MSR flyttar till Vimmerby, ERC-Breen till Citroën, Kalle 15 år kör Rally Liepaja och Morgan tagga McRae!

I dag börjar vi inte med WRC utan en riktig braknyhet från svensk planhalva Midnattssolsrallyt 2016 byter från Västerås till Vimmerby, absolut inget jag sett komma. Nästa upplaga blir den elfte i ordningen och ett skifte av HQ från Västmanland till Småland överraskar.
Robert Gustafsson presschef på KAK Midnattssolsrallyt bekräftar.
– Ja, det är klart att nästa års rally körs i Vimmerby vecka 26, säger han till Vimmerby tidning.
I morgon fredag kommer Vimmerby kommun, Vimmerby MS samt KAK Midnattssolsrallyt att hålla en gemensam presskonferens i Vimmerby för att presentera nyheten.

080626 För andra året i rad kör Mikael Persbrandt Midnattssolsrallyt som inleddes med besiktning av rallybilarna på torget i Kristianstad.  Bild: Tommy Svensson
Utan att veta några detaljer tycker jag det är riktigt roligt att rallyt drar sig söderut igen. Trots allt var det här omstarten skedde i Hörby 2006 och det känns inte mer än rätt att man letar sig åtminstone delvis tillbaka till rötterna. Kan man sedan få tillbaka lite stjärnor både i och utanför rallysporten som Mikael Persbrandt här i Kristianstad så kan det bli riktigt bra…

*
BloggHyundaiLångt från vecka 26 och MSR så är det nu vecka 52 och i Skåne milt och grått, grått. Verkar vara bättre med snö upp i norr och när Patrik Sandell ställer frågan vem som testar hos honom är det minst sagt vintrigt. BloggPaddonHayden Paddon, för det är ju nya Hyundaien som provas på snö sänder en vinterhälsning till Rally Sweden.

*
BloggJONDet blev 21-årige britten Jon Armstrong som tog hem Drive DMACK Shoot Out 2015 och får en styrning i nästa års Brittiska Rallymästerskap i teamets Fiesta. 2012 gjorde Armstrong rallydebut och har senast tävlat med en R2-Peugeot 208 och var den som lyckades bäst i de olika delmomenten som M-Sport/DMACK satt upp. Tråkigt nog inga skandinaver i gruppen som utmanade Armstrong, närmast var finländarna Max Vatanen och Eerik Pietarinen samt estlländaren Miko-Ove Niinemäe. Övriga i ”utskjutningen” var John MacCrone, EnglandBrendan Reeves, AustralienTom Cave, England – Max Vatanen, Finland Kevin van Deijne, HollandGus Greensmith, England Mats van den Brand, Holland.

*
BloggBreen kopia 15Ryktades tidigare i höst att ERC-tvåan Peugeot-föraren Craig Breen var mer eller mindre klar för en bil hos M-Sport och full säsong i WRC 2016. Irländaren ska enligt samma rykte ha blivit minst sagt förvånad när istället Eric Camilli presenterades som ny i teamet. Nu verkar det dock som han kommit över chocken och fortfarande ett rykte, planeras det för för ett tvåbils-team med Khalid Al-Qassimi. Av förklarliga skäl så verkar man vara ”sur” på Wilson och M-Sport och istället lär det då handla om Citroën via nära samarbetspartnern PH Sports. Verkar högst troligt då Al-Qassimi med storsponsorn Abu Dhabi bakom sig kört franskt sedan 2013. Dessutom med framgång och då i synnerhet FIA Middle East Rally Championship.
Oavsett hur det går med Citroën och WRC så ser det ut som att Breen inte har för avsikt att fortsätta ännu ett år i ERC. Därmed står Peugeot Rally Academy och Sainteloc-teamet utan förare 2016. Vet inte om jag lägger ihop två och två och får det till fem, men detta borde innebära en öppning för Emil Bergkvist/Jocke Sjöberg. Efter svenskduons succépremiär i Schweiz i just en Sainteloc-Peugeot känns inte mina spekulationer helt utan grund. Vilken julklapp i så fall!

*
Mer ERC och den här gången om Junior-delen som vanns av Bergkvist i år där det 2016 kommer att införas enhetsdäck från Pirelli där ERC har slutit två-års avtal med den italienske däcktillverkaren. Reglerna är annars enkla, föraren måste vara född efter den 1 januari 1989 och tävla med en framhjulsdriven R2-bil. I årets serie körde totalt 27 olika förare och av dessa var alltså Opel-Emil allra bäst. Att detta är en språngbräda mot WRC är tämligen klart, då vinnaren 2014 hette Stéphane Lefebvre. I dag ett av Citroëns hetaste namn inför WRC 2017.
Junior-serien körs med sex deltävlingar, tre på ”löst underlag” eller snö/grus och tre på asfalt och vinnaren får en styrning med en R5-bil i Cyprus Rally (samma som Emil fick i Rallye du Valais)
2016 FIA ERC Junior Championship
5-7 February: Rally Liepāja (Latvia, gravel/ice/snow)
7-9 April: Circuit of Ireland Rally (Northern Ireland, asphalt)
2-4 June: SATA Rallye Açores (Portugal, gravel)
23-25 June: Kenotek by CID LINES Ypres Rally (Belgium, asphalt)
15-17 July: auto24 Rally Estonia (gravel)
26-28 August: Barum Czech Rally Zlín (Czech Republic, asphalt)

*
BloggKalle2Tony Gaardemeister sviktar inte i sin jakt på nya unga rallyförare till sitt TGS-team. Supertalangen och WRC2-vinnaren i Wales Teemu Suninnen finns under Tonys vingar och förväntas vara en som snart flyger över till Tommi Mäkinen och WRC-Toyotan.
Ny i teamet är nu Rally Sweden-vinnaren 2001 Harri Rovanperäs son Kalle redan betecknad som lite av underbarn i en rallybil. Ingen har väl missat you tube-filmerna där Kalle som 8-åring flänger runt med en trimmad Toyota Starlet hemma kring familjen Rovanperäs residens.
Kalle har nu fyllt 15-år och ska till nästa år göra 4WD-debut med TGS Skoda Fabia Super 2000 i Rally Latvia en tävling som han körde redan i år men då med en Citroën C2 och Risto Pietiläinen som co-driver. BloggKalle 1
Inför Skoda-debuten är Kalle lugn men lite spänd trots att han redan känt på bilen, grusträning hemma i Finland medan man drog till Polen för asfaltträning. Att drömmen är WRC precis som pappa som slutade 2006 är ingen hemlighet.
Yep, självklart vill jag att köra rallybil blir mitt jobb och så klart vinna mästerskap!


Igår den 16 december drog Henrik Appelskog igång en insamling ”Rally-Sverige Mot Cancer”, behöver jag tillägga att detta var ett mycket bra initiativ. Henrik uppmanar.
Alla aktiva i Rally-Sverige känner någon som drabbats. En del på riktigt nära håll, en del på distans, men alla har någon form av relation till sjukdomen.
Nu är det dags att visa att även vi bryr oss om annat än snabba bilar och häftiga vägar och göra en gemensam insamling som kan bidra till forskningen!
Så här gör du när du skickar ditt bidrag ”Skänk med SMS, SMS:a BESEGRA 51494 till 72988 för att skänka 50 kr till insamlingen. Om du skriver in ditt namn efter insamlingens idnummer kommer det att synas på gåvan. Annars blir din gåva presenterad som anonym.”.
Efter bara två dagar har där redan kommit in drygt elva tusen kronor och Henriks mål tycker jag verkar väldigt blygsamt, futtiga 30 000 kronor. Detta måste Rally-Sverige kunna spränga med råge, tveka inte skicka ditt bidrag!

*
BloggMorganMorgan Sandberg från Tyringe hängiven co-driver och för tillfället hos Grupp E-fantomen Hampus Larsson har gett sig själv en julklapp i form av tatuering. Med ett Colin McRae-citat och en rad noter inristade i armen ( misstänker att det är noterna över Colins Crest) känner Morgan sig redo att möta säsongen 2016!

*
BloggOgierIdag lyfter vi på kepsen och gör som Jari-Matti Latvala och Andreas Mikkelsen gratulerar Sebastien Ogier som fyller 32 år. I morgon är det jag själv som fyller, inga jämförelser för övrigt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *