Ny publiksträcka nära Karlstad väntar i årets ERC-tävling, Korhonen körde hem finska vinterfinalen, isländskt i Cumbria, ”klanen Sørensen” i Tyskland med Clio, Greensmith har svårt med hemmaförarna, maxgränsen är nådd i Rally Anderslöv och succé på Uråsa.

I fjol då nya ERC-tävlingen ”Bauhaus Royal Rally of Scandinavia” levererade verkligen på högsta nivå. Bra sträckor (bitvis lite för snabba för min smak), fint organiserat, perfekt HQ/Servicepark på Färjestad och så pricken över i, hemmaseger genom Oliver Solberg. Även ERC-promotorn gillade vad Glenn Olsson & Co åstadkom på klassisk värmländsk rallymark. Att det blev förnyat förtroende för 2024 kom därför inte alls överraskande och nu på en bättre tid, veckan före midsommar.

ERC:s hemsida har känt Glenn Olsson på pulsen inför sommarens rallyfest där han menar att det sportsliga redan första året var mer än godkänt, nu handlar det om också att fokusera mer på allt kring själva tävlandet. Bland annat hoppas han kunna locka över mer norrmän när varken dom eller svenskar börjat gå på semester som var fallet i fjol. Att Frank Tore Larsen inledde så starkt men sedan tråkigt nog kraschade, lär även detta locka.

Foto. Tommy Svensson

I intervjun avslöjar Glenn att bansträckningen blir nästan identisk, bortsett från att någon sträcka byter dag. Men även något nytt lovar han, bland annat blir det en publiksträcka nära centrum på torsdagskvällen den 13 juni. Även Colins Crest finns kvar även om den ligger en bit bort från Karlstad och likaså det på populära ”Rally Legends” som Glenn gärna vill utveckla ännu mer.

*

Den finska vintersäsongen för ”SM-ratsastaja” är nu avslutade med ”SM Tuuri Ralli”.

Här blev det Roope Korhonen med Anssi Viinikka som vann i Toyota GR Yaris Rally2. 23 sekunder bak var kanske lite mer favorittippade Teemu Asunmaa/Ville Mannisenmäki med Skoda RS Rally2. I en liknande bil satt för första gången Niclas Grönholm med mer rallyrutinerade Timo Rautiainen,b ara 3,6 sekunder skilde.

Foto: Okänd

Jari-Matti Latvala hade den här dagen Sami Pajaris co-driver Enni Mälkönen i Toyota Celicans högerstol. Ett samarbete som bar till en total sjätte plats med ”Appendix K-Toyotan” fram till SS 6 vill säga. Då blev nog Latvala lite fartblind och vips, så låg bilen på taket…

*

Inte alt för ofta som jag har anledning att skriva om rally ur isländsk synvinkel (i princip aldrig) men i helgens”Malcolm Wilson Rally” finns Daniél Sigurdarson och Asta Sigurdadottir med. Andra starten i England för islänningarna och i första ”K.T.Green Riponian Stages” blev man elva totalt och tvåa i ”GruppN-klassen” med en Mitsubishi. Nu har 47-årige Daniél bytt till grövre ammunition och kör Ford Fiesta Rally2. Efter exakt hälften av sträckor (åtta totalt) är det isländsk flagg på åttonde plats och 55 sekunder upp till ledande Garry Pearson i en likadan Fiesta. Fyra placeringar längre ner hittas landsmännen Karl Gunnar Jóhanesson/Ísak Guájónsson med en R5 Fiesta. Totalt finns en handfull islänningar med i rallyt bland de 93 anmälda.

*

I ”33. ADAC Rallye Buten un Binnen 2024” ställer hela danska ”klanen Sørensen” upp med sina Renault Clio Rally5. Michael har Line Lykke Jensen vid sin sida, sonen Emil förlitar sig på Claus Armstrup medan Oliver också son, gör samma sak med Frederik Glad Bülow. För 52-årige åldermannen Michael är det stor skillnad mot Clion och den Skoda R5 han körde i flera år.

Foto: Privat

Efter de två första sträckorna på asfalt går det bäst för Emil och Claus som är 3,5 sekunder bak ledande Erik Sinderman i en likadan Clio.

*

På spanska grusvägar och ”Rally Terras Altas de Lorca” inledde Gus Greensmith och Jonas Andersson 2024. Britten med Toksport Skoda hade dock lite svårt att rå på hemmaåkarna, kanske var det lite rattrost som bekymrade och efter fem sträckor (en är struken) ligger paret femma, 52 sekunder efter ledaren Jose Suárez, Skoda även han.

Tvåa är WRC2-tvåan och den stora knallen i ”Monte”, Hyundais Pepe López. 19 sekunder skiljer till ledning och lite kul att i ”Topp 5” finns alla dagens Rally2-bilar utom Fiesta representerade. BästaM-Sport-byggda bil ligger på 14;e plats och körs av Alexander Villanueva.

*

Bilsport Rallycup-premiären ”Rally Anderslöv”  den 6 april har nu med råge dessutom, sprängt maxgränsen (120 bilar) och är snart uppe i 130 anmälda.Ännu återstår runt två veckor innan Trelleborgs MK stänger så nog lär där trilla in ytterligare namn, så inget snack utan att Kai Koivuranta tvingas gallra. Att bara låta alla som vill köra är nog inte att tänka på, dels med tanke på sträckornas hållbarhet så här tidigt på året plus att tidsprogrammet inte klarar allt för stora utsvävningar. 

Foto: Lars Svensson

Noterade att bland de senaste in var SMK Hörbys ERC-åkare Victor Hansen som sätter SM-vinnande sambon Emma Fransson i sin Peugeot 208 Rally4. 

*  

Det var inget vårväder som mötte deltagarna den nytänkande Licensutbildningenhos Uråsa/Drive VXO.

Foto: Drive VXO

Ändå inget som satte ner humöret på de cirka 90 deltagarna som fick både HLR-utbildning plus fördjupning av SBF:s regelverk. Under eftermiddagen var det sedan praktisk tillämpning av kunskaperna och därefter är det bara att ta upp kampen med likasinnade.

Foto: Drive VXO

Att detta var ett bra initiativ av klubbarna i sydöstra hörnet behöver väl inte poängteras…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *