Mycket grus att räfsa efter en tuff TV-Sväng, Kubica vann i rally comebacken SBF-ordföranden tror på ett enat STCC/TTA 2013!

Idag har det varit jobbehandskar, räfsor och skyfflar för mest hela slanten och det är inte klok vad mycket grus rallybilar kan skyffla undan som nu på TV-Svängen. Strax efter tio drog vi, jag och runt sextio andra ”glada” rallyåkare oss ut på sträckorna för att i görligaste mån sopa undan spåren efter vår framfart i lördags. Nu hade vi tur med vädret både tävlingssdagen och idag, lagom varmt och inget regn. En sak är säker, känslan som infinner sig efteråt vid den traditionella korvgrillningen är något jag önskar alla mina medmänniskor. Bara den känslan är mer lön för allt jobb än alla pengar i världen. Tycker faktiskt synd om alla som aldrig får förmånen att jobba ideellt med likasinnade. Där många bara ser jobb/problem ser jag och mina kompisar det motsatta kul och möjligheter. Tack för att jag fick vara med om detta för fyrtiofjärde gången!
Tävlingen blev en av de tuffaste på många år och detta utan egentlig anledning. Sifferbitaren Roland Brorson räknade ut att 26 procent av startfältet fick bryta eller 31 av de 136 startande. De flesta försvann på sträcka ett och konstigt nog i början på sträcka två. Bland annat var det här som Kjell Fransson gjorde en full farts backning ut på ett kalhygge med 940:an. Den andra halvan av sträckan som är smal, guppig och svårkörd krävde mer förväntat sin tribut och det var bland annat här som David Pettersson och Daniel Halldén som fick pröjsa. Sträcka tre med ”Musafällan” (namnet uppkom när flera ekipage vid Tjej-RM för några år sedan åkte av här) gjorde att Dan Skärin, Skilingaryd och David Bellborgs, Ryd tävling fick abrupta slut. Även förbilen med Åke Månsson, Asarum bakom ratten fick känna på hårdheten i de skånska stengärdsgårdarna
Nu blir det hektiska kvällar i garaget för att hinna få ordning på allt skrot inför finalen i Ekratten om fjorton dagar. Även här brukar det kunna åkas av friskt så kanske TV-Svängen blev lite av ett genrep i just den här grenen av rallysporten, vad vet jag…
Det kördes ju STCC på Ring Knutstorp samma dag som TV-Svängen och i mina ögon något som racinggänget förlorade mest på. Publiksiffran på runt fem-sextusen personer är ju numera i dessa sammanhang både normalt och godkänt men långtifrån guldåren. Nu verkar det dock som att där finns en liten ljusning i ”racingkriget STCC-TTA” om man får tro SBF-ordförande KåGe Schildt i Helsingborgs Dagblad. Farhågorna att publiken skulle svika har tråkigt nog besannats enligt Schildt i intervjun..
– Det blev precis som vi trodde det skulle bli, hälften så bra än om vi hade kört tillsammans. Halverat med sponsorer, publik och team.
– Pågår detta i två, tre säsonger till blir det mycket svårare att reparera skadan. Redan nu undrar samarbetspartners hur det ska bli, de vill veta vad de ska satsa pengar i eller om lekstugan fortsätter.
Längre ner i samma artikel konstaterar han också att det till nittio procents säkerhet blir en enda serie 2013 och detta nog är enda räddningen om inte det ska leda till obotlig skada. Nu tror jag ändå att huvudrollsinnehavarna i den här såpan är både kloka och framåtseende vilket borgar för att racingen kan se nästa år an med tillförsikt. Flash och Huzell, gör mig nu inte besviken utan släng gammalt skit i soptunnan och jobba ihop igen så kommer det att bli bra, tro mig…
Måste gratulera min klubbkompis Tobias Brink som gick upp i ledning i Camaro Cup med fyra poängs marginal till Jocke Mangs och det lär vara de här två som gör upp om segern i Solvalla-finalen. Nu hade ju Tobias oturen att bli felaktigt svartflaggad vilket dock domarna rättade till vilket gav honom en seger och en fjärde plats i lördags. För Jens Edman gick det tyngre och här handalr det nog om att kämpa om tredje platsen med Alexander Graff.
Johan Stureson hade ingen av sina mera lyckade dagar på ”Knutan” utan fick bara med sig totalt tjugo poäng i Scirocco-kofferten med sig hem till Knislinge.
Har inte lyckats få reda på hur allvarligt skadade föraren och kartläsaren blev vid det danska Gråsten Rally. Tydligen är det föraren som har skadats allvarligast när hans BMW i klassen som motsvarar Grupp E kraschade i ett träd. Kraschen blev våldsam och enligt uppgift mer eller mindre delades bilen i tre delar och räddningsmanskapet fick klippa av taket för att kunna få ut de båda. Både föraren och kartläsaren är bröder dessutom relativt nya i rallysporten och någon fara för deras liv föreligger inte enligt dansk media.
Robert Kubica gjorde i helgen comeback i en form av minirally utanför Turin. En comeback som onekligen lovar gott inför framtiden då den polske F1-föraren vann med nästan minuten tillgodo på Omar Berg i en WRC-Mini. Kubica körde en äldre WRC-Subaru och detta utan problem vilket säkerligen bäddar för fler rallystarter i väntan på att F1-tarmen ska få sitt.
Efter lite strulig inledning vann Noha Milell som väntat när SKCC drog vidare till Helsingborg. Nu leder han med 49 poäng inför finalen i Klippan om två veckor före göteborgaren Lucas Thynell.
Redan på femtiotalet sjöng man ”… alting går att sälja med mördande reklam, kom och köp konserverad gröt”. Det som fick mig att minnas den här gamla slagdängan var ett inslag om Öresund Rally i tv (!)

Ett svar på “Mycket grus att räfsa efter en tuff TV-Sväng, Kubica vann i rally comebacken SBF-ordföranden tror på ett enat STCC/TTA 2013!

  1. På vilket vis tror KG Schildt att vi motornördar skulle bli lugna för att han säger att det blir ett enat racingsverige 2013? Vad f* har SBFs höjdare gjort FÖR svensk racing/rallysport de senaste 10 åren? ja jag har iaf inga exempel! AVGÅ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *