Petter Solberg vinner Rally Sweden medan Sandell blir sjua i WRC debuten och är Per Eklund gammal?

Är ingen statistiknörd och tror inte heller mycket på dom som ”räknar” ut saker genom att titta bakåt i WRC-historien. Därför har jag heller ingen aning vad Jari-Matti Latvalas snabbaste tid på ”shake down sträckan” vid Råda kan betyda på söndagseftermiddag? Brukar den som är snabbast i Råda vinna, bryta, tappa hjul eller vad säger statistiken? Så mycket kan jag väl ändå misstänka, att Latvalas vinnartid mycket väl kan bära hela vägen till söndagens fyrverkeri på Stor Torget…
Näst snabbast var Miko Hirvonen och sedan dök nye favoriten Ott Tänak upp som trea. Fyra slutade ryssen Novikov och först som femma körde min segerfavorit, Petter Solberg in.
Patrik Sandell var cirka tre sekunder långsammare än Latvala vilket gav en nionde plats. Richard Göransson var omkring nio sekunder efter ”finn-Forden”, vilket Richard ändå var mycket nöjd med.
– Latvala och de andra har ju kört sträckan massor av gånger förr, medan jag hunnit med fyra fem genomkörare!
Nu återstår att se vilken startposition Latvala väljer för fredagen. Tror inte det har så stor betydelse, för här finns ingen nysnö som förstör för de som går ut först. Istället är nog risken stor att det blir mycket grus spåret. Så vad väljer Latvala, jag hade satsat på som femte bil. Återstår att se om han lyder mitt råd?
Idag blir det mycket tips och så här tror jag det ser ut på söndag:
1.Petter Solberg Ford
2.Miko Hirvonen Citroén
3.Jari-Mati Latvala Ford
4.Sebastien Loeb Citroén
5.Ott Tänak Ford
Tror benhårt på Petter i år, någon gång måste vändningen komma. Hirvonen blir tuff, men tror att han fortfarande har för få mil i Cittran för de allra sista tiondelarna. Latvala, började bra i Monte men åkte av och bröt. Vill säkert inte gå ut för hårt för att riskera samma sak nu. En slow start tror jag förföljer honom sedan genom hela rallyt. Loeb har inte rosat Värmlandsmarknaden genom åren och tror inte han gör det i år heller. Tänak får till det och fixar femte platsen.
Svenskarna då? Är tveksam, tror inte Patrik Sandell kan blanda sig i topp-fem som är hans målsättning. Richard Göransson lär märka att det är tufft att åka WRC och jag ber redan nu tusen gånger om ursäkt Richard, men jag tror faktiskt inte du tar dig runt. Som sagt, ber om ursäkt ( jag har haft fel förut så häng inte med huvudet)!
Än svårare är det gissa på Topp-fem i SWRC.
1.Andreas Mikkelsen Skoda
2.PG Andersson Proton
3.Sebastien Ogiér Skoda
4.Pontus Tidemand Skoda
5.Alistair Mcrae Proton
Mikkelsen är snabb, har vinterrutin och sitter i bästa bilen vilket avgör. PG:s Proton hänger inte med så hemmafavoriten får nöja sig med silver. Ogier chockade alla i Monte tills fullfartsavåkningen satte stopp. Den sitter nog i lite grann och så är inte vinter hans favorit!
Tidemand har för lite tid i nya Skodan och McRae har samma handikapp som PG.
Som vanligt har ”veterantrion” den interna uppgörelsen, att tippa etta och sjua. För att ni inte ska komma med att jag fuskat på söndag så ser tipsen ut så här, ettan först och sedan sjuan.
”Byggaren”: Miko Hirvonen- Sebastien Ogier, ”Elektrikern”: Jari-Matti Latvala – Ott Tänak och så ”Experten” alltså Motorbloggaren till sist: Petter Solberg – Patrik Sandell, sug på den!
Annars har dagen varit odramatisk. Anade dock en ”viss irritation” på Rally HQ över att som jag skrev igår, ”Patrik Sandell dammat av gamla Östersundspåret”. En jag pratade med på HQ fattade inte vad han höll på med.
– Vet han inte rallyt numera är Värmlandsägt menade min anonyma källa.
– Finns inte en chans att dom släpper i väg detta till Jämtland, no way!
Måste säga att jag inte heller fattar Patrik. Har visserligen inte kört sträckorna, men har lite svårt att tro att de ska vara i de superdåliga skick som han gör gällande. Som min källa sa.
– Fokusera på att köra bil för det är du jätteduktig på och lämna ”politiken” till de som är duktiga på det!
Sprang ihop med ”Mr Rally” Per Eklund och gamle SBF-ordföranden Jan-Olof Bohlin i hotellhissen, fullpackade med väskor och jackor på väg till ”föråkar-bilen”.
– Ändå kul att dom kan ha oss gamla gubbar till något vettigt, skrattade Bohlin.
Gamla? Per är ju inte mer än folkpensionär och Jan-Olof är väl i samma härad, men när vi är på rally i Värmland är vi alla tjugo igen…

2 svar på “Petter Solberg vinner Rally Sweden medan Sandell blir sjua i WRC debuten och är Per Eklund gammal?

  1. Jaha då kan Petter packa ihop då!
    Tippad etta av bloggaren, aj aj aj!
    Har väl aldrig haft rätt på tipset ännu eller 🙂
    Fast jag håller alla tummar jag har för Petter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *