Vi behöver inte skämmas!

Att vara rallyförare är tufft och många gånger väldigt jobbigt. En som har det väldigt jobbigt för tillfället är Joachim Grahn från Åshuskärr. Egentligen borde han och resten av teamet vara i full färd med de sista förberedelserna inför Rally Sweden, men i garaget är det istället väldigt lugnt. Jocke har ”blåst” två motorer på kort tid och nu är starten i SM-premiären i Värmland lagd på is. Någon ny motor hinner Jocke inte få tag på i tid och nu funderar han även på att hoppa hela vintersäsongen. Tungt!
Nu är han inte ensam om sina problem, flera Mitsubishi kollegor har fått samma problem sedan reglementet ändrats och tillåtit en ökning av restriktorn. Varför motorerna nu rasar på löpande band är där ingen som riktigt vet. Bara att hoppas att Jocke biter ihop och kommer igen.
Då var det desto muntrare när jag idag träffade hässleholmsåkarna Johan Green och Jonas Olsson för ett litet snack inför Rally Sweden. Ingen av de båda har kört tävlingen förut och båda såg framemot ett riktigt äventyr. Visst kommer det att bli ett äventyr och jag hoppas verkligen att de håller sig till taktiken man la upp i dag. Lugnt och försiktig, hålla sig i spåret och låta konkurrenterna göra misstagen. En klok taktik men visst har jag hört den förut. När hjälmen kommer på växer hornen, vadå taktik nu är det rally?
De senaste åren har Rally Sweden mest handlat om vintervädret eller rättare sagt bristen på vinterväder och mindre om själva rallyt. Belackarna har snackat om att nu är det slut med VM-rally i Sverige, det är för lite snö och is. Norrmännen kommer att ta över, för dom är ju så mycket bättre än vi. Har mer vinter och mer pengar, nej, det är kört för Rally Sweden.
Skitsnack kallar jag detta. Klarin & Co har år efter år visat att man är minst sagt kompetenta att genomföra ett VM-rally. Visst vädret kan man ju inte göra mycket åt, men teamen och förarna bryr sig inte så mycket, om det är lite eller mycket snö. Dom kör oavsett hur underlaget ser ut. Istället är det som vanligt ”jantelagen” och inte fakta/kunnande som styr belackarna. Vad man nu ska klaga på i år vet jag inte riktigt? Startfältet är på topp, hela VM-gänget finns på plats i Karlstad. Vintervädret är kanon, bortemot 50 centimeter snö över hela Värmland och södra Dalarna. Väderprognosen visar på sol under rallydagarna och 3-6 minusgrader, kan det bli bättre?
Då ser det sämre ut för norrmännen som nu begär stöd av norska regeringen för att rädda sitt VM-rally. I år körs det inte, men de två tidigare åren 2007 och 2009 har varit tufft ekonomiskt för arrangörerna. Sportsligt har det fungerat bra, men ekonomin har inte varit lika lyckosam.
Kan det var så att vi svenskar faktiskt kan göra något riktigt bra utan att behöva skämmas? Jovisst, vi har Rally Sweden och det behöver vi inte skämmas för!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *