Årets rallykrock Lima och Åre plus skånska hopp i helgen!

Årets rallykrock! Ja frågan är om det inte är så i helgen, då andra deltävlingen i Rally-SM nykomlingen Fäviken Winter Rally i trakterna kring Åre, körs samtidigt med klassikern LBC-Ruschen i Lima. Förloraren i krocken är Lima och man kan ju undra varför Åregänget valde exakt samma helg?
Limatävlingen som är ett begrepp i rallysverige, har de senaste åren varit kanske landets största tävling sett till antalet deltagare. En bit över tvåhundra startande har inte varit något ovanligt, men tack vare krocken har startfältet i år halverats. ”Bara” 124 anmälda vill åka i västdalarna medan nya SM-tävlingen fått ihop knappt nittio. Grejen har självklart blivit att alla med SM-ambitioner valt bort Lima och därmed är det Sverige-Serien som bär upp den 36:e upplagan av tävlingen.
Läste till och med i Nya Wermlandstidningen att man ville göra gällande att 36 arrangerade tävlingar skulle vara svenskt rekord. Ingalunda är det så, den 10 september körs den 47:e upplagan av SMK Hörbys TV-Svängen, dessutom i obruten svit.
Rekord däremot måste det vara för tävlingsledaren Per-Arne Oscarsson som styrt LBC-Ruschen i trettiotre år, detta däremot är oerhört imponerande. Vad gör rallysverige den dagen när Per-Arne och alla jämnåriga slitvargar väljer soffan istället för att slita med det ofta otacksamma jobbet att arrangera rallytävlingar? Frågar du mig så tror jag inte det blir så mycket…
Lite noteringar inför Åre-tävlingen. Hårdsatsande Skodaåkaren Per-Arne Sääw är uppenbarligen inte nöjd med inledningen av SM-säsongen. Hissbyggaren byter ut Olofströmsboende Co-drivern Kalle Lexe mot välkände och rutinerade VM-läsaren Emil Axelsson. Bytet är tillfälligt, men om det blir comeback för Lexe i högerstolen är oklart för mig.
Jämten och IRC-åkaren Patrik Sandell, Axelssons f.d kumpan hyr en WRC-Skoda för hemmatävlingen, blir förste utmanare till Mats Jonsson. Sandell är duktig och har klar segerchans, men Mats är alltid Mats. Min slant sätts alltså på värmlänningen…
En enda skåning finns på plats, som vanligt är det den röd/gula Fiestan i Jonas Olssons händer som är enda lokala inslaget i de jämtländska Alperna.
I Lima däremot dräller det av skåningar ”hela” fem ekipage och det är naturligtvis Sverige-Serien som drar. SMK Hörbytrion Ola Wingren, Simon Nilsson och Johnny Ottosson kör alla Originalare och med förhoppningar om en diger skörd poäng i bakluckan på lördagskväll. Ola, favorittippad i Vännäs-premiären, har samma tips nu och hade inte om varit så hade han legat i topp i tabellen.
I Trimmat 2WD gör svågern/klubbkompisen och DM-vinnaren 2010 Fredrik Nilsson debut med den blå 240:an. Sällskap i klassen får han av förra årets SM-satsande Johan Gren, boende i Häglinge och tävlande för Hässleholms MK. I är väljer Johan att trappa ner hårdsatsningen, men Lima missar han inte. Den här gången sitter duktige Co-drivern Anders ” Grupp H Light” Åberg i den gula Golfen. Segervarning då Johan kan åka ruskigt fort när allt stämmer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *