Ramona vann Rally Uppsala, Rickie och Hans bröt och Sordo jagar sin andra raka WRC-seger!

BloggRamonaVärldens lyckligaste tjejer finns garanterat i Uppsala och då tänker jag så klart på Ramona Karlsson och Miriam Walfridsson som av mig otippat vann SM-finalen Rally Uppsala. På allra sista sträckan hände något med ledaren Jerker Axelssons WRC-Subaru, någon påstod att han åkte punka och han rasade i listan ner till åttonde plats med hjälp av fyra extra minuters i körtid.
Inför sista sträckan låg Ramona i WRC-Skodan exakt lika in på tiondelen med Fredrik Åhlin i den något tamare Super 2000-varianten. Var nog så att Ramona körde ”all in” på årets sista specialsträcka, bära eller brista andra platsen skulle hon bara ha. Taktiken, om det nu fanns någon lyckades till hundra procent och Fredrik fick däng med 1,8 sekunder.
Vid mållinjen var hon så glad så glad över ”andra platsen” och därmed SM-silver när hon intervjuades av en radioreporter. När han då släppte bomben att Axelsson inte kommit i mål på sträckan vilket också betydde att Ramona vunnit sin allra första SM-tävling, tappade hon fattningen totalt. Just då tror jag allt slit och djävulskap som hon utsatts för ända sedan VM-äventyret med Mitsubishin fick sin belöning. Lyckokänslan måste vara enorm samtidigt som ”skitsnackarna” har det trångt i skamvrån.
Vi är så glada fattar inte att vi vunnit, konstaterade en överlycklig Ramona och tillade.
Klart inte kul att det avgörs på det här sättet…
Inte många inte jag själv heller, trodde väl att tjejerna skulle ha kapacitet att utmana de etablerade fortåkarna i Rally-SM, redan första året. En placering runt fyra-femma i SM-tabellen hade jag betraktat som en framgång med tanke på deras obefintliga erfarenhet av WRC-bilar. Men SM-silver och så avslutning med totalseger, jag är nästan lika mållös som Ramona vid mållinjen. Stämmer därför upp i ett äkta skånskt leve för Ramona och Miriam. Hurra, hurra, hurra, huuuuurrrrrraaaaaaaaaa……..

*
Att Fredrik Åhlin är snabb tillhör ju inte de allra största hemligheterna men att han skulle vara så här snabb direkt med ”hyr-Skodan” förvånade mig. Jag hade ju inte ens med Fredrik på topp-fem och efter detta har jag väl hamnat i mamma Susannes ”svarta bok”?

*
För Kräbblebodaåkarna Rickie Borgström och Hans Johansson med co-driver Mathias Bengtsson ( praktiskt, räcker att skriva en gång då båda har notläsare med samma namn…) gick det åt h-e. Rickie fick ge upp på sträcka sex med trasig motor låg då åtta i Trimmat 2WD. Svåger Hans åkte av på allra sista sträckan från en elfte plats med bara några kilometer kvar av tävlingen. Fick tag i honom på mobilen medan han väntade på servicen och släpet ute i Upplandsskogen?
Vi hittade farten och flytet, tyvärr flöt det även ut i skogen, konstaterade en inte alltför nedstämd Hans.
Slog i växeln lite för tidigt i en hårnål, skar ner i innern och där låg en sten, ganska långt från vägkanten ska väl tilläggas….
Nu behöver 240:an en ny framvagn och lite annat smått och gott men inget som förmörkade Hans och Mattias helg.
Klart att det hade varit bättre att komma i mål, men detta är faktiskt första tävlingen där vi haft fart så att det har känts bra!
Rickie hoppas att han klarar andra platsen i Junior-SM där han och Mattias Adielsson delade placeringen inför Rally Uppsala. Även Adielsson bröt på samma sträcka men efter avåkning och med särskiljningen på sin sida kan det ändå ha blivit SM-silver för Rickie.
Hoppas det eftersom J-SM har varit målet hela säsongen, menar Rickie.
Annars var inte Rally Uppsala Rickies tävling.
– Ingenting har fungerat och det började direkt eter start i fredags och det är jag själv som inte varit på topp. Noter, bil och sträckorna var bra men inte jag…


En punka på sista sträckan kostade Leif Peterson SM-guldet som istället togs av Johan Holmberg två poäng före Tobias Söderqvist. Även för honom var det sista sträckan som dj-lades, Tobias drog en drivaxel och då försvann också SM-guldet.

*
Mikael Lindquist med Hässleholmkartisen Per Andersson tippade jag som vinnare av Otrimmat 4WD, men det gick trögt redan från början. Nu slutade man trea medan Patrik Johansson vann och Martin Berglund var fräck nog att passera östgöte Mitsubishin. Men SM-silver blev det ändå för Mikael och Per, vilket jag ändå tror att man är nöjda med. Motorbloggen gratulerar!

*
I Otrimmat 2WD hade jag rätt på vinnaren Emil Bergkvist och femman Jacob Jansson, däremellan var det annars lite si och så. Man kan ju inte vinna alltid…

*
I ett svårkört franskt WRC-rally med tuffa väderförhållande, ömsom torrt och ibland blött, är det Danny Sordo som leder efter tretton körda sträckor. Det är dock stenhårt mellan de fyra först placerade, skiljer bara 5,5 sekunder ner till fjärde placerade Loeb. Mellan Citroenerna ( heter det så i plural?) finns Latvala, 0,6 efter Sordo och så redan klare VM-segraren Ogier 2,6 efter.
Länge ledde Thierry Neuville men när han gjorde som Hans gjorde i Uppland, alltså stack in framhjulet för långt på sträcka elva blev det en punktering på Fiestan. Tappade en dryg minut och har nu samma tid fram till Sordo.

*
Pontus Tidemand vågar jag utropa som Junior-världsmästare trots att en sträcka återstår att köra. Leder med 49 sekunder före Arellan och detta känns kassaskåpssäkert. Tänk en svensk världsmästare i rally, inget man är bortskämd med!

*
BloggMallisVissa tycker att Sverige är för litet för riktigt seriös ”Opel-Spotting” som t.ex KG Eriksson från Älmhult. Med flickvän Berit drog han till nya outforskade Opel-marker, han åkte till Mallorca. KG skriver:
Tänkte bara göra dig lite lycklig och för att ge dig lite energi till att fortsätta ditt trevliga bloggande med att skicka lite bilder från Mallorca. Jag och min flickvän Berit bar där i 11 dagar och såg dessa två trevliga fordon varav ett av fordonen gör dig särskilt glad…”.
En ljusblå Kadett B skäms inte för sig någonstans, ej heller på Mallis. Tack KG.

*
Har en del kompisar som ”är på Facebook” vilket är helt okej för mig, jag ser verkligen inte ner på varken dom eller andra FB-anhängare. En påpekade att någon där skrivit att Motorbloggen var en ”stängd” blogg att det inte gick att kommentera utan att ha ett lösenord. Lite förvånad är jag över detta då där inte finns någon som helst sanning i påståendet. Alla är välkomna att kommentera det som gäller, är att man ”registrerar” sig först med sin emailadress och sedan skriver i ett eget lösenord. När detta är gjort är det fritt fram att kommentera och alla är lika välkomna att göra så!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *