Ogier säkrade i Australien men varför Smurfhattar, många bröt i Småland, Tom och Hampus i SSRC-topp. Eslövs-Brink säkrade SM-guld och Biffen kör 400:a!

BloggOgierDär har väl aldrig egentligen varit någon som på allvar betvivlat att Sebastien Ogier och Julien Ingrassia skulle vinna sin tredje raka VM-titel? Inte jag iallafall även om jag närt stort hopp att Jari-Matti Latvala skulle kunna lyckas rubba den franske ikonen, men tyvärr har finnen haft för många ”ups and downs”. Nu lär det bli en ny andraplats 2015 och nästan lika säkert är att Andreas Mikkelsen/Ola Fløene tar hand om sista pallplatsen. När Mads Östberg hårdhänt mötte lastbilen försvann i praktiken chans på medalj för honom och Jonas Andersson. Med tre tävlingar kvar Mads 21 poäng upp till landsmannen i Polon. En tuff nöt att knäcka…

*
BloggMeekeOgier vann alltså Rally Australia före Latvala och som trea körde Kris Meeke (bilden) in. Mikkelsen fyra, Hayden Paddon femma och så Ott Tänak som bästa Ford på sjätte plats. För att ytterligare understryka hur dominant Polon är i WRC så tog dess förare alla bonuspoängen på power stage, Ogier snabbast följd av Latvala och Mikkelsen.
En fantastisk känsla och jag är så glad att bli världsmästare igen, jublade Ogier.
Det blev en otrolig fajt här i Australien eftersom gapet till Kris och Jari-Matti hela tiden var så litet. Men jag hade hela tiden taktiken klar, ”flat out” var det enda som gällde!
Latvala var också glad över andra platsen som innebar att han ökade avståndet till Mikkelsen i tabellen.
Gratulerar Seb och Julien de var värda att vinna och är också värdiga världsmästare, menade Latvala.

*

Andreas Mikkelsen (NOR), Ola Fløene (NOR) Volkswagen Polo R WRC (2015) WRC Rally Australia 2015
Andreas Mikkelsen (NOR), Ola Fløene (NOR)
Volkswagen Polo R WRC (2015)
WRC Rally Australia 2015

10 sekunder i tidstillägg för sen ankomst till service på söndagen gjorde att Mikkelsen fick nöja sig med fjärde platsen. Surt då det bara skilde 5,9 sekunder till pallen och Kris Meeke.
Huvudsaken att vi kopplade grepp om tredjeplatsen i VM och att vi varit med om att säkra segern i Märkes-VM för Volkswagen, menade Andreas.
Nu ser vi framemot Frankrike, Spanien och Wales!

*
Direkt efter prisutdelningen satte sig Polo-gänget plus Jost Capito sig på ett plan till Sidney för att sedan åka vidare till Frankfurt och The International Motor Show (IAA) där de nya världsmästaran blir lite av dragplåster. Alltså inte mycket tid för firandet, men som tur är var planet utrustat med riktig coctail-bar så det löser sig väl ändå under timmarna fram till landning…

WRC Rally Australia 2015
WRC Rally Australia 2015

Däremot har jag inte riktigt fattat varför hela VW-teamet satt på sig Smurf-hattar och placerat jultomten mellan Latvala och Antilla. Måste vara något tyskt påhitt?

*
Rally Småland blev en tuff tävling på bitvis snabba vägar av vad jag fått höra. 190 startande varav 58 tvingades bryta, alltså en dryg fjärdedel av startfältet. Det som verkligen understryker hur oförlåtande sträckorna kring Vetlanda var den här lördagen ser man när runt 30 ekipage fick ge upp med orsak ”avåkning-rullning”. BloggJohanTill exempel blev det så för Älmhults Johan Bengtsson som på Bengt Johanssons perfekta bild lyckades rulla över en ensilagebal på SS1. Blir jobbiga kvällar för många att få ordning på skrotet till Rally Blekinge om två veckor. BloggBellborgDavid Bellborg en av de olyckliga har redan påbörjat renoveringen av Golfen..
I SSRC:s Prispottlista är läget i stort sett oförändrat vad gäller toppen då både ledaren Tom Kristensson och tvåan Hampus Larsson vann sina klasser. Enda skillnaden inför finalen i Karlshamn är att gapet mellan Vinslövs-Hampus och trean Keith Wennberg ökade pyttelite då Keith nu blev tvåa i C-Grupp E efter Hampus.

*
Det var ingen tvekan om vem som var kung på Solvalla när STCC invaderade i lördags då Daniel Haglöf gjorde en närmast perfekt helg. PWR-föraren tog 68 av 75 möjliga poäng efter att ha dominerat kvalet, kontrollerat det första heatet och vunnit sin första STCC-seger samt tagit en andraplats i det andra heatet trots omvänd startordning. Allt inför över 15 000 personer på läktarna.
Vilken superhelg! Det här var otroligt viktigt för oss som team och jag är supernöjd med hur vi fått till bilen och levererat. Det är väldigt viktigt och det känns extra skönt för mig. Det har tagit på självförtroendet att låta egna körningen stå tillbaka för att bygga det här teamet, menade teamchef Haglöf.
Inför finalen på Ring Knutstorp leder nu Thed Björk med 23 poäng över teamkamraten Fredrik Ekblom och 56 poäng över Fredrik Larsson med 75 poäng kvar att köra om.

*
Mattias Lindberg från Vankiva var fylld av självförtroende inför gårdagens två race i V8 Thunder Cars som kördes på Solvalla. Nu hjälpte detta inte utan han fick inkassera två femte platser och se sig omkörd av Alexander Graff både på banan och i tabellen. Nu kommer Graff till finalen på Ring Knutstorp som ledare med 165 poäng, fem fler än vad andra placerade Mattias skrapat ihop.

*
BloggTobiasGlädjen var stor hos Brink Motorsport då det stod klart att Tobias Brink kan titulera sig Svensk Mästare i Supercar-Lite efter Solvalla. I finalen stod Eslövs-föraren som vinnare sedan utmanaren Kevin Hansen redan i semifinalen besökt en däcktrave med åtföljande krokig framvagn.
– En magisk känsla att få säkra titeln, detta var en tre-årsplan och att redan nu kunna ta titeln är helt fantastiskt, menade en lyrisk Tobias efter den säkrade titel.

STCC Solvalla. Foto: Jerry Karlgren
STCC Solvalla. Foto: Jerry Karlgren

Han krönte sedan kvällen ytterligare genom att vinna finalen ifrån pole-position före den flygande show-mannen Thomas Bryntesson och STCC-rutinerade Andreas Wernersson.Tvåa i slutställningen blev Kevin Hansen och trea Viktor Johansson.
I Supercar blev det lite rörigt och där Erik Färén kunde vinna finalen före Peter Hedström och med Kevin Eriksson som trea. Något som räckte för att Eriksson skulle säkra SM-guldet.

*
BloggJoelTomelillas Joel Eriksson hade en bra dag på Oschersleben och ADAC F4 där han lyckades vinna ett av heaten. Segern innebär att det blev ännu tätare i titelstriden där Joel nu bara är 20 poäng bakom ledande Dienst. Race 3 körs senare i eftermiddag och där Joel står i ruta 10 med ledare Dienst vid sin sida i ruta 9.

*
BloggBiffenHör inte till vanligheterna att det kommer ”nya” riktiga rallyklassiker men nu har det hänt då Forshaga-profilen Lars-Ove ”Biffen” Olsson köpt ny rallybil. En bil som Biffen inhandlat för att i första hand sikta på seger i Rally Sweden Historic ( tack Lollo för bilden).

*
BloggBrynhildsenInte bara Biffen som skaffat nytt, samma sak med norske toppåkaren Eyvind Brynhildsen med svenske kartisen Anders Fredriksson som nu ersätter sin RRC-Fiesta med en helt ny R5-Fiesta.

*
BloggKartI slutet av veckan satte sig ”höjdarna” i Kristianstad Kartingklubb sig ner med sina motsvarigheter i CIK-FIA i samband med stora tävlingar på Le Mans. Ärendet var att lobba för att man skulle få VM-värdighet 2016 till Åsum Ring. Riktigt hur det hela avlöpt är fortfarande höljt i dunkel men på Facebook verkar herrarna nöjda med utfallet…

*
Missa inte TV-sändningen från Rally Australia på SVT1 klockan 17.00. För en gångs skull på vettig tid…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *