Häftig Sordo-krasch i Finland, Adielsson fin tvåa i Wales, B-förare Kastenman totalvann Semesterturen, trist motorhelg och Göransson dominerade Västkustloppet!

BloggSordo1Då har Dani Sordo återigen fått känna på när Finland biter tillbaka, i fredags blev det ”a strong off” för spanjoren när han förberedde sig inför kommande WRC Rally Finland. Ingen helt ny erfarenhet, för några år sedan märkte han hur oförlåtande de finska vägarna är men då var det under tävling och med en Citroën.
Från ett finskt sjukhus la Sordo själv ut bilden på Facebook med sin skadade arm och nya ”armbandet” där han fick tillbringa natten  för observation och där det konstaterades att han fått en kotfraktur och skadat ländryggen. Nu är han dock utskriven och hälsar att är beordrad total vila och att starten i Finland inte är i fara.
Avåkningen berodde på att en styrarm brast och skickade ut Hyundaien till höger där det blev ” a strong impact at the front”. Kartläsare Marc Marti klarade sig undan med lite blåmärken, vilket inte kan sägas om bilen som blev kraftig skadad. Testerna avbröts och bilen är nu på väg tillbaka till Alzenau för teknisk undersökning.

*
BloggAdielsson 2Mattias Adielsson och Andreas Johansson gjorde ett ryck sista dagen av BRC-tävlingen ”Nicky Grist Stages” och klättrade från lördagens fjärde plats i klassen till andra. Före sig hade den svenska delen av Vauxhall Motorsport Junior Rally Team bara sin brittiska motsvarighet, Robert Duggan. Med segern förstärkte han också sin ledning som nu är på totalt 96 poäng medan nya tvåan Sindre Furuseth/Jim Hjerpe är 25 poäng efter. Den norsksvenska duon var också den som Adielsson hade en tuff fajt med hela rallyt och där Adam R2:an till slut var starkare än Renault Twingon. Upp till Duggan hade Adielsson 34 sekunder men ner till Furuset skilde bara runt sex sekunder.

*
BloggEvasn1Totalsegrade och är jag nästan beredd att skriva, Brittisk Rallymästare 2016 blev Elfyn Evans. Den DMACK försedda R5-Fiestan var i topp från början till slut, tvåan både i Wales och i mästerskapet Tom Cave var en bra bit över minuten efter Evans. Trean Desi Henry spräckte Ford-dominansen i toppen genom sin R5-Skoda, dock över två minuter efter vinnaren.BloggEvans2
Fredrik Åhlin lyckades få ordning på ”Leo Vegas-Fiestan” trots den kraftiga smällen mot vedtraven på SS2 och kunde starta om. Fick så klart ett rejält tidstillägg och slutade sist i klassen. En andra och en tredje snabbaste sträcktid var enda glädjeämnet för honom och Morten Erik Abrahamsen.
Ny klasseger blev det för Robert Blomberg/Lars Andersson och ”Weng-Mitsubishin” som fick en bra värdemätare när man var före Graham Coffey i en WRC-Focus.

*
BloggKastenmanStort grattis till Kristianstads Johan Kastenman och Ronny Espmarker som inte bara vann B-förare 2WD i Semesterturen som avgjordes i trakterna kring Traryd. Nej Johan var även så ofin att han snodde hem totalsegern med fyra sekunder bättre tid än Kullings Lars Engströms Volvo 940. Med andra ord gick mitt förhandstips inte så bra, jag trodde på trion David Lindström, Janne Kristiansson och Anton Janson. Bäst gick det för Kristiansson som slutade sexa medan ”Plombo” var sjua i mål. Som jag skrev i fredags, jag har haft fel förut…
Kristianstad dominerade Grupp E-klassen totalt där Hampus Larsson mot slutet av den tre sträckor långa tävlingen tog över och passerade klubbkompisen Alexander Lexadner. Kul var att Hampus vid sin sida hade satt Ida Lidebjer Granberg som uppenbarligen inte fått några men efter avåkningen med tillhörande benskador tidigare i våras. Nu funkade allt perfekt och därmed fick  Lexander/Peter Sivtoft nöja sig med andra platsen, 10,3 efter den blå Toyotan. Kristianstadtrippeln fullbordades av Jesper Larsson som även han hade nytt i högerstolen, Rasmus Thulin Johansson.

*
BloggJörgenEn bättre början på en rallykarriär kunde inte den Hörby-boende Kristianstadföraren Jörgen Hildingsson få. Med svågern Martin Olsson i den nyinköpta Grupp H 240:an blev det seger direkt. Tolv sekunders marginal till betydlig mer rutinerade pappa Kastenman, med förnamn Jan bådar gott inför framtiden.BloggJörgen2

*
BloggBjörnÄntligen fick vi se Ryds Mattias Bengtssons nya Toyota Starlet i verkligheten och inte enbart på bilder i Facebook. Nu fick inte ”Benke” till den riktiga fullträffen men en andra plats i den speciella Bilsport Rallycup-klassen ”Grupp H Classic”, bakom Björn och Emmy Borgqvist i den gröna (!!) BMW:n känns inte som något den lilla Starleten behöver skämmas över. Säger också tack till Henrik Åkeson för bilderna från Traryd.

*
Den här lördagen skulle kunna betecknas som en mörk helg för svensk motorsport. Först satte Marcus Ericsson sin Sauber i en däcktrave på Silverstone och fick åka till sjukhus. Därefter skedde olyckan i Rally Edane där en rallybil åkte av, ut bland åskådare och även två funktionärer. Totalt fyra personer inklusive en baby fick föras till sjukhus och vad jag förstår, tack och lov alla utan alltför allvarliga skador.
Två saker är för mig helt självklara nämligen ett, föraren i olycksbilen kan ALDRIG lastas för den här typen av olyckor. Vägen är hans/hennes och så även den närmaste omgivningen. Det ska och är helt tillåtet att köra för fort och åka av vägen, en del av tävlingsmomentet.
Två, blir åskådare/funktionärer påkörda av en rallybil så har man helt enkelt stått på ett felaktigt och med automatik också farligt ställe. Spelar ingen roll hur mycket man spärrat av och hur säkert man bedömt åskådarplatsen vara, landar där ändå en rallybil så har man stått fel svårare är det inte.
Om jag har förstått rätt så skedde olyckan i ett vägbyte där olycksbilen missade och körde rakt fram istället för att svänga. Precis som det gjorts tidigare i hundratals andra rallytävlingar utan att något värre skett än för föraren att lägga i backen. Men någon gång sker det som skedde utanför Arvika. Publiken placerar sig bara något tiotal meter på vägen rakt fram bakom ATA-bandet. Här inbillar man sig att man har koll och står säkert, det hade man bevisligen inte…
Nästa tråkighet skedde i Semesterturen när mina klubbkamrater Bengt Rangtoft och Patrik Törnqvist redan efter några kilometer på första sträckan åkte av med den nya Appendix K-142:an. Tyvärr med katastrofalt resultat då besättningen fick åka till sjukhus i Ljungby för omplåstring och kontroll. Något som inte räcker för att åter få Volvon i tävlingskick….
Samtidigt skedde en jättekrasch i Västkustloppet där en 49-årig Porscheförare skades allvarligt i samband med ”Q1-körningen”. Även han fördes till sjukhus och där skadeläget för mig är oklart.
Även vid Dragracing-tävlingarna i Piteå gick det bokstavligen hett till när två bilar fattade eld mitt under racet. Även här fick förarna åka till sjukhus.

*
BloggSTCCVästkustloppet blev utan tvekan Richard Göranssons lopp och han vann bägge STCC-racen. I första var Johan Kristoffersson tvåa och Linus Ohlsson trea. I andra racet var än en gång Volvo-föraren snabbast men nu med Dacias Mattias Andersson som tvåa och Rasmus Mårthen trea. En får man förmoda glad Carl Philip Bernadotte körde in som fyra i det tunna racet där bara fem bilar nådde den svartvit-rutiga flaggan.
Dagens otursgubbe var Robert Dahlgren som fick åka hem från Falkenberg poänglös. Inför helgen ledde Dahlgren med tio poäng före Göransson. När helgen summerades var Göransson 47 poäng före. Han har också tagit ett stabilt grepp om sin femte STCC-titel.

*
BloggSnapphaneBörjar närma sig Rally-SM och AM Snapphanerally 2016 och i dag är där fortfarande stiltje i anmälningslistan, 23 namn plus nio föråkare. Dock inga kor på isen, anmälningstiden går inte ut förrän de 29 juli. Noterar att årets upplaga, den 16:e med SM-status även ingår i ”Copenhagen Rally Cup” vilket jag skäms över att behöva erkänna, aldrig hört talas om. På hemsidan för ”Dansk Rallyklub” är det också svårt att hitta information mer än att en tävling körs på hemmaplan och sedan kompletteras denna med fyra på utländsk mark. En av dessa fyra är alltså Hässleholms MK:s flaggskepp och det blir intressant att se hur många ”vi er röe, vi er hvide” som kommer hit helgen den 19-20 augusti?

*
BloggRekordMed så mycket tråkigheter i helgen känns det bra att kunna visa lite Opel-Spotting. Först ut är Opel Corsa-åkaren med Hässleholms MK som klubbadress, Jens Persson. Jens bor i Hörby och har hittat ett släktskap mellan sin Corsa och en rödskyltad (alltså helt ny bil) Opel Rekord fotograferad på sin numera egna garageinfart 1957. Jens undrar.
Undras om den gule Corsan kan känna att där en gång i tiden stått en sådan här klenod?
Bry dig inte Jens, klart att ”den gule” känner släktskapet och är extra stolt…

*
BloggCykelopelEn av de flitigaste Opel-luskarna är Lars Mårtensson som hittat en Opel Rekord från åren 1958-60. Lars är lite upprörd över den slarviga cykelparkeringen men det tycker inte jag han behöver vara. Istället är detta nu ett ”stilleben” värdigt Rembrandt eller någon anna klassisk målare. Mycket finare kan det knappast bli!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *