Saltsörja och Formel 1.

Att tvätta bilen för hand en sådan här vinter kan närmast betraktas som en nära döden upplevelse. I helgen hade jag det högst tvivelaktiga nöjet att försöka återskapa originalfärgen på Subarun, den är ”Lightning red” men var nu i det närmaste grå/svart. Mån om miljön som jag är, använde jag naturligtvis en tvätt där man stoppar i polletter och för detta får vatten plus diverse tvätt och vaxmedel. Även om det är ljummet vatten i borsten så blev resultatet totalt stela blåfrusna fingrar. När det sedan blåste lite friskt rakt igenom tvättbåset, var vinterkänslan minst sagt total.
Nu ska jag inte döma ut tvätten, men efter fem polletter så var bilen klart mycket bättre/renare men rentvättad, knappast. Problemet är naturligtvis inte tvätten eller tvättaren utan saltsörjan som biter sig fast och är i stort sett omöjlig att få bort utan kemisk bekämpning. Frågan man ställer sig är vad som sker i naturen när samma saltsörja sköljer över växterna längs våra vägar. Någon som vet? Kanske är saltet rena livselixiret för växterna, fast lite grann tvivlar jag på att så är fallet.
Läste i Sydsvenskan om en man uppe i Norrland som tröttnat på Vägverkets halkbekämpning och startat ”Saltupproret”. Redan nu hade över tjugotusen antecknat sig på listan mot vägsaltet, tyvärr tror jag inte detta har någon betydelse. Tingvall & Co har redan klart för sig, salt ska vi ha punkt slut!
Helgen har varit en lugn tävlingshelg. Alla väntar på Rally Sweden som drar igång med Superspecialen på Färjestads Travbana torsdag kväll. Kollade in väderleksrapporten för rallycentrat Hagfors, sol utlovas, ingen snö och 4-6 minusgrader under tävlingsdagarna. Kan det bli bättre?
Då har man det värre med vädret i Spanien där Formel 1 stallen har officiella tester på Jerez-banan i veckan. Kraftigt regn förväntas dra in över testerna och det är inget som stallen är intresserade av. Har en arbetskollega som är mycket intresserad av Formel 1, all annan motorsport menar han, är mest skit. Kritiken mot mig som ”grussprättare” är total över avsaknaden av Formel 1 i Motorbloggen. Jag får väl försöka skärpa mig till att säsongen drar igång, men måste erkänna att Formel 1 inte är min grej.
Dock ångrar jag att det aldrig blev av att åka upp till torvmossen i Anderstorp när det begav sig i mitten av sjuttiotalet. I backspegeln är det ju nästan ofattbart, Formel 1 i Anderstorp och jag brydde mig inte. Skamvrån är väl där man borde höra hemma?

4 svar på “Saltsörja och Formel 1.

 1. Bäste Tommy ! Du kan ta Dig ur skamvrån genom att besöka ”Race of legends” på torvmossen i Anderstorp sönd. 15/8 2010. För egen del såga jag alla F1-tävlingarna i Anderstorp 1973 – 1978, dessutom minnestävlingen för Ronnie Petersson 2008.
  MvH Conny W.

  1. Hej.
   Kan kanske bli aktuellt. Visserligen är det dagen efter Snapphanerallyt och då ska jag förhoppningsvis polera någon form av prisbuckla ( obs. ett skämt ). Bara att gratulera till din framsynthet. Jag får skylla på ungdomligt oförstånd som trodde att Formel 1 i Anderstorp kommer alltid att finnas. Så fel jag fick.
   MVH
   Tommy

 2. Hej Tommy !
  Din beskrivning av vedermödorna vid biltvätten känns igen och din reflektion – vad händer i naturen när saltsörjan duschas över den och för den delen sköljs ner i sjöar, bäckar och åar är på sin plats.
  Att saltet är förödande för naturen och allt liv är utan tvivel.
  Så här är det, vill du av någon anledning ta död på något, så räcker det med vanligt salt – effekten är omedelbar !

  Sven-Olof Andersson
  Saltupproret

  1. Hej Sven-Olof.
   Jag tror dig, men problemet är väl vad Vägverket tror? För dom är saltet och de dubbfria däcken lösningen på allt. Jag glömde förstås fartkamerorna och vajerräckena…
   Lycka till, jag stöder dig fullt ut.
   MVH
   Tommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *