”Rookie Fredrik” tog sin första totalseger i TV-Svängen, Victor H. skuggade och vann 2WD, mycket mer från den 58.e TV-Svängen och Rovanperä vann i Grekland!

Då är ”Dagen T” avverkad och i dag är det lite av ”Dagen B” som i baksmälla, men inte på grund av ett överintag av alkoholhaltiga drycker utan den känslan uppstår alltid efter att ännu en TV-Svängen klarats av. Under dagen gick jag inom HQ 14987 steg eller i kilometer, 8,1 och då var jag aldrig längre från min plats än 200 meter.

Foto. Tomas Thoren

Nu var det så klart inte bara jag som fick ihop ansenliga mängder steg under lördagen, vi var många. För att inte tala om de som istället för fysiska steg gick lika mycket i skallen, tänker på tävlingsledningen som mer eller mindre satt fjättrade inne i den stekheta Lågehallen.

Foto: Tommy Svensson

Här befann sig även vår sedan många år suveräna resultatleverantör ”Resultatservice” där Lars Gren och Sebastian Steiner hade stenkoll på allt och alla på sträckorna, på distans satt så Johan Gren och höll koll. Ett jättebra komplement till säkerheten var Torsten Haapala som med hjälp av högtalaren i sin Drönare försökte hålla ordning på de i publiken som inte fattade att dubbelparkering alltid är en dödsynd. Helt omöjligt för räddningsfordon att via stickväg nå in till sträckan i händelse av olycka, skärpning rallypublik.

Annars var det idel beröm från drönarpiloten över hur den stora publiken agerade på sträckorna och nästan alltid ställde sig vettigt. Att det fanns undantag är tämligen sjävklart men inget som föranledde någon åtgärd från tävlingsledningen.

Foto: Tommy Svensson

Trots att det gått tre veckor sedan ”Kicken” omkom i Hässleholm kändes det för SMK Hörbys ordförande Lars Servin sjävklart att inleda med en tyst minut. Vid HQ fanns ”Kicken” med under hela rallyt med tänt ljus och en röd ros.  

Foto: Tommy Svensson

Nu hade den 58:e TV-Svängen och SMK Hörby draghjälp av ett fantastiskt sommarväder med temperaturer bitvis över 25 grader. Handbollsföreningen IK lågan skötte serveringen och trots färre startande än i fjol, blev det ”all time high” vid deras korv/hamburgergrill, för att inte tala om att de 150 bredda ”sillamackorna” tog slut strax efter lunch. Men det är klart, med ett pris på 20 kronor för en stor sillsmörgås så handlar även den mest ekonomisktlagde smålänningen (obs, ett försök till skämt).  

*  

Sitter och tänker på vad mer jag ska skriva om, men för att vara helt ärlig så är det fortsatt som en karusell i skallen och jättesvårt att sortera. Totalt blev det 77 ekipage till lördagens tävling och av dessa bröt 16. Bland de olyckliga var fjolårsvinnaren Robin Adolfsson/Niclas Jidflo som redan efter ett par kilometer på första sträckan rullade R5 Fiestan tungt.

Foto: Tommy Svensson

Två andra oturspåsar var Trelleborgs Rune Nilsson/Stefan Nilsson som på samma sträcka rullade Appendix K Asconan.

Märkte att handbromsen försvann i början av sträckan och när vi kom till den här K-vänstern fanns inga bromsar alls, förklarade Rune samtidigt som han skämtsamt försökte skylla på kartläsaren.

Foto: privat

Istället blev det ett elskåp/stengärde som sänkte farten innan det blev upp och ner med den tidigare snygga Opelen. 

Foto: privat

 I samma kurva men då som SS3 blev det även ”game over” för Eslövs Simon Andersson/Ditte Kammersgaard som var inblandad i toppstriden i Trimmat. 

Tror att drivaxeln gick av i ingången till kurvan och då lyckades inte ”Simpan” hålla sig i spåret, analyserade pappa Mats fadäsen. 

Mindre dramatiskt var det för hemmaklubbens Henrik Levin för dagen med Sam Karlsson till höger i VOC 940:an.

Starten på sträcka fyra var uppkörd och stenig och där gick en länkarm tvärt av, suckade Henrik som jagade klubbkompisen Jim Nilsson.

*

Med Adolfsson borta så blev det trots otursnumret 13, att SMK Hörbys Fredrik Nilsson med GN Motorsports  Ford Fiesta tog sin allra första totalseger.

Foto: Tommy Svensson

Med sin av coachen Tom Kristensson lånade kartläsare och därmed EM-rutinerad, Andreas Johansson var paret snabbast på samtliga sex sträckor.

Helt otroligt hade bara en tanke i huvudet före start, att försöka bli tvåa efter Robin, förklarade en överlycklig Fredrik efter målgång.

Planen var att försöka stressa honom till misstag och tråkigt nog verkar jag ha lyckats med detta!

Foto: Tommy Svensson

När Adolfsson försvann släppte lite tryck på ”Rookie-Fredrik” erkänner han. 

Det blev så klart lite lättare men istället hade jag min klubbkompis Victor Hansen bara några sekunder bakom så jag kunde ändå inte slappna av! 

Foto. kristian Lindberg

Hans ”VM-bil” visads sig ändå självklart överlägsen Victors 2WD-Peugeot och gapet mellan de båda bara växte.

När det var två sträckor kvar vågade jag tänka tanken på seger och den höll jag sedan hela vägen till mål, säger Fredrik och tillägger.

En barndomsdröm gick i uppfyllelse, har alltid drömt att få vinna hemma i Hörby och nu lyckades jag i min andra start med den här bilen! 

*

Om Fredrik var lycklig så var inte totaltvåan och 2WD-vinnaren Victor Hansen långt efter. Även om han skrällvann TV-Svängen för två år sedan med R2-Peugeot, så var det då inte lika hård konkurrens som dagens klass och snudd på totalseger.

Foto. kristian Lindberg

Totalsegern smäller högt, men detta är inte långt efter och att hålla alla vassa Volvo-åkare bakom oss imponerade faktiskt även på mig själv, förklarade Victor efteråt.

Att det  var en tuff omställning från EM, att slippa hundratals mil till tävling och istället bara ha några minuter till starten kändes ovant berättar Victor.

Helt annorlunda och faktiskt lite svårt att komma in i denna lite enklare form av tävling, men ändå skitkul tävling och segern gav positiv känsla inför EM-finalen i Ungern! 

Foto: Tommy Svensson

Victor var i en egen klass och den etablerade fortåkaren från Oskarshamn, Thomas Grönberg var med sin Volvo nästan halvminuten efter. En enda sekund skilde sedan till trean Per ”Soda” Eriksson/Tobias Gunnarsson, Kristdala och detta hade sin förklaring enligt Gunnarsson.

Foto. kristian Lindberg

Vi släppte av lite, för Grönberg blir så dj-la grinig om han inte är före oss…

Ett stort hemmahopp i klassen var Joacim Kristiansson/Roger Clausson men deras segerchans försvann redan på sträcka ett efter att ha snurrat i ett vägbyte. 

Vi har ändå aldrig rått på Victor men andra platsen hade inte varit omöjlig, trodde ”Jocke”. 

Foto. kristian Lindberg

Precis efter sig i totallistan som åtta, placerade sig vinnaren i B-klassen, Asarums Henric Nilsson/Björn Johnsson med sin vassa Volvo. En Volvo som förtvivlat Hässleholms Johannes Haraldsson/Magnus Lörd försökte nå men med fem sträcksegrar mot en för Golfen gick det inte.

Foto: Lars Svensson

C-förare Wille Gad, Älmhult med pappa Magnus repade sig från avåkningen i Vimmerby och visade ingen barmhärtighet mot resten i klassen. Elva totalt och vinnare i C med Ford Fiesta Rally4 och snudd på två minuter till Asarums Robert Svensson/Kim Johanssons BMW.

*

Storslam för hemmaklubben med vinnare även i A-förare Standard B, Jim Nilsson/Jörgen Jönsson men som hade B-vinnaren Hannes och Christer Håkansson futtiga sju sekunder bakom sig.

Foto: privat

I klassen A-förare Standard A gjorde Kristianstads Johan Kastenman ett inhopp med dottern Josefine Gråberg i hennes Volvo. Ett lyckat inhopp då Johan vann och än bättre, klarade tävlingens sista sträcka (Puus) där han under flera år haft tunga krascher.

I år gick det som på räls, inga problem alls, summerade Johan belåtet sin seger.

Foto: Lars Svensson

*

I Appendix K var det Hörby-boende Gotlands MF-föraren Martin Nilsson/My Persson som dominerade med sin fina Volvo 240. Över minuten tillgodo på tvåan Thomas Kristiansson/Per-Anders Eklund, Wäxjö MS i en liknande 240.

Foto: Lars Svensson

Här måste jag så kart be om ursäkt då jag omedvetet men klumpigt ”blåste” Martin på ett sträckpris. Läste slarvigt att Thomas var snabbast på SS5 men kollade bara på sekunderna. Här hade han 20,2 i slutet men dessvärre en ”6:a” före medan Martin hade tiden 5.49,1. Även solen har sin fläckar och i det här fallet många fläckar, förlåt Martin.

Foto. kristian Lindberg

Publikdragare i klassen var utan tvekan SMK Hörbys far och son Per/Henrik Krondahl som premiärkörde sin fina Ford Capri 3000. Förståeligt  i lugnt tempo…

*

Den 58:e upplagan av TV-Svängen lockade jättepublik och då speciellt till första specialsträckan, alldeles intill E22:an vid Ekeröd.

Foto. kristian Lindberg

Tror aldrig jag hört om lika mycket folk där tidigare och så klart, vårt sommarväder var en perfekt inramning till en vad jag förstått lyckad tävling, summerade nya tävlingsledaren Linn Wingren.

*

Tänker inte be varken WRC eller arrangören av ”EKO Acropolis Rally Greece” om ursäkt för min prioritering i helgen. Kan bara konstatera utan att ha mer än sporadisk koll på rallyt i Grekland att WRC 2023 är klart, Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen vann rallyt och är även i min värld klara Världsmästare 2023. Tvåa slutade Elfyn Evans över en och en hav minut efter medan Dani Sordo som trea hade ytterligare 4,3 sekunders körtid. Fyra Ott Tänak och femma Esapekka Lappi, sex minuter bak sin landsman i toppen.

Foto: Toyota Gazoo racing

Rallyts insats gjorde Andreas Mikkelsen/Torstein Eriksen som efter dubbelpunktering i början jobbade sig fram till seger i WRC2. Bara tio sekunder efter slutade Gus Greensmith/Jonas Andersson och så trea, Yohann Rossel.  Blev lite rumphugget då power stage stoppades efter att Robert Virves rullat och där alla efter Greogire Munster fick samma tid.

Foto: privat

Kenyanen Hamza Anwar var på väg mot sitt bästa resultat i J-WRC med hjälp SMK Hörbys Julia Thulin. Men på SS11 förbyttes deras femte plats till ett regelrätt taklägg och ”game over.

Nu vann Diego Dominguez med över två minuter tillgodo på Eamon Kelly. Junior-världsmästare blev dock femman William Creigthon från Irland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *