Rally-SM på en tisdag (!), WRC-chans för Abbring, Kristianstad framgångar i SM i Karting och namnkunnigt i Årjängs backrace!

I morgon är det dags för Rally-SM och för ovanlighetens skull körs det på en tisdag. Så klart ingen ”riktig” SM-tävling utan i år har MAS bestämt sig för att ge Sprint-SM i Norrköping full SM-värdighet. Jag ber om ursäkt men detta är inget jag ”går i hatten över”, tvärtom om jag ska vara ärlig.
När Sprint-SM hade premiär i Halmstad 2013 och dessutom märkligt nog med Hässleholms MK som arrangör applåderade jag det nya greppet med tv-sändning och allt. Tävlingsledare CG Wilke skötte också det långväga uppdraget med bravur och såg Asfaltkungen Mats Andersson bli förste förare att vinna SM i sprint.

Mats Andersson, Eslövs MK med dotter Frida vann SMK Hörbys Express-Specialen.
Året efter var det Borås som stod som värd för SM-veckan och där hade man hittat en fin asfaltslinga nästan inne i centrum. Mats Andersson försvarade både SM-titeln och satt stadigt kvar på tronen som Asfaltkung.

I fjor var där så någon på SBF som tänkte till, ut åkte asfaltåkarna och in kom grusgänget. Nu fick dom vanliga SM-åkarna ännu en mästerskapstitel att tävla om medan asfaltsåkarna förpassades tillbaka till den DM-nivå man kom från. Jag ogillade utvecklingen starkt då och har ännu mindre anledning nu att ändra uppfattning. Här hade man möjlighet att skapa något nytt och fräckt för en helt ny grupp förare med Sprint-SM på asfalt, detta höll alltså i två år…
I morgon är det också enbart kvalen som gäller för SM-poängen medan placeringarna i finalen är de som avgör vilka som ska få en SM-medalj runt halsen. Allt detta sker på Norrköpings Motorstadion. Eftersom tävlingen sker under SM-veckan är det också med automatik tv-sändning i SVT1. Finalerna sänds direkt under tiden 16.30-19.30.BloggGren kopia
Tyvärr har märkligt nog inget pressmeddelande nått mig från MAS så uppgifterna är knapphändiga, men där lär vara 115 som ska starta. Vad jag vet så är det också bara Johan Green och Mats Jönsjö, Hässleholms MK som ska försvara de skånska färgerna med den blå Grupp H -Golfen.

*
I dag kom där en bulletin från Hyundai Motorsport gällande Dani Sordos tillstånd men utan någon annan information än den som tidigare framkommit. Det enda var att nog att teamet verkar skeptiska till att spanjoren ska vara i tävlingsform till Rally Finland. BloggAbbringOm inte så innebär detta en ny chans för Kevin Abbring som även ersatte Sordo i fjor i Rally Sweden sedan han cyklat omkull. Om detta blir verklighet innebär det premiär för holländaren i ”nya Hyundai i20 WRC”.
Under tiden jobbas det febrilt i Alzenau för att göra bil av Sordo-skrotet så att Thierry Neuville och Hayden Paddon kan få testmil i kroppen. Kraschen stökar också till det för Paddon som tvingas dra tillbaka anmälan till uppvärmingen i Autoglym Ralli kommande helg.

*
Har varit lite skakigt hos arrangören av WRC Wales Rally GB med oklarheter från sponsorer men idag kom ett glatt besked. Conwy Council (kommunen alltså) bekräftade att man fortsätter med samma ekonomiska stöd som man gett rallyt sedan 2010. Kommunen har också stora delar av banan inom sina gränser, plus att start och mål sker i ”huvudstaden” Colwyn Bay.
Det var när kommunens ”räknenissar” satte sig och kollade på tidigare år som beslutet blev så positivt. Enligt dom så gav varje satsad kommunalt pund på rallyt, 32 pund tillbaka och den ekvationen kan inte ens en politiker räkna bort…

*
BloggEstoniaKommande helg är det dags ERC med auto24 Rally Estonia och dit skickar Tommi Mäkinen sina adepter i  Toyota Gazoo Racing Challenge Program, Takamoto Katsuta 23 år och den ett år yngre Hiroki Arai. Mäkinen gillar hur de båda har utvecklats i Finska Mästerskapet där man kört R4-Subaru. Nu sätter han de båda för andra gången i R5-Fiestor i ERC-debuten. En idealisk genomkörare inför Rally Finland menar Mäkinen som är imponerad över sina unga kommande WRC-förare.
Dom behöver fortfarande mer rutin och erfarenhet som rallyförare men efter att ha ”coachat” dom i tio månader är jag övertygad att dom har kapacitet att utvecklas ännu mer, menar Mäkinen.
Inte blir jag förvånad om åtminstone en av de två kör en tredje bil när Toyota presenterar sin line up inför 2017. Rykten som blir allt ihärdigare gör gällande att Esapekka Lappi och Juho Hänninen skulle vara de mest aktuella förarna för Mäkinen och Toyota. Lappi okej, men Hänninen är för mig i de här sammanhangen en typisk ”B-förare”. En bra helg kan han slåss om placeringarna tre-sex, men högre no way!
Hade jag varit min namne i Finland så hade jag mycket hellre satt Pontus Tidemand och/eller Emil Bergkvist i plantskolan och låtit dom ta 2017 som utvecklingsår. Precis som man troligen ändå behöver göra med WRC-Yarisen, bara ett tips alltså…

*

Benjamin Törnqvist Kristianstad Kartingklubb i KZ2
Benjamin Törnqvist Kristianstad Kartingklubb i KZ2

SM-tävlingarna i KartingÅsum Ring blev precis så rafflande som man hade hoppats och där Kristianstad KK:s egen Benjamin Törnqvist överraskande tog hand om SM-guldet i klassen KZ2.
Detta känns jäkligt bra, konstaterade Benjamin efter sitt första SM-guld.

Sebastian Persson, Kristianstad Kartingklubb KlassOK
En bra insats gjorde även Sebastian Persson, Kristianstad som inte nådde hela vägen fram utan fick nöja sig med bronset, nu när han lite för tidigt klättrade upp till seniorklassen i oväxlat. Här hade Simon Ohlin otur sedan han blivit diskad för att ha kört på en konkurrent något som Simon i allra högsta grad menade inte stämde.
Jag var inte ens i närheten av att röra vid honom, dundrade Simon efteråt.BloggAlfred
SM-guld blev det även till Tomelillas Alfred Nilsson. Dessutom hans andra, det första togs 2014.

*

Mattias Lindberg, Vankiva kör V8 Thunder Cars på Lungbyhed för Bryntesson Motorsport.

Det blev ingen större lycka för Mattias Lindberg när V8 Thunder Cars intog banan i Falkenberg. I Race ledde Bryntesson-föraren med tio varv kvar när det blev gul flagg och då totalt fyra bilar passerade Mattias Ford Mustang. Detta trots att det är förbjudet att köra om och normalt sett innebär diskning. Dock inte den här gången vilket innebar att det blev en femteplats istället för seger.
Jag finner inga ord. Det är så extremt låg status på bedömningen så att man funderar på att sluta köra, konstaterade en besviken Mattias.
Inte heller i Race 2 gick det som tänkt men något bättre då han slutade på en tredje plats. Helgen dominerades av Alexander Graff, Mephis Racing som nu är upp i en 28 poängs ledning före Mattias.

*
Tillståndet för den på Falkenberg skadade Porsche-föraren har förbättrats enligt STCC-källor.
– Det är med glädje vi tagit emot de positiva beskeden från sjukhuset. Nu hoppas vi att han snart blir utskriven och kan återvända hem, säger Jonas Lundin, vd STCC.

*

PG Andersson-Andres Fredriksson på SS1 i South Swedish Rally

På fredag den 15 juli är det backtävling i Årjäng och som vanligt har man fått ihop ett bra startfält bestående av både Världsmästare, Svenska Mästare och Norska Mästare. Anders Fredriksson tipsar om godbitar.
I 4WD så har vi PG Andersson, Eyvind Brynildsen och Mats Jonsson som tippas att stå på pallen, menar Anders.
Men trion utmanas av Pär Nordahl Kai Roger Waaler, Jo-Inge Bakken och från Stockholm Audi-åkande Tom Axelsson.
Brynildsen-kartläsaren fortsätter.
I 2WD så hittar vi förra årets vinnare Johan Carlsson, Citroën som utmanas av ett koppel av snabba, gasglada killar som Andreas Levin, Peter Zachrisson, Magnus Engelbrektsson och Jan Kåre Wilsberg.
Det kommer att bli ladda av uppför marknadsbacken för att kunna ta hem första priset på 10 000 kr.
Allt drar igång på förmiddagen på Storgatan i Årjäng och med första start i Marknadsbacken kl 13.00.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *