Nu ska WRC-Loeb dj-las med Motorbloggen, Åhlin rullade och OS-skytten Håkan Dahlby kommer från Hörby!

Alltid den där Loeb, precis som att han sätter en ära i att dj-las med mig. När jag nu tippar fransmannen för en gångs skull utanför topp-fem i WRC Rally Finland vad gör han då, jo öser på det värsta han kan. Efter nio körda sträckor leder Loeb före Cittrakompisen Miko Hirvonen men gapet minskar och nu är det bara 3,3 sekunder som skiljer. När så Jari-Mati Latvala börjar få ordning Fiestaväghållningen och Solberg likaså är det ätt värre i toppen. Detta garanterar också att någon sorts ”OS-badminton skandal ” inte heller kommer att ske i Finland. Skönt kan jag tycka, för visst är det roligare när den gamla devisen ” må bäste man vinna” genomsyrar sporten…
Vad har annars hänt, ja ryssen Novikov lyckades med konststycket att rulla WRC-Fiestan två gånger och det var ingen vacker bil han rullade in till mekarna. Men de gjorde underverk och vid en flyktig blick ser nu bilen helt oförstörd ut och det enda som minner om krascherna är två straffminuter, sent ut från service. Ett rimligt pris med tanke på hur illa det var ställt med bilen. Egentligen gick det allra värst för co-driver Dennis Giradeut men inte vid rullningarna , istället var det långt ”jump” och en ”hard landing” som orsakade en smärtsam rygg. Visst var det betydligt lugnare att åka i Regularityklassen i Midnattsolsrallyt?
Även Chris Atkinson har haft problem i sin WRC-come back. Lyssnade lite slarvig på en not och var en kurva för tidigt, svängde vänster medan vägen svängde höger. När sedan en trädstubbe fastande under bilen tappade australiensaren sexton minuter och är borta från allt vad toppstrid heter. Ligger 61:a av de 77 bilar som återstår i rallyt. Undrar vad OS-medaljören Nasser Al Attaiyah säger, det är ju hans Citroén som Chris har fått låna?
I SWRC är det egentligen Sebastien Ogier som är allra snabbast men varken han eller tredje bästa, Andreas Mikkelsen kör om VM-poäng. Istället är det Espekka ( vilket fräckt finskt namn) Lappi som leder kampen om VM-poängen med PG Andersson som tvåa ( eller fyra av S2000-bilarna, välj vilket ni vill ). PG åker vad han kan, men Protonen hänger inte riktigt med Skodorna som uppenbarligen är vassare.
– Körningen har fungerat hela dagen. Men sträckorna passar inte riktigt bilen och vi kör på gränsen, säger P-G.
Hur som helst behöver han inte skämmas, då nye Protonkompisen Juha Saalo är en bra bit efter. Men det är nog ingen vild gissning att tro att PG inte är helt nöjd förrän han står överst på pallen!
I WRC-Academy är allt hopp nu knutet till Pontus Tidemand som ligger tvåa, men dock över minuten efter Elfyn Eevans. För den andre svensken Fredrik Åhlin gick det käpprätt åt h-e på torsdagens sista sträcka. I en snabb vänster-höger kombination gick Fiestan totalt över styr och det slutade med en fem varvs rullning, ”over and out”. Som tur var klarade sig både Fredrik och den norske co-drivern Abrahamsen oskadda från smällen, samma sak kan man inte säga om den stackars Fiestan. Knäckt bur gjorde att omstart var omöjlig…
Läser också via Twitter att Fredrik av förklarliga skäl är tokdeppad och nu ska sätta sig ner och fundera på rallyframtiden. Förstår tankarna, men jag menar nog att det bara är att ”bryta ihop och komma igen”. För helt klart kan du köra rallybil Fredrik, du kanske bara behöver kugga ner ett snäpp och hitta rätt!

Själv tillhör jag generationen som fortfarande imponeras av den moderna tekniken och nästan innan Fredrik rullat färdigt på sträcka tre plingade SMS:et i min mobil. Ytterligare tio minuter senare hade jag bild på den kraschade Fiestan signerat alerte toppåkaren i Sydsvenska Rallycupen, Björn Johnsson från Hässleholm ( han har en makalös förmåga att hitta de giftiga ställena ). Det är inte så värst längesedan man fick vänta på Idrottsbladet för att få reda på vad om hänt i Rally-VM, nu är man irriterad om inte resultaten finns direkt on-line när Loeb rullar i mål på sträckan. Tror att det kallas att man är bortskämd!

Nu återstår tre sträckor kvar av dagens etapp av Rally Finland och där sträcka elva är 23 kilometer långa Lankamaa-sträckan. Här kommer det nog att avgöras, iallafall vem som går ut som ledare inför lördagens finaletapp. När sträckan kördes första gången var Hirvonen snabbast med Latvala bara 0,2 sekunder bak, Solberg trea medan Loeb inte alls fick till det och var hela 1,2 sekunder långsammare. Tror han börjar ”svikta” och att mitt tips till slut med Loeb utanför ”femman” går in!
Ett lite trist WRC-besked kom från Prodrive som beslutat att inte köra hemmatävlingen Rally Great Britain. Istället utvecklar man nu WRC-Minin ytterligare för att bli en riktig vinnarbil på asfalt. Grusen där hemma skippar man och åker istället i Tyskland, Frankrike och så klart VM-finalen i Spanien. Sedan är det bara att hålla tummarna att Dave Richards lyckas få ihop lite slantar så att han kan erbjuda Sordo och Meeke ett bättre program 2013 än i år. För Mini behövs så klart i WRC precis som Citroén, Ford och VW. Fick jag bestämma så skulle även Subaru, Toyota, Fiat, Peugeot, Opel, Skoda och kanske Kia eller Hyundai även dom finnas med i WRC!
Till slut måste jag gratulera OS-silvermedaljören Håkan Dahlby som faktiskt är född och uppvuxen i Hörby Kommun. Lite patetiskt när nu helt plötsligt Kristianstad/Åhus vill göra gällande att det är här som Håkan kommer ifrån. Eller ännu värre att Haninge försöker flyta på Håkans framgång.
Nu är det så att Håkan kommer från Västerstad, började skjuta i Askeröd och gick i skolan i Hörby, svårare är det inte. Sedan för att få plats i Motorbloggen måste där också finnas en bilanknytning och då är det så att jag skjutsat Håkan till ett antal olika fotograferingar på den tiden han bodde i Kristianstad. Det hör till saken att Håkan är bilentusiast och var han fått bilintresset ifrån vet jag inte. Från hans saligen bortgångne pappa Anders som var byggmästarekan det dock inte ha kommit. Kan inte minnas att jag någonsin sett honom köra annat än väl begagnade små lastbilar…

Ett svar på “Nu ska WRC-Loeb dj-las med Motorbloggen, Åhlin rullade och OS-skytten Håkan Dahlby kommer från Hörby!

  1. Det blir ingen fajt om segern, Loeb vinner såklart. Bitter? Inte då. 😉

    Det hade varit mycket roligare om det inte funnits teamorder. Jag förstår naturligtvis varför, men det tar udden av det hela.
    Som jag skrivit tidigare, Loeb vinner, Hirvonen tvåa, Petter trea och Latvala strular till det.
    Vänta och se. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *