Ronnies museum till Österlen

Nog är det märkligt att Örebro inte kunde fixa så att Ronnie Peterson museet kunde ha en permanent plats i hans födelsestad. Museet som öppnade med pompa ståt i maj 2008, tvingades stänga i höstas på grund av ekonomiska problem. Under det dryga år som det var öppet kunde man räkna in över 14 000 besökare, så visst finns det ett intresse för legenden.
Men visst borde ansvariga politiker kunnat hitta någon lokal i Örebro till minne av vår främste Formel 1 stjärna? Men icke, istället till glädje för oss här nere, flyttas nu hela samlingen till Autoseum i Simrishamn. En given publikmagnet som rimligtvis borde öka besökarantalet efter påsk när utställningen finns på plats.
Kopplingen Ronnie + Simrishamn känns inte klockren rent tävlingsmässigt, men huvudsaken är trots allt att minnet av Ronnie vårdas. Sedan att det sker i privat regi på Österlen istället för att inlemmas i Örebros kulturliv, får man väl bortse ifrån. Nu är ju inte motorsport ”riktigt fiiint” i de här kretsarna, det skulle nog ha varit minst en skidskytt eller någon annan ”folkkär” idrottare för att få ett museum på hemmaplan…
Egentligen är det bara att sänka blicken till Kristianstad, på vilket sätt vårdar kommun eller Regionmuseet minnet av Sveriges Grand Prix på Råbelövsbanan? En informationstavla uppsatt av privata intressenter ute vid banan, är allt som minner om Sveriges publikmässigt största arrangemang. Helt enkelt en jätteskandal att det inte finns ett ”Råbelövsrum” på Regionmuseet istället finns nu alla minnen nerpackat i lådor i en källare i Vinslöv. Här borde verkligen ansvariga politiker skämmas och snarast se till att det blir en permanent utställning någonstans i Kristianstad. Men återigen, motorsport är där verkligen någon som är intresserad av det? Mitt svar får ni gissa er till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *