Neuville långt ifrån ”WRC-diva”, Östberg snabb på meningslös uppvärmning och Åhlin ska bara njuta…

BloggNeuvilleI dag har jag varit både på presskonferens med WRC-åkarna och födelsedagskalas för Thierry Neuvilles co-driver Nicolas Gilsoul som fyllde 32 år. Ska erkänna att jag alltid haft lite svårt för Neuville har tyckt han varit lite ”divig” och detta utan att egentligen träffat honom ”face to face”. Än en gång hade jag fel och när vi träffades på tårtkalaset där jag fick snacka med den unge belgaren visade han en helt annan sida än jag trott. Långt ifrån diva, utan trevlig och pratsam dessutom med humor visade det sig. Jag frågade vad som egentligen hände i Monte Carlo Rallyt där han kraschade ut den nya Hyundaien redan efter sex kilometer på första sträckan.
– Monte Carlo, sa Thierry eftertänksamt och tittade i taket.
Ingen aning, har den tävlingen körts i år…
Sedan pratade vi lite om det som alla andra pratar om, vädret och ”grussträckorna”. Neuville tyckte det var tråkigt men inte mycket att göra åt men en sak lovade han.
Det kommer att bli ett händelserikt rally och jag tror att vi kommer att få se många olika ledare.
– Ingen har egentligen testat och fått till några inställningar för det här väldigt skiftande underlaget, menade belgaren.
Vi hade åtminstone behövt minst en testdag till och så är det nog för alla…
Nu kommer Hyundai till Värmland med de två bilarna, nu har finnen Juho Hänninen klivit in i den ljusblå 120:n istället för Dany Sordo, i stort sett identiska mot Monte (fast det kördes ju aldrig, hur fick du ihop detta Thierry?). Så klart är fjädring och stötdämpare bytta mot snö/is versionerna men annars är det inget stort som ändrats. Dock menar Thierry att alla i teamet kommer lite bättre förberedda än till premiären.
De här veckorna har det jobbats stenhårt och det kan jag avslöja, allt känns mycket bättre än för tre veckor sedan…

*
Fredrik Åhlin rallyförare från karlstadTräffade även på ”nytände” Fredrik Åhlin på presskonferensen som verkligen ser framemot att få köra den nya WRC2-Fiestan med däcktillverkaren DMACK i ryggen. Någon större test har inte Fredrik hunnit med, men att han är mycket glad över chansen gick inte att ta miste på. När dessutom teambasen Dick McCormack noga inpräntat att Fredrik inte ska känna någon press på sig, utan enbart ha skoj och framförallt njuta. Fredrik kommer att följa instruktionerna och absolut inte ”jättepusha”, bilen ska i mål placeringen är inte så viktig. Jag berättar att jag tippat honom som trea och undrade om han tyckte att jag var lite taskig med detta.
Taskig, absolut inte jag tycker du varit snäll i överkant, svarade Fredrik.
Så är det så klart, jag är alltid för snäll…
Undrade även hur bilen kändes?
– Fantastiskt kul och verkligen lättkörd. Tror att det är jättebra att ta vägen över WRC2 till riktig WRC-bil, menade Fredrik.
Där är allting explosivt, här har jag ändå någon millisekund på mig innan saker och ting händer…
Du som vill läsa hela snacket med Fredrik kan göra detta i morgondagens Kristianstadsbladet.

*
På väg ut från Rally HQ i nya flotta konferenscentret vid Klarälven stötte jag på två riktiga skåningar, BloggRydhparet Ulrika och Janne Rydh från Kristianstad. Ulrika står i infodisken medan Janne är förarnas kontaktman. Ytterligare minst en finns med i organisationen Anders Anderholm, men han syntes inte när jag passerade. Frågade Janne om han varit ute och kollat någon sträcka.
Körde Vargåsen med Colins Crest, i början är där hyggligt med snö men mot slutet är istäcket väldigt tunt och gruset redan framme, tyvärr såg inte så kul ut…

*
BloggVWUtanför HQ stod en häftig VW Touareg parkerad, en ombyggd sådan med larvfötter istället för hjul, nu kallad Snowareg. Hade kanske varit ett bra fordon när man skulle kolla på rally?

*
BloggMeekeSällan har väl shake down sträckan utanför Råda varit mer meningslös än i år. De allra flesta valde att inte åka fullt för att istället spara däcken (får använda totalt 28 i tävlingen inklusive Råda) till ”the real thing”. När Mikko Hirvonen är halvminuten bak med en körtid på runt två minuter förstår man att han inte ”pushat”. Nu var Mads Östberg snabbast medan teamkompisen Kris Meeke åkte av (tack för bilden Björn Johnsson) men kom igen och satte andra tiden bak Mads.

*

Har även hunnit med att kika i den nya boken ”Rallymästarna” porträtt av 21 världsstjärnor, skriven av Boo Wennerberg ochh där Tony Welam tagit de allra flesta bilderna. Om du är normal och rallyintresserad ( då är man ju normal eller?), missa inte den här boken. Har bara hunnit bläddra men redan vågar jag lova du blir inte besviken om du köper den!

*
BloggAndersAnnars har dagen varit lite av ”relaxdag” för mina kamrater med en god lunch, bilden och lite slappande. Om en styv timme bär det av till Färjestads Travet och dagens begivenhet invigning och så första sträckan ”Superspecialen”. Här skulle även deltagarna i ”The winter trial” kört, men av detta blev det inget. Arrangörerna är rädda om den lilla is som finns på sträckan så ”klassikerna” fick inte köra. Här måste jag även försöka fixa en bild på prins Carl Philip till min svägerska.
Han är ju så snygg, SMS:ade hon.
Snygg, i jämförelse med vad? Hon har ju både sin egen man och svågern att titta på precis när hon vill. Fattar nada…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *