Ny vinnare i WRC Rally Argentina, Adielssons ”alternativspår” Frankrike, stopp i Karlstad och Chucken Polarvinnare!

Klockan 21.00 om jag nu räknat rätt vill säga på tidsskillnaden mellan Argentina och Kristianstad drar WRC Rally Argentina i gång med Superspecialen i Carlos Paz,BloggArgentina ”Especial Parque Temático 1”.
Oavsett vem som vinner årets femte deltävling så blir det en ny vinnare i ”de stora biffarnas land”. Ingen av de tidigare årens segrare kör årets upplaga och att tippa vinnare blir därför inte helt lätt. Tidigare var det en helt annan sak då fjolårsvinnaren Sebastien Loeb prenumererade på segern under åren 2005-13, en rad som jag lovar aldrig kommer att upprepas. Dessförinnan var det Carlos Sainz som var siste ”normale” VM-förare som stod överst på pallen.
Inte så många som minns kanske, men rallyt har faktiskt haft två svenska segrare, 1984 tog Stig Blomquist Audi quattron snabbast över ”Pampas slätter” och 1989 var det Mikael Eriksson som tog hand om segern, då i Lancia.
Rallyt känns väldigt svårtippat men ändå är så klart Sebastien Ogier jättefavorit. Den här gången ska jag fegtippa och använda hjärnan mer än hjärtat, något mycket ovanligt enligt mina s.k kamrater…
1. Sebastien Ogier VW
2. Mads Östberg Citroén
3 Miko Hirvonen Ford
4. Jari-Matti Latvala VW
5. Kris Meeke Citroén

*
BlogggMattiasMattias Adielsson, regerande svensk mästare i Otrimmat 2WD fick blodad tand av rally i Frankrike. När det blev inställt i England i april ställde han istället om kursen och stack över ”The Channel” till Frankrike. Nu är det dags igen och den här gången i staden Limousin 200 mil från Göteborg som står som värd för Rallye Region Limousin. Ett 20 mil långt asfaltsrally och tredje deltävlingen i franska mästerskapet i rally.
Det var i början på april som var teamet i Frankrike och körde sin första tävling, ett grusrally och Mattias slutade 10:a i Peugeot cupen av de tjugo startande.
Vi lärde oss väldigt mycket förra gången vi var här och åkte tävling, menar Mattias.
Allt är helt annorlunda jämfört med att tävla på hemmaplan. Den här gången blir det nya förutsättningar igen, 20 mil på asfalt i tävlingstempo det blir en riktig utmaning!
Asfaltstävlingar i Sverige är oftast sprinttävlingar eller publiksträckor, nu blir det två hela dagar bara asfalt.
Jag tror det här ska passa mig ganska bra. Det är klart att det är ett underlag som jag inte är van vid att tävla på så mycket. Det ska bli mycket intressant att se hur tiderna kommer att stå sig mot de otroligt snabba fransmännen, säger Mattias.
Onekligen ett intressant alternativspår som Mattias väljer, Frankrike. De flesta som prövat sina rallyvingar utomlands brukar istället välja antingen England eller Tyskland. Men England verkar inte vara ett bra val för tillfället då sporten där verkar vara i någon sorts ”minikris”. Då är det säkert smartare att söka lyckan bland vitlökar och pain riché…

*
BloggPGEn som både kört rally i Frankrike och även brutit rally där är PG Andersson som på lördag kör sin första RallyX-tävling med nya teamet Marklund Motorsport. Värmlänningen kör i Supercar-klassen med en Polo RX.
Det ska verkligen bli skitkul, skrattar P-G som ser fram emot helgen på Ring Knutstorp.
Jag är verkligen stolt över att få den här chansen och lovar att göra mitt bästa för att leverera resultat också så vi kanske kan utveckla samarbetet.

P-G var uppe i Västerbotten och kände på bilen några vändor på asfalt under gårdagskvällen.


- Jag hann bekanta mig lite med bilen och imorgon får jag testa den på grus för första gången!
Trots den lite klena uppvärmningen är jag helt säker på att PG kommer att vara med i toppen på lördag.

*
Nu är det snubblande nära taket i Midnattsolssrallyt, 116 namn så här långt i anmälningslistan, bara fyra kvar alltså innan repet dras. Nu tror jag inte att KAK är lika tuffa som man är i Rally Karlstad nästa helg. Arrangören har klart deklarerat att det inte kommer att tas emot några efteranmälningar på grund av det stora startfältet. Nu är det inte ett jättefält den 17 maj, ”bara” 144 bilar men ändå hyllar jag beslutet från Karlstad MC. Detta trams med efteranmälningar måste bort och Södra BF /Smålands BF nya hårda linje med högre avgift är ett steg i rätt riktning. Ett ännu bättre steg tog värmlänningarna!

*
Nåväl i MSR är det alltså ”lapp på luckan” och bland de senaste att anmäla sig är Europamästaren Mats Myrsell med Porschen. Annars måste jag säga (ber om ursäkt till övriga startfältet) är det väldigt tunt med publikdragare. Ingen Blomquist, ingen Waldegård, ingen Bräck ja listan kan göras ganska lång på namn med lyskraft som än så länge saknas i listan. Som riktiga vinnaraspiranter får man däremot räkna Kenneth Bäcklundh och Volvo 164-fantomen Tom Damberg.

*
I dag offentliggjordes årets Polar pris och sällan har man hittat mer rätt,BloggChuck 87-årige Chuck ”The King of rock´n roll” Berry eller som han egentligen heter Charles Edward Anderson Berry. Bättre bilåkarlåtar än trion ”Maybelline”, ”Memphis”och ”Johnny B Good” i den här ordningen finns bara inte. Maybelline är låten där texten handlar om killen som upptäcker sin tjej i en annan killes Cadillac. Börjar jaga ”Caddien” med sin ”V8-Ford” som dock blir ”overheated” en regnskur gör dock ”veåttan” gott och på ”top of the hill” passerar han rivalen. Stor poesi!
”Chucken” var faktiskt och besökte Kristianstad eller rättare sagt Åhusparken i slutet av åttiotalet. Nu är det inte så att han kan beskyllas för att vara någon sorts ”godtemplare” utan han var lite ”uppfriskad” när den vita Cadillacen rullade in i parken, dessutom rejält försenad. En försening som berodde på Mr Berry absolut ville se ”the sea” innan uppträdandet. Beordrade därför chauffören att köra ner den vita Caddien på sandstranden nedanför Åhus Strand. Resultatet blev inte helt oväntat att bilen körde fast i sanden och fick bärgas. Allt detta inför min kollega Ronnie Smiths kamera och där hans bild på den vilt garvande Chuck Berry i baksätet och i sin vita kostym för alltid etsat sig fast på min näthinna.
Grattis säger jag till en av mina riktigt stora idoler!

4 svar på “Ny vinnare i WRC Rally Argentina, Adielssons ”alternativspår” Frankrike, stopp i Karlstad och Chucken Polarvinnare!

    1. Vi börjar nog bli gamla. Nämner man Åhusparken för ungarna den äldsta 16 skakar de på huvudet och frågar vad är det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *