På söndag kan Miko Hirvonen fira sin 31-års dag som vinnare av Rally Finland!

Om några timmar drar rallyårets absoluta höjdpunkt igång, det är dags för åttonde deltävlingen i WRC, Rally Finland. Exakt klockan 16.13 rullar första sträckan igång och då är det ingen kort ointressant publiksträcka utan här är det på ”riktigt” direkt. Specialsträcka ett, Lankamaa är nästan två och en halv mil lång, så vi får omedelbart en fingervisning om hur det kommer att se ut vid målgången lördagskväll.
Då tror jag att hemmahoppet Miko Hirvonen, han och hela hans släkt bor i tävlingsområdet runt Jyväskylä, får spruta segerchampagne över både Ford Fiestan och co-driver Jarmo Lethinen. På söndagen firar han sedan sin 31-års dag som segrare av världens snabbaste grusrally!
I fjol gick det ju inte så bra, varken i Finland där det slutade med en rullning eller i VM. Hitintills i år har det inte heller varit Mikos år, men nu tror jag (läs hoppas) det vänder för den sympatiske finnen. Läste förresten att hans drömbil var en Ford Escort BDA precis en sådan som hans stora idol Ari Vatanen rattade till både VM-titel och seger i Rally Finland.
Fjolårsvinnaren Jari-Matti Latvala kommer naturligtvis att ha ett stort tryck på sig i sin 100:e WRC-start. Vad vore bättre för honom än att fira detta med ny seger…
Nu blir det inte lätt, för fransmännen laddar som vanligt för seger. Fast segermaskinen Sebastien Loeb väljer att ligga lågt och menar att han inte tänker gå för seger till varje pris. Nej, varför skulle han det, den åttonde VM-titeln tror jag ändå redan är vikt för Citroénåkaren. Visserligen ligger tvåan Hirvonen bara sjutton poäng efter, men när varken Loeb eller Cittran normalt sett inte levererar, då är det många poäng att ta in.
Trean Loebs ”teamkompis” Sebastien Ogier är i sin tur bara fem poäng efter Forden. Frågan är bara hur stämningen är i det röd/vita teamet? Loeb var ju lite sur senast i Grekland, där Ogier vann tack vare att denne fick bättre förutsättningar enligt honom. Nu tror jag inte det är så att teamet väljer att matcha fram den ”den nye Loeb”. Istället var det nog förr att Loeb hade svårt att hantera att han för en gångs skull blev frånåkt…
Som vanligt hoppas jag även att Petter Solberg får till det. Petter har aldrig vunnit i Finland, inte ens året när han blev världsmästare 2003.
Patrik Flodin är en av sexton startande i P-WRC med ”ryss-Subarun” och nu måste det bara börja stämma. En åttonde plats i VM-sammandraget är klart sämre än förväntat men efter helgen är jag säker på att han hoppat upp ett par snäpp i tabellen!
Kul blir det att se hur PG Andersson hanterar nya R4-Subarun i Tommie Mäkinens regi. Blir naturligtvis en viss omställning från S2000-Protonen som PG körde senast. Tror dock inte det kommer att vålla några större problem för honom och Emil Axelsson till höger. Tvärtom har PG visat att han behärskar R4 som är en lite vassare Grupp N bil, när han tidigare kört sin privata Mitsubishi. Sedan är ju Emil vann vinnare efter Midnattsolsrallyt där han hjälpte Kenny Bräck till seger.
Till skillnad från här hemma, verkar vädret bli riktig fint kring Jyväskylä, Drygt tjugo grader och sol alla tre tävlingsdagarna, visst blir man avundsjuk…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *