Ny WRC-bas i ”UK”, Flodin gör RallyX debut, Dacia ökar, SM-Sprinten öppen och svenskarna bäst i trafiken!

Nu har britterna fixat fram en ny ”rallyboss” till bland annat WRC Wales Rally GB och han heter Ben Taylor. Officiella titeln är något helt annat än ”rallyboss”, ”Managing director of International Motor Sports”, låter något det…
Taylor ersätter alltså mer eller mindre legendariske Andrew Cole som lämnar förra veckan.
– Det är spännande att ha fått den här chansen att utveckla sporten ännu mer i kommersiell riktning, menar Taylor.

*
På lördag är det premiär för STCC och därmed även nyheten med ”RallyX” och allt detta på Ring Knutstorp. En riktig debutant då blir ”Ryske Rallymästaren” BloggFlodinPatrik Flodin som kommer att köra i den något motorsvagare ”Supercar Lites-serien” för Brings Racing.

– Det ska verkligen bli skitkul, skrattar Patrik.
Rallycross är något jag drömt om att få prova på och jag är otroligt tacksam att Brings Racing ger mig den här chansen.

Inför säsongsstarten har Patrik och teamet hunnit med två tester.


- Det hela är fortfarande relativt nytt för hela teamet, men testerna kändes bra och det känns som om vi är väl förberedda .

*
Mejlkorgen formligen svämmar nu över av all info inför STCC-premiären i helgen, klart beröm till såväl team som övriga ”medianissar/nissor”. Behöver inte förklara, men det finns inte en chans att skriva om allt intressant utan det gäller att välja,. Snälla informatörer, det jag menar är skjut mig inte bara för att jag inte skriver om just er förare…
Har alltid haft ett gott öga till f.d ”Alfisten” och veteranen i gänget, BloggDaciaMattias Andersson nu ensam förare i Dacia Dealer Team. Hos Dacia pekar man på märkets starka ökning på bilmarknaden, 431 procent på årets första fyra månader och som motorfantast vill man gärna att ökningen i slutändan kan härledas till rumänens exponering i STCC.
Testen på Ring Knutstorp för någon vecka sedan var bra, kände mig hemma i bilen direkt och kunde attackera från start, kommenterar Mattias.
Dessutom trivdes jag bra med de nya däcken (Yokohama), som gav bättre grepp än de gamla. Jämfört med i fjol känns det som om vi kommit närmare toppen redan!
Mattias Andersson nådde ett par femteplatser som bäst 2013. I år siktar han betydligt högre.
Målsättningen är att bli bland de fem främsta i hela mästerskapet. Därtill vill jag ta den första pallplatsen och helst också den första segern för Dacia så fort som möjligt.
Totalt kommer 13 bilar till start i årets upplaga av STCC. Konkurrenssituationen är ungefär den samma som i fjol. Toppförarna är kvar och underifrån har den nya generationen fyllt på.

*
I måndags publicerades inbjudan till Hedin Bils Rallysprint, Toarps MK:s inslag i SM-veckan i Borås och då såklart även SM i Rallysprint. Söndagen den 6 juli är det dags att se rallybilar i full action och detta bara på promenadavstånd från Borås centrum. I inbjudan kan man läsa” Banan är oerhört teknisk och har utav asfaltsspecialister som har konsulterats fått högsta betyg. Sträckan körs till 99 % på dagligen trafikerade vägavsnitt, allt beläget 950 meter från stora torget i Borås. Hela banan nås från HQ (Hedin Bil) med endast några minuters promenad.”. Tog inte heller lång stund förrän första anmälan klingade in, Nässjös Anders Jangeby ville absolut inte missa att lufta BMW:n på Borås asfalt. Nu har Anders fått sällskap av ytterligare tolv förare bland dessa skåningarna Tommy Andersson, Hörby plus Hässleholmarna Rolf Grybb och Roger Sloberg.
Alla kan vara lugna ”Silver-VOC:en” kommer inte att dyka upp trots att SVT sänder direkt från finalpasset. Chauffören jobbar denna helg så ingen behöver alltså stanna hemma för nesan att bli frånåkt av en silverfärgad 240 (obs, detta var ett skämt)…

*
Lite trögare och för mig lite oförklarligt är intresset för SSR:s Asfaltsprint den 29 maj. Just nu ”bara” 34 anmälda (här är Silver-VOC:en med) och med en dryg vecka kvar av anmälningstiden känns det inte som att det finns någon större risk för gallring.

*
Än värre är det för Classic Rally, Rallyklassikernas eget bidrag i RM-serien där anmälningstiden går ut om två dagar, fredagen den 9 maj. Trillar  in lite sporadiska anmälningar och idag kan man summera till 24 förare. Långt, långt ifrån de åttio som man satt som minimum för att genomföra rallyt. Mycket, mycket tråkigt kan jag tycka.

*
Däremot lär Midnattsolssrallyt nå upp till taket 120 bilar och idag med åtta dagar kvar, är där bara plats för ytterligare tio åksugna klassiker.

*
Hör och häpna, vi svenskar är bäst i Europa i trafiken enligt en nyligen genomförd trafiksäkerhetsundersökning. Den visar att svenskarna upplevs som de mest ansvarsfulla bilförarna i Europa. Italienarna utmärker sig i undersökningen som de minst ansvarsfulla och spanjorerna är de som är mest benägna att tuta på sina medtrafikanter.
Undersökningen, som är genomförd av Ipsos på uppdrag av den franska stiftelsen VINCI Autoroutes, omfattar enkätsvar från drygt 7 000 personer i sju europeiska länder. Att de mest ansvarsfulla bilförarna återfinns i Sverige var samtliga länder rörande överens om. Sydeuropéerna placerade sig längst ner i tabellen med Italien på jumboplats.
Lite märkligt är ju detta resultat då man dagligen får höra av polis och andra myndigheter om hur illa vi uppför oss i trafiken. Själv kör jag runt sex tusen mil om året och har mycket sällan känt igen de beskrivningar av ”verkligheten” som torgförs av diverse skrivbordschaufförer. Åsikter som jag i många fall får en känsla av mest är till för att ställa till ett h-e för oss som vistas på våra vägar. Hade kanske inte varit fel om ”åsiktsmaskinerna” tillbringat mer tid på vägarna och mindre bakom, dataskärmen eller i flyg och tåg…

 

2 svar på “Ny WRC-bas i ”UK”, Flodin gör RallyX debut, Dacia ökar, SM-Sprinten öppen och svenskarna bäst i trafiken!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *