Rally Sweden blir VM även 2012 och Skoghag utmanar SBF!

Det kom aldrig något besked igår om Rally Swedens VM-värdighet 2012, men det hindrade inte Rally-VD:n Bertil Klarin från att jubla. Klarin skickade till och med ut pressmeddelande där han förklarade.
– För vår del spelar det mindre roll. Jag har fått förhandsinformation om att vi finns med i kalendern på det datum vi själva önskat.
Datumet Klarin pratar om är 9-12 februari så det är bara att bocka för i kalendern för ”the fastest wintersport on earth”!
Nu har Svenska Bilsportförbundet blivit anmält till Konkurrensverket av entrepenören och f.d racing/rallyföraren Fredrik Skoghag. Han vill ha  ”konkurerrande ” tävlingsverksamhet, vilket SBF anser är förbjudet. Skoghag som startat  Svenska Motorsportaliansen däremot hävdar att det måste vara tillåtet. Nu blir det Konkurrensverket som får avgöra den här infekterade frågan som kan få stora konsekvenser inte bara för Bilsportförbundet utan även många andra Idrottsförbund inom RF. Här är ordföranden Karin Mattsson riktigt bekymrad.
– Idrottsrörelsen har inte monopol på idrott, men den är byggd på en struktur med en ideell grund som gör att den inte kan jämföras med kommersiella aktörer, menar Karin Mattsson.
– Idrottsrörelsen kan inte ha en skyldighet att utbilda funktionärer som sedan använder utbildningen och licensen för privata vinstsyften till alternativa verksamheter.
Själv har jag lite svårt att förstå vitsen med en konkurrent till SBF. Visst SBF har många brister, men aktörer som har motorsport mer som födkrok än ett brinnande engagemang, känner jag inte är rätt väg att gå. Jag kan ha fel men så känner jag det!

2 svar på “Rally Sweden blir VM även 2012 och Skoghag utmanar SBF!

 1. Kan SBF moderniseras och anpassas efter den värld de aktiva lever i behövs inget SMA. Att företagsamhet och ideellt arbete kan vara svårt att kombinera är väl ingen nyhet. Hockey- och fotbollsklubbar är AB = de får betala för exempelvis Polisarbete vid deras matcher. Helt rätt tycker jag. Inom rally har vi ju bl.a. Svenska Rallyt och Midnattsolsrallyt där företag tar hjälp av 1000-tals ideella funktionärer för att kunna tjäna pengar! Det är väl ingen hemlighet!

  Klart att SMA ska få finnas och arrangera motorsportevent. Det är upp till SBF att vara bättre och ta vara på vad folk vill ha och göra bra ”produkter” av detta, då behövs inte SMA. Men blir SBF giriga och slöa äts de upp kaka för kaka av andra enteprenörer med raka led!

  1. Hej.
   Helt klart att du har en point med parallellerna hockey/fotboll och Rally Sweden. Faran jag ser i en förlängning är när SBF-klubbarna står för rekrytering och utbildning av funktionärer. Dessa lockas sedan över för att jobba med mer eventinriktade verksamheter. Risken blir då att det inte finns klubbar som har funktionärer till att arrangera tävlingar överhuvudtaget och då snackar vi avveckling istället för utveckling av motorsporten!
   MVH
   Tomy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *