Hastighetsrekord med Saab 93 från 1959.

Motorsport kan vara mycket. Inte bara rally, Formel 1, STCC, motocross, miniracing, tractor-pulling, dragracing, ja listan kan göras lång. Men ett udda motorsportintresse har onekligen Sven-Inge Pettersson från Fagerdal på gränsen Östergötland/Småland. Sven-Inge har en Saab 93 från 1959, en riktig ”tvåtaktare” med bakhängda dörrar. Med den här över 50 år gamla Saaben ska Sven-Inge sätta världsrekord, i hör och häpna, hastighet.
Världsrekordet för bilar under 1000 kubik sattes i Bonnevilleöknen i USA delstaten Utah. Året var 1964 och rekordet lyder på 180 km/t och nu ska det ryka all världens väg är det tänkt.
Sven-Inge byter dock ut Utahs ökenhetta mot iskylan i Funäsdalen där Saaben ska ut på just is för rekordförsöket.
Den trimmade motorn ger cirka 100 hästkrafter och detta ska ge den senapsgula Trollhätte-moppen tillräckligt med fart för att slå världsrekord är det tänkt.
Sven-Inge har ett förflutet i rallyskogen men har nu sadlat om till den här sporten, som officiellt heter ”landracing” och det är ingen tillfällighet att han väljer att köra på is. Temperaturer under 20 minus ger tusenkubikaren som drivs av en blandning av E85 och tvåtaksolja, cirka tio procent högre effekt och det är detta som ska knäcka det gamla rekordet. Allt detta står att läsa i Västerviks Tidningen och det är bara att önska Sven-Inge lycka till.
Vem vet Sven-Inge kanske blir den förste som blåser nytt liv i ”Spyker-Saab” och detta med en 50 år gammal ur-Saab. Kanske inte riktigt så som reklammakarna i Trollhättan önskar sig come backen till tävlingsbanorna?

Ett svar på “Hastighetsrekord med Saab 93 från 1959.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *