SBF:s elbilsrally irriterar och grävmaskinen startklar i STCC!

Vad stort sker, sker i tysthet! Bättre kan man inte beskriva min reaktion på den inbjudan till presskonferens om Öresund Rally som publicerades på Svenska Bilsportförbundets hemsida igår, samma dag som presskonferensen ägde rum i Köpenhamn…
Vem och till vilka inbjudan har utgått har jag ingen aning om, Kristianstadsbladet har åtminstone inte fått någon. Lite märkligt då Hässleholms MK står som svensk arrangör?

Vad är då Öresund Rally? Jo det är ett helt nytt koncept där de gamla tankarna om Öresundsintegrationen även ska genomföras inom bilsporten. Hitintills kan man väl konstatera att tidigare försök, de flesta med Hässleholms MK som svensk huvudman har utfallit så där…
Nu ska man göra ett nytt försök och detta med ett el- och hybridbils rally. För att få lite stuns i det hela, bjuder man även in klassiska rallybilar, det nya och gamla således. Med samma fingertoppskänsla som en hjärnkirurg med tumvantar har man valt helgen den 10-11 september för rallyt. I Skåne körs under perioden maj till december tre rallytävlingar och två deltävlingar i STCC, det finns alltså ganska gott om ”lediga” helger. Nu väljer istället Bilsportförbundet och dess danska motsvarighet samma helg som TV-Svängen körs för 47:e gången i sträck (respekt!), Svedala MK arrangerar en deltävling i RS-DM och på Ring Knutstorp körs STCC. Detta var helgen man kom fram till, att vara optimal att lägga Öresund Rally, är det bara jag som inte förstår?
Öresund Rally är självklart inte tänkt att vara ett rally i dess rätta betydelse utan ska vara ett mellanting mellan Bil-O och Regularity på allmänna vägar och utgör självklart ingen konkurrens för de ”riktiga” tävlingarna samma helg. Det jag ändå reagerar på är att det är både trista och tokiga signaler från förbundet mot de andra arrangörerna. Att förlägga sitt ”nytänk” till samma helg och dessutom långt, långt efter att tävlingskalendern spikats, är lite respektlöst enligt mitt sätt att se. Vet inte om man i Stockholm känner till Bilsport On line, här är det nämligen enkelt att gå in och kolla efter tävlingsfria dagar…
Självklart är det positivt att förbunden på båda sidor Öresund vill visa upp att man är öppna för nya och kanske mera miljövänliga tävlingsformer, inget snack om den saken. Sedan är jag kanske lite mer tveksam till hur många deltagare ett sådant här jippo kan locka? I min närhet finns inte en enda elbil och jag känner inte heller någon som kör hybrid. Samma dilemma som arrangörerna av Midnattsolsrallyt har med sprängfylld anmälningsbox, riskerar man således inte  att  få.
En annan sida av saken är att den dag elbilarna blir var mans bil, den dagen lär det inte finnas en enda frivillig funktionär för att genomföra eventuella elbilrallyn. Kanske något bemanningsföretag kan bli räddningen? Om jag fick bestämma så skulle funktionärsbiten stå allra överst på agendan hos SBF, långt, långt högre upp än elbilsrallyn och andra ”politiskt korrekta” jippon. Men jag säger och menar ändå som Sportradions travexpert Uno Hedin, ”lyyyyyyyyycka till”!
Så verkar det som Janne Flash” Nilsson och hans kompisar har gjort grävmaskinen startklar för att gräva STCC och svensk racings grav. Blotta tanken på en utbrytarserie ger mig kalla kårar och jag förstår inte vad det är som händer. Så mycket fattar jag, man inte är överens om vilka bilar det ska tävlas med 2012 och framåt. Har varken kunskap eller kompetens att bedöma vem av de två trätobröderna som har bäst argument och jag bryr mig inte heller. Det jag bryr mig om är att bråket riskerar att punktera den succé som STCC har varit och fortfarande är.
Får bråket fortskrida är risken stor att vi flyttar oss tillbaka till det ”glada åttiotalet” då knappast någon ens visste att det fanns liv på de svenska racingbanorna. Inte förrän STCC drog igång vaknade intresset och jag menar att bättre än vad det är nu, blir det nog aldrig.
Men som sagt när grävmaskinen rullas fram och skymmer solen ( läs sponsorerna), då är risken överhängande att skuggan faller lika djup och tung över både Flashgänget och STCC. En skugga som det kan ta många år att komma ur!

2 svar på “SBF:s elbilsrally irriterar och grävmaskinen startklar i STCC!

 1. Hej.
  Fick ett email från signaturen ”lika irriterad” som påpekade att jag hade fel i min kalender för helgen den 10-11 september. Signaturen påpekade: ” att det förutom de uppräknade tävlingarna körs även följande :
  Hästveda FRC arrangerar Offroadtävling, Staffanstorp HS har tävling i Radiostyrd bilsport, Kristianstad Folkraceklubb kör ute i Ripa plus att det i Växjö arrangeras en Bil-O i Sydserien. Känns som en tämligen späckad helg för oss bilsportintresserade. Hur vi då dessutom ska pressa in ett elbilsrally som kanske många är nyfikna på, blir inte lätt…”.
  Det är alltså mer än jag som inte föstår!
  MVHTommy

 2. Många kloka tankar och i både fallet med det hastigt påkomna Elbils Rallyt som i fallet med utbrytarserien skulle jag gärna se lite mer förståelse och samarbetsvilja, Sverige som motorsportarena är alldeles för litet för att de olika aktörerna ska ha råd att dra åt olika håll.
  Hälsningar, Tony Ring        tony@smi.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *