Ogier en poäng från WRC-titeln, polsk seger på hemmaplan och Stoffe i ensam SSRC-ledning!

En enda poäng skiljer nu Sebastien Ogier från sin första WRC-titel och hade inte Miko Hirvonen fått punktering på allra sista sträckan i Rally Australia, ja då hade saken redan varit klar. Nu stack Thierry Neuville upp till andra plats och därmed fick Jost Capito stoppa tillbaka segerchampagnen märkt ” OBS, får endast öppnas vid VM-seger”. Men lugn, redan om tre veckor efter Rally de France-Alsace kan flaskan öppnas!

*
BloggMeekeNu vann alltså Ogier med nitton sträcksegrar av tjugotvå möjliga precis som jag och säkerligen majoriteten av alla som är rallyintresserade tippade. Hade sedan Kris Meeke svarat upp till mitt och Citroén-bossen Mattons förväntningar då hade tipset varit klockrent. Men nu blev verkligheten en annan och Meekes WRC-aktier föll dramatiskt för att stanna på botten sedan han slagit bort höger bakhjul på allra sista sträckan. Det är med sorg i hjärtat jag tvingas konstatera att detta nog var nordirländarens sista WRC-framträdande inom den snaraste framtiden. Jag hoppas jag har fel…

*
Det blev en blöt, lerig och rafflande finish på Rally Poland där hemmaåkaren Kajetanowicz till slut vann med sin Fiesta, 23 sekunder före Bouffier. På tredje plats kom ERC-ledaren och Skodaföraren Kopecky. På topp-tio fanns sex polacker, Kopecky, sjunde placerade Craig Breen och ryssen Gryazin på nionde plats var de enda som lyckades tränga sig genom den polska dominansen.
Kopecky leder 223 poäng före Breen med 114 poäng och på tredje Bouffier, 99 poäng. Nästa deltävling är Croatia Rally samma helg som Rally Småland den 27-28 september.

*
Med detta glider vi lätt som en klick smör i en het stekpanna över på Sydsvenska Rallycupen som har sista deltävlingen i just Rally Småland. Idag kom tabellen och det måste ha blivit en liten chock för Kristianstads Martin Olsson som delat ledningen i stort sett hela året med Stoffe Nilsson. Martin och Krister Bengtsson hade exakt samma sluttid i Ekratten, men då Kristianstadåkaren var bäst på ettan fick han också klassegern. Men i SSRC gör man tydligen så att man då delar poängen så att de bägge fick 42 poäng. Martin trodde när jag snackade med honom efteråt att han fick 45 poäng och att därför fortsatte att dela ledningen med Stoffe. Nu skiljer istället tre poäng vilket kan bli helt avgörande för vem som ska få de 25 000 kronorna som är första pris i cupen För inte är där någon som tror att Stoffe bryter trenden med seger i SSRC-deltävlingarna…
Ende som i praktiken har chans att blanda sig i toppstriden är Erik Telehagen men han är femtio poäng efter Stoffe. För att det ska bli Hondaseger krävs nog att både Stoffe och Martin blir poänglösa i finalen. Känns inte speciellt troligt om ni frågar mig?

*
Motorsports / DTM 8. race OscherslebenAtt jag får kritik för både det ena och det andra är inget nytt, ett skäl från en del är att jag skriver allt för lite om racing i bloggen. Kan bara hålla med, rally är nummer ett och sedan kommer resten så enkelt är det. Men kan ju bättra på det lite genom att konstatera att det blev en lyckad helg för AudiOschersleben och DTM. Åtta RS5:er bland de tio bästa är så klart skäl att jubla och ur svensk synvinkel är det bara synd att Mattias Ekström inte var bland de som placerade sig i topp. Mattias slutade sjua och har samma placering i tabellen. Vann gjorde ändå BMW-åkaren Farfus före DTM-ledaren Mike Rockefeller. BMW och racing då brukar ju även Dacia vara bland utmanarna, men det är kanske annorlunda i DTM?
BloggGungaHar varit lite lugnt på Opel-Spotting fronten på sistone men i går kom Thord ”Todde” Johansson med ännu ett bidrag. I ett SMS skriver Todde ”Säg vad man inte kan göra med en Opel eller är det en IKEA-soffa”. Helt rätt Todde med Opel gäller ”the skye is the limit”…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *