Nya WRC-Fiestans första snötester och Moderat positiv till dubbat!

I går avslutade Ford World Rally Team de första snötesterna av nya Fiesta RS WRC uppe i jämtländska Kall. Tester som utföll till belåtenhet, både Miko Hirvonen och Jari-Matti Latvala var mycket nöjda. Totalt avverkades runt 125 mil under testets fem dagar och nu väntar uppehåll fram till slutet av januari, då nästa tillåtna testperiod inleds.
Förutom Kall testerna har Ford-teamet även gjort en liknande runda i Portugal i början av december där grusegenskaperna skulle förfinas.
Tekniska chefen Christian Loriaux ser båda testerna som väldigt positiva, även om det är för tidigt att dra några slutsatser hur Fiestan står sig mot Loebs nya Citroén. För VM:s skull är man förhoppningsvis jämbördiga, jag vill absolut inte ha ännu ett år med ”one man show” av Loeb!
Det är bråttom hos Ford, både teamet och Loriauxs mål är att ha tio nya bilar klara till Rally Sweden i mitten av februari. Loriaux konstaterar bara iskallt inför den utmaningen.
– We are quite busy!
Den här vintern verkar inte ens de mest inbitna dubbhatarna hitta luft att protestera mot användande av ”säkra vinterdäck”. I dagens Expressen/Kvällsposten skriver moderate riksdagsmannen Lars Beckman från Gävleborg en debattartikel med rubriken ”Dubbdäcksförbud är rena livsfaran”, så sant så sant…
Artikeln är en ren passning till bland annat Miljöpartisten Karin Svensson-Smith, en av de bakom beslutet att kommuner själva ska få bestämma om att förbjuda dubbdäck. För fru Svensson-Smith är det enkelt, hon tycker att miljöaspekten går före säkerheten, vilket Beckman tycker är rent å h-e, för att snacka klarspråk. Min egen reflektion, när det gäller kärnkraft är det precis tvärtom. Här vill MP förbjuda ren miljövänlig kärnkraft av säkerhetsskäl, då är miljön inte lika viktig, konstigt kan jag tycka?
Beckman skriver, ” De kommuner som nu har fattat beslut att förbjuda dubbdäck tar ett mycket stort ansvar för att inte trafiksäkerheten ska försämras i hela landet”. Tänk på detta Karin Svensson-Smith, när barnfamiljer från ”dubbförbjudna” städer nu i julhelgen ger sig ut i vintertrafiken med sina ”miljövänliga dubbfria däck”. För både deras och din skull hoppas jag att dom kommer lyckligt fram till nära och kära istället för att bli siffror i olycksstatistiken!
Till sist, är det inte dj-la gnällande på tågresenärerna? I tv, i radio och tidningar så vittnar man hur jobbigt och besvärligt det är med kollektivtrafiken. Förseningar, signalfel, fastfrusna växlar, ja eländeslistan kan göras hur lång som helst. Men snälla ”tågare” inse, det funkar inte på vintern med rälsbussar eller vad det är ni åker nuförtiden. Bit istället i det sura äpplet, svälj stoltheten och backa ut bilen ur garaget. Du kommer dit du ska och framförallt kommer du i tid!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *