Rovanperä är 33 poäng före Evans, 25 procent tjejer i högerstolarna i TV-Svängen, svagt intresse för grusrally en söndag, PG går för seger i Arvika, svinpesten kan bli ett problem för rally och Viktor från Kristianstad KK VM-tvåa.

Med 90 poäng kvar att köra om har Kalle Rovanperä ett försprång på 33 poäng före Elfyn Evans och visst, VM-kampen är inte helt avgjord ännu. Även Thierry Neuville har en teoretisk chans att köra hem titeln, men då krävs att både Kalle och Elfyn försvinner helt och han i sin tur vinner allt. 

Foto: Toyota Gazoo racing

Mer öppet i WRC2 där tyvärr Oliver Solberg nu är borta efter sin katastroftävling i helgen.

Foto: Toksport WRT

Leder gör Andreas Mikkelsen, 16 poäng före Yohan Rossel med Gus Greensmith (Jonas Andersson) som trea. Från mörker till ljus har det gått för Mikkelsen som efter tre segrar, en tredje och en fjärde plats håller i VM-ratten för tillfället.

Foto: Toksport WRT

Nästa tävling är Rally Chile 28 september till den 1 oktober. 

*

Ingen har väl missat att jag vill se ännu fler tjejer inom motorsporten och då rally ligger mig närmast hjärtat blev jag väldigt glad över att 25 procent av startfältet i TV-Svängen hade tjejer som kartläsare. Egentligen vill jag inte redovisa några resultat men i totallistan lyckade Josefin Ingvarsson, Hässleholm bäst som hjälpte Johan Green till en nionde plats totalt och sjua i Grupp H med Toyotan.

Foto: Tommy Svensson

Tjejtrion Anna Svensson (Höörs MK), Maya Ragntoft (SMK Hörby) och Ebba Larsson (SMK Hörby) var alla i elden i lördags och där bara Maya tråkigt nog inte nådde målgång. En som gjorde så och som uppenbarligen tycker att rally är jätteroligt av ansiktsuttrycket att döma, var SMK Hörbys Maja Håkansson.

Foto: Lars Svensson

Trots att pappa Andreas via en halmbal modifierat Grupp E-Golfen satte detta inte ner humöret och i mål kom man om än med lite kylarläkage… 

*

Innan jag går vidare så vill jag bara säga att jag verkligen lider med Vetlanda RRCsom stött på bristande intresse söndagen (!) den 24 september när man arrangerar näst sista deltävlingen i Sydsvenska Rallycupen samt  Smålands Rally-DM, ”Vetlanda Mästerskapen”. Nu vädjar klubben för att få fler anmälda och med bara en dag kvar innan möjligheten försvinner, är där futtiga 21 ekipage som vill köra i Vetlanda.

Vi har otroligt fina vägar att åka på denna gång, riktiga smålandsvägar av snabbare karaktär, totalt drygt 8 mil varav mer än hälften, 4,5 mil är special. Med andra ord en otroligt kompakt bana med enbart fem unika sträckor. I övrigt 2950kr i startavgift, 600kr för juniorer, noter av Anders Martinsson och en central serviceplats, berättar Mikael Fransén i klubbens rallysektion.

Redan när Vetlandas nya tävling dök upp flaggade många för att det var ett ”riskprojekt” att skohorna in ytterligare en tävling i redan överfulla september. Att sedan välja söndag som tävlingsdag är verkligt udda för ett grusrally och verkar inte tilltala så många. Dessutom har man finalen för Grus SM dagen före, en timmes bilväg bort i Kosta. Även fem andra rallyn konkurrerar om rallyåkarna under lördagen plus att det samma dag kolliderar med Södras RS-DM. Ett annat orosmoln som lyftes fram var att det redan sex dagar senare är final i SSRC med Hässleholms ”Temahallen Grussprint”. Känns lite som ”en perfekt storm” om jag får tycka något. Hur som helst upplevs det inte alls bra att se en arrangörskollega lida på det här sättet, så jag håller alla tummar som finns för att det rasslar till i kväll och på tisdag…

*

Inte riktigt samma läge i helgens SM-final ”Rally Arvika” som trots att man är sist ut, fick ihop runt 70 tävlande med start på fredag och målgång dagen efter. Tidsschemat för rallyt ser ut så här:

Fredag 15 september

16:30 Start Torget Arvika 

17:04 SS1 Sandvika 4,28 km

17:27 SS2 Brunskogsfjället 4,67 km

18:00 SS3 Westom 1 1,75 km

18:20 Service 5,1 km

Lördag 16 sept

07:55 Service 

08:57 SS4 Värmskog 14,46 km

09:47 SS5 Jonsbol 6,11 km

10:31 SS6 Humslid 8,57 km

11:12 Service 

12:00 SS7 Westom 2 1,75 km

12:50 SS8 Hammarshöjden 8,29 km

13:58 SS9 Mangen 15,80 km

14:40 SS10 Stensjön 19,21 km

15:30 Målgång 

Foto: Tommy Svensson

I lördags agerade PG Andersson och Anders Fredriksson föråkare Trollhättan och ”Strömkarlsrallyt”. Team Skåabs Ford Fiesta Rally2 hade fått en uppdatering och enligt uppgift så provade nuvarande SM-tvåan, samma inställningar som WRC-åkaren Pierre-Louis Loubet tidigare använt. Med detta också en Fiesta som PG verkar vara nöjd med.

-– Vi kommer till start med en seger i ryggen och är väl förberedda inför helgens final.  Vi kör för seger – det är det enda som gäller, säger P-G.

En motig säsong för PG och Anders som ligger delad  tvåa trots att de tvingades bryta i Skilling 500. En omstart i Lima gav en medioker niondeplats men sedan vann de South Swedish Rally och även senast i Snapphanerallyt. Det gör att de delar andraplatsen med Team Nybes Jonas Åkesson/Maja Bengtsson med 26 poäng upp till SM-ledande Patrik Flodin. Med milen från Trollhättan och en final på Värmländsk mark känner sig PG taggad att försvara segern från  ifjol.

 – Då bjöd Arvika på en bra tävling och jag ser fram emot att få köra hemma i Värmland igen, avslutar Årjängs stora rallyprofil.

*

Nu har jag lite dålig koll på rallykalendern framöver och i synnerhet för tävlingar kring Fagersta där den Afrikanska Svinpesten härjar. Men att det blir ett problem för rally framöver i dessa trakter är självklart när det är förbjudet till och med straffbart att vistas i naturen. Bara att hålla tummarna, framförallt för alla grisbönder att inte pesten fortsätter…

*

Foto: CRG Racing

Avslutar med ett stort grattis till Kristianstad Kartingklubbs Victor Gustafsson som hade ett nytt VM-guld inom räckhåll men till slut fick nöja sig med silver.

Ett par varv till så hade jag tagit honom, förklarade Viktor efter målgång.

Nu vann istället italienaren Paolo Ippolito på tyska Wackersdorf med fyra tiondelar. En tjuvstart och andra tidstillägg förstörde guldchansen för skåningen.

2 svar på “Rovanperä är 33 poäng före Evans, 25 procent tjejer i högerstolarna i TV-Svängen, svagt intresse för grusrally en söndag, PG går för seger i Arvika, svinpesten kan bli ett problem för rally och Viktor från Kristianstad KK VM-tvåa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *