Rådis ersätter WRC-Miko och lämnar Ford WRC för IRC 2014…

Det blev en fullgod ersättare för Miko Hirvonen i Midnattssolsrallyt då Thomas ”Rådis” Rådström hoppar in istället för Citroénåkaren. En inte helt osökt Toyota-koppling då Rådis hade sina första fabriksstyrningar just hos Toyota i slutet av nittiotalet. Läser att man på olika håll tycker att rallyt har blivit ett dragplåster mindre och det har man ju självklart, man ersätter inte en WRC-tvåa hur som helst. Men om mitt hjärta får vara med och tycka så håller jag ändå inte med om detta fullt ut. Jag menar, vad ska egentligen Hirvonen här och göra i vårt största/enda historiska rally? För mig var/är Midnattssolsrallyt i första hand en batalj med historiska bilar (kultur alltså) i andra hand med historiskt intressant förare först i tredje hand menar jag att tävlingsdelen kommer. För visst var det så när rallyt återuppväcktes av Jårs Damberg att det i första hand handlade om att återuppväcka gammal rallykultur, vem som vann var där väl egentligen ingen som riktigt brydde sig om. Nu däremot är tävlingsdelen klart viktigast, kulturen med gamla rallybilar har hamnat i skymundan. Därför menar jag ändå att ”gamle” Rådis är ett bättre alternativ än ”unge” Hirvonen!
Läser på diverse brittiska sajter att Fords motorsportchef Gerard Quinn delar min uppfattning om hur FIA sköter WRC. Nu har ju Quinn lite mer ”power” att trycka till Parisgubbarna med än en sketen bloggare/VOC-åkare och hotar helt enkelt med att lämna WRC. Istället kastar han blickar mot IRC som Quinn menar är att mycket bättre uppbackat mästerskap än WRC som för tillfället saknar promotor sedan North One tvingats i konkurs. Men precis som jag vill Ford och Quinn vara kvar i WRC men menar vi ( känns tungt Quinn och jag) att nu måste FIA ta till krafttag om inte WRC framöver ska riskera att hamna i samma statusskugga som Rally-SM.
FIA har inte svarat, först i september när allas semestrar är avslutade tänker man ta upp frågan. Känns lite sent om jag fått bestämma…
Nu har t.o.m wrc.com uppmärksammat Hässleholms ”rising star” Ola Nilsson och detta i samband med förra helgens förkrossande seger på Norisring. På plats i Scirocco-gänget fanns nämligen holländaren Kevin Abbring som är en av de tänkbara kandidaterna till att köra Volkswagens WRC Polo. Nu hade ju Kevin inget att sätta emot Ola när det verkligen gällde, men han sa väl som man brukar i ”Ring så spelar vi ” det var kul att få vara med!
Hittade igår en filmsnutt ”in-car” från Marcus Grönholms krasch i X Games. Det var en klassisk ”gening” där vänster framhjul träffade cementklumpen och slets rätt av. Hur bilen för övrigt såg ut efter smällen framgick inte, men den borde ha satt synliga spår med tanke på att Marcus förlorade medvetandet. I dag har där inte kommit någon ny bulletin från teamet, vilket jag tolkar som att allt är på rätt väg med ”Bosse”.
Läget verkar vara oklart för testföraren Maria de Villota som kraschade i tisdags. Såg bilder på BBC från kraschen och det måste jag erkänna jag fattade ingenting. de Villota kom lugnt inglidande i depån och i nästa ögonblick satt F1-racern inkilad under skåpet på en av teamets lastbilar. Helt klart måste där skett något med gasreglaget annars hade aldrig en sådan här olycka kunnat inträffa.
Råkade ut för något verkligt skumt idag. Parkerade bilen vid ett av många gatuarbetena i Kristianstad och skulle låsa med fjärrkontrollen. Inget hände och jag svor naturligtvis, fick bli nyckeln på gammaldags vis. Efter en stund kom jag tillbaka och provade att låsa upp med fjärren, inget resultat. Fick bli nyckeln igen och just då kom en av gatujobbarna fram och sa till mig.
– Du, det är vår lastbil som slår ut din fjärrkontroll!
Hur och varför ville han inte svara på, utan bara konstaterade fakta. För mig öppnar sig oanade möjligheter för den som olovandes kommer över en sådan här lastbil, tänk hela parkeringsplatser med olåsta bilar. Mumma för den klåfingrige!

2 svar på “Rådis ersätter WRC-Miko och lämnar Ford WRC för IRC 2014…

  1. Håller verkligen med, att ha Rådis på plats i en Toyota slår högre än Mikko. Har en känsla av att det kommer att bjudas på en hel del spektakulär bilåkning av Rådis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *