Mr Rally Mats Jonsson tog sitt 16:e SM-guld!

Det hjälpte inte att vi höll tummarna för skåningarna i SM-tävlingen Västrallyt, en sjunde plats för Jonas Olsson, trädkrasch för Johan ”Kalle” Gren och uteslutning för Osborn Ekelund. Inte vad man kan kalla en lyckad helg precis…
Jonas hade oturen att köra punka på sista sträckan och detta i kombination med en avåkning redan på fredagen gjorde att resultatet blev så där. Nu måste det till en fullträff i finalen i Katrineholm om Jonas ska ha chans på bronset. Men inte ens en fullträff hjälper utan han måste även förlita sig på att det går åt h-e för konkurrenterna.
Än värre var det för Johan Gren som skrotade Golfen rejält på sträcka nio. Andra tuffa kraschen på bara fyra månader är inte riktigt bra!
Osborn blev utesluten då han enligt resultatlistan lämnade parc ferme för tidigt. Hade en nionde plats efter de elva sträckorna, men nu blev det istället ”Ej prisbedömd”.
Måste lyfta på hjälmen för Mr Rally, Mats Jonsson som i par med Johnny Johansson säkrade sitt 16:e SM-guld. Sexton guldmedaljer är ett svårslaget rekord, även om jag har för mig att Stig Blomquist har nitton. Men då snackar vi både rally, racing och rallycross men hos Jonsson är det enbart skogsåka.
Är han Sveriges vassaste rallychaufför ”over all”? Frågan är berättigad även om Mats VM-styrningar varit blygsamma. Minns när han, tror det var 1995, fick plats i Subaruteamet och alla tre bilarna bröt för samma fel, oljepumparna skar. Med frisk pump hade kanske detta varit inträdesbiljetten för Mats och Johnny till finrummet, Rally-VM. Nu blev det inte så utan istället för finrum blev det garaget i hemma Vålberg.
Första gången jag stötte på Mats var i South Swedish Rally, kan ha varit 1978 eller 79. Mats körde Volvo PV och hade precis brutit med motorras på specialsträckan nere i Hallamölla vid Eljaröd. Ständige supportern, pappa Tage stod och kliade sig i huvudet medan en ung Jonsson deppade.
Sedan blev det Volvo 142 innan han hamnade i Opel Team Sweden och det var här hans storhetstid tog sin början. Mats var i stort sett oslagbar, spelade ingen roll om det var i bakhjulsdrivna Asconan eller framhjulsdrivna Kadetten, han bara vann.
Fortsatte att åka i det svenska Toyota-teamet och framgångarna avlöste varandra, bland annat seger i Svenska Rallyt. Men så i början av nittiotalet blev Mats ”arbetslös” och då trädde Sven ”Kinnarparen” Thuvesson från Kristianstad in på scenen som sponsor. Med hans hjälp inhandlades en Mazda 323 och framgångarna fortsatte även om Mazdan inte var riktigt lika konkurrenskraftig som Toyotan.
Än ser vi inte slutet på Mats karriär och frågan är vem som ska peta ner honom från kungatronen? För Jonas Wigren som vann i Västrallyt måste det ändå kännas skönt att äntligen jagat bort sitt eget rallyspöke, Jonsson från Vålberg. Men det var den här gången, till nästa säsong tror jag det blir som vanligt, Mats Jonsson i topp!

2 svar på “Mr Rally Mats Jonsson tog sitt 16:e SM-guld!

 1. Hej Tommy!
  Ja det är ju trist, men faktum öär att jag hade klartecken från arrangören att lämna park ferme så detta kom som en kallduch idag på middagen när jag blev uppring, sedan har jag varit i kontakt med tävlingsledningen där dom ber om ursäkt för det inträffade och vill ändra sitt beslut men i nuläget vet dom inte hur det skall hanteras då resultatlista är fastställd. Trist men jag hade klartecken från ansvrig vid park ferme att hämta bilen! Sista ordet är inte sag ännu så vi får se vad som händer i morgon! //Osborn

  1. Hej Osborn.
   Självklart är det trist och jag personligen hade nog blivit dj-ligt förbannad om jag råkat ut för samma sak. Att man kan ändra resultatlistan ser jag inte alls som omöjligt, även om det inte är lätt. Tar bara arrangören sitt ansvar, då borde du få den nionde plats du förtjänat. Jag håller tummarna för dig!
   MVH
   Tommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *