och han förklarade att han fortfarande har samma motivation som vid första segern 1984 i Opel Asconan (vad annars?). SM-ledaren i Otrimmat 4WD Patrik Johansson spände ögonen i Motorbloggaren med tydlig hänvisning till var i mitt förhandstips han skulle placeras. Lugn Patrik, du var min vinnare redan innan ”blicken”!

Toyotafriskusen Leif Peterson anlände i någons sorts ”Toyota värstingsportbil” och på min fråga vad han trodde om vår lokale hjälte Rickie Borgström svarade Leif.
– Han blir livsfarlig!
I SSR trodde jag knappt mina ögon när jag såg tiderna, dessutom med en 240:a mycket imponerande. Klarar han sig bara från att göra små misstag är han på pallen…
Mattias Adielsson (han förtjänar ett extra plus för sitt flitiga mejlbombande om allt han företar sig, något fler borde ta efter?) leder Otrimmat 2WD. Han var lite kluven efter att beskedet att varken SM-tvåan Fredrik Åhlin (aldrig anmäld) och superheta Pontus Tidemand inte kommer till start.
– Pontus skulle åka i Belgien istället vilket ändå är synd, för mig hade han varit en riktig bra värdemätare även om det varit tufft att slå honom!
Annars handlade presskonferensen mest om Hovdalasträckan och så kritiken mot att det blev tillåtet med ”asfaltdäck” på Garnisonen ikväll. Först Hovdala där alla fyra vid bordet verkade trivas,kanske allra mest Mats jonsson som menade att det var en av hans absoluta favoritsträckor ”world wide”. Leif Peterson fyllde i.
Jag gillar också Hovdala, här är det man eller mus som gäller!
Ett extra plus är det så klart i år när det är enbart tjejer som bemannar klassikern. BloggTjejerNågot som Ramona Karlsson självklart gillade. Hon snackade något om ”girlpower” och då är det så klart så. Även jag tycker det är jättekul med tjejer i rally, ni skulle bara vara så många fler…
Asfaltdäcken var då en mer infekterad historia och där alla fyra menade.
Vi skulle ha åkt på slitna grusdäck som det var bestämt från början. Att Rallyutskottet gick in och ändrade i inbjudan är helkorkat!
Mats förklarade att han tvingades köpa asfaltdäck plus fälgar för att köra Garnisonen två gånger, däck som han sedan inte har mer användning för.
Man snackar om att förbilliga sporten och så gör man så här, konstaterade Patrik Johansson irriterat.
Leif Peterson menade.
Inte bara för att det blivit billigare med gamla grusdäck, publiken hade också fått mer show än vad som nu blir fallet. Finns bara förlorare på beslutet!
Någon kritik mot själva sträckan fanns inte, bara mot däckbeslutet.
Man kan ju inte släppa kanske tjugo sekunder direkt genom att åka med grusdäck när de andra åker slicks, bara att hänga med, resonerade Mats.

*
Dags för tipset och vi börjar med Trimmat 4WD där tråkigt nog SM-tvåan Hasse Gustavsson tvingats lämna återbud på grund av sponsorkrångel enligt honom själv.
1. Jerker Axelsson Subaru
2. Ingemar Svensson Ford
3. Eddie Hörbing Ford
4. Ramona Karlsson Skoda
5. Mats Jonsson Ford
Vågar väl inte träffa Mats efter detta?
Otrimmat 4WD.
1. Patrik Johansson Mitsubishi
2. Robin Friberg Mitsubishi
3. Mikael Lindquist Mitsubishi
4. Martin Berglund Mitsubishi
5. Niklas Karlsson Mitsubishi

Trimmat 2WD.
1. Leif Peterson Toyota
2. Johan Holmberg Suzuki
3. Rickie Borgström Volvo
4. Johan Carlsson Toyota
5. Tobias Söderquist Toyota

Otrimmat 2WD.
1. Mattias Adielsson Peugeot
2. Erik Telehagen Honda
3. Martin Jansson Skoda
4. Mattias Olsson Ford
5. Anton Alkberg Ford
Då håller vi tummarna och på lördag runt klockan 16 får vi se om jag lyckats bättre den här gången?

*
Det gick som bekant åt h-e för min favorit Kris Meeke i Finland där han rullade på näst sista sträckan men nu signalerar ”bilägaren” Khalid Al Quassimi att det kan trots allt bli fler chanser för den nygifte nordirländaren.
– Kris förtjänar en ny chans det är så han växer som förare, menar Al Quassimi.
Jag tänker ge Kris en ny chans, han var ju faktiskt uppe och irriterade Hirvonen, var snabbare än Sordo så nog visade han sin talang!
Mellan raderna kan man också läsa att Meeke kan vara ett namn för Citroén 2014. Kanske dags för storstädning av monsieur Matton och ut åker då kanske både Hirvonen och Sordo. I Autosport kan man även läsa att Robert Kubica kan vara ett namn för Citroén och WRC till nästa år. Nu vill den polske f.d F1-åkaren fokusera helt på titeln i WRC2 men är inte alls främmande för att sitta i en WRC-bil nästa säsong.
– Inget är klart för mig till 2014, en WRC-satsning är en av möjligheterna, var allt som kom från munnen på Kubica.
Helt klart är man inte nöjd med säsongen hos fransmännen även om man så klart förstod att de riktiga ”Golden Days” var över när Loeb bytte inriktning. Men från ”Golden” till nästan magplask hade man nog inte riktigt tänkt sig året…

*
Om du inte tänker åka till Ganisonen för att kolla in AM Snapphanerallyt så kan kanske kvällsfolkrace på Svampabanan locka? Där drar nämligen Tomelilla MK med Kent Sjöstrand i gång kvällens race samtidigt och där målet är att passera de 2300 åskådarna som besökte tävlingen i fjol. Inte nog med att det bjuds på rafflande tävlingar, överskottet från allt ihop går oavkortat till Barncancerfonden och ifjol blev det 114 000 kronor. Alla hoppas nog att summan bli ännu högre i år. Ska du dit så kolla in ”Mediaracet” där Kristianstadsbladets ”superblixt” Emma Ståhl ursprungligen från Älmhult men nu boende i Östanå, har favorittrycket på sina tjugofemåriga axlar. Emma visade sina färdigheter i folkrace redan i juni då Hästveda hade ett liknande arrangemang. Med den rutinen blir Emma vad Ogier var i Rally Finland ”unbeatable”. Go for it, Emma hälsar Motorbloggen!

*
I går kom Lars Servin ut med mer än vad man mänskligt kan begära. Sitt Opelförflutna är han inte sugen på att snacka om så därför var avslöjandet anmärkningsvärt.
– Du har missat att jag faktiskt även kört Saab V4 på Svampabanan och det gick riktigt hyggligt, jag slog bilägaren, förklarade Servin iskallt.
Som sagt, en riktig smäll för mig…

*
BloggLMDagens ”Opelspottare” är Volvomannen Lars Mårtensson som efter idogt letande skickat den här fina Rekorden till mig. Tack för det Lars och det är faktiskt  ganska snyggt med grönt på rallybilar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *