Mitt tips, Mats Jonsson vinner Rally Uppsala och skåningar före smålänningar!

Om några timmar drar Rally-SM igång med Rally Uppsala som premiärtävling. Tittar på webbkameran över centralorten och visst, det är vitt på marken. Men därifrån till de fantastiska vinterförhållanden som arrangören vill göra gällande, nja jag är skeptisk…
Hur som helst tävling blir det, men tråkigt nog kan man inte påstå att de nya SM-kvastarna får mycket att sopa med. Knappt åttio startande är betydligt färre än vad jag räknade med. Klart att den klena vintern innebär att några avstår av ekonomiska skäl, däckskostnaden lär bli hög i helgen. Så mycket är säkert,  på måndag kan däckåtervinningen räkna in runt 640 tidigare fulldubbade men nu slutkörda rallydäck!
Kollar in startlistan och där saknas många namn som jag var tämligen säker på skulle dyka upp. Till exempel har inte fjolårets förste ”Mats Jonsson-utmanare”, Eddie Hörbing anmält sig. Med två WRC-Focusar en 03:a och så nya ex. Stobart-bilen från 2009 hemma i garaget, kan inte bilbrist vara orsaken.
Den stora frågan är om Pontus Tidemand rår på Jonsson i sin jakt på det artonde SM-guldet? Nu kommer Tidemand med sin nya S2000 Skoda för första gången och den gillar han helt klart om man får tro Värmlands Folkblad.
– Mycket nöjd med Skodan, mer racing än Forden, menar Tidemand.
– Har väl hunnit med en tio SS-mil så än så länge känns det bara toppen!
Ska en ny bil verkligen räcka till mot Mats WRC-Escort från 1998? Frågan är berättigad för hitintills har de moderna farkosterna haft väldigt svårt med ”gamla Bettan”. Forden gör sin tionde säsong i händerna på Jonsson, som vanligt med Jonny Johansson till höger.
Har glömt hur knackiga mina tips var i fjol så nu kör vi ”all in” 2012.
Trimmat 4WD.
1. Mats Jonsson Ford
2. Pontus Tidemand Skoda
3. Pelle Sääw Skoda
4. Jari Saarinen Ford
5. Torbjörn Edling Mazda
Edling är oerhört svårbedömd med Mazdan. Har han konserverat bara lite av sin gamla talang och fart, då kan han t.om klättra…
Otrimmat 4WD.
1. Jimmy Joge Mitsubishi
2. Mats Thorszelius Subaru
3. Patrik Johansson Mitsubishi
4. Jocke Nyman Mitsubishi
5. Martin Berglund Mitsubishi
Mycket intressant i klassen, Thorszelius t.ex. har inte åkt 4WD på några år, kan skrälla. Guldmedaljören från i fjol i Trimmat 2WD Martin Berglund kör sin första SM-tävling med Mitsubishi, mycket svårbedömd.
Trimmat 2WD.
1. Leif Peterson Toyota
2. Tobias Söderqvist Toyota
3. Stefan Jonsson Golf
4. Thord Johansson Volvo
5. Hans Johansson Volvo
Kanonvarning på Stefan Jonsson som inte har kört på något år. Lär vara åksugen till tusen och verkar trivas med den kit-car Golf han köpt av ”mjölkabonnen” Ebbe Nilsson från Sösdala. Tempot finns, bil finns och seger kan bli verklighet.
Sätter skåningarna Todde Bagare och Kräbbleboda högt. Vet också att jag får ett h-e med mina småländska kamrater som menar att Skillingaryds Henrik Lennartsson med nye co-drivern Christoffer Svensson kör åttor runt de bägge. Själv är jag inte lika övertygad…
Friskusen Janne Kristiansson, tävlande för Växjö var en pålitlig poängplockare i fjol. Taktiken kan bära långt även i år!
Otrimmat 2WD.
1. Mattias Jirvelius Ford
2. Jonas Olsson Ford
3. Mattias Wennman Ford
4. David Pettersson Ford
5. Marcus Johansson Ford.
Tråkigt nog lite ”tio små negerpojkar” över den tidigare popklassen. De flesta toppåkarna har lämnat, t.ex. fjolårsvinnaren Robin Friberg kör Mitsubishi. Kan öppna för succé för Jonas med nye co-drivern Alexander Harsten.
Lite annat skvaller. Skrev häromdagen att Jonas Kruse verkligen levde sig in i tv-sändningarna från Rally-VM. Menade att han verkligen satt i WRC-bilarna. Visste inte då hur rätt jag hade. För ett envist rykte gör gällande att Kruse köpt en WRC-Toyota och ska göra SM-debut längre fram. Förhoppningsvis passar den hans brutala körstil bättre än den lilla ”ryggsäcks-Cittran” han försökte rida in på första sträckan i fjolårets South Swedish Rally. Cittran vann, eller förlorade beroende på hur man ser det…
Till sist har jag avslutat jobbet inför klubbens stundande årsmöte. Här har jag alltid kollat fördelning och utveckling av klubbens licensinnehavare. Ett par snabba tryck med musen på SBF on-line har enkelt gett mig alla uppgifter på några sekunder. Nu har SBF ”förbättrat och uppdaterat” datasystemet, så numera är denna funktion bortplockad. På min fråga till IT-ansvarige fick jag till svar att detta var där ingen mer än jag i hela förbundet som hade efterfrågat. Blev stum…
Min gamla tes fick nytt liv. Tesen säger, när man bygger om/renoverar hus eller när datasystem uppdateras då, om man har en sjudj-la tur vill säga, blir det lika bra som förut men oftast blir det…

9 svar på “Mitt tips, Mats Jonsson vinner Rally Uppsala och skåningar före smålänningar!

 1. Nu var det sträcka 2 på SSR som Kruse rullade ryggsäcken.
  Han var förvisso av i målsvängen på sträcka 1 också.

  Håller med dig och tippar Johnsson som slutsegrare i sitt gamla ”skrot”.

  Kennet

  1. Hej.
   Okej, det var ju samma sträcka men visst det var andra omgången, så du har ju rätt och jag fel…
   Vi håller på Jonsson!
   MVH
   Tommy

 2. Jag vill ändå påstå att Tommy har rätt, det var 1:a åkets avvåkning med följdskadorna som orsakade rullningen varv 2….
  1 håla + krökt bärarm + riktad bärarm + samma håla = rullning 😉

  1. Hej.
   Vi kan väl vara överens om att det var första dagen på rallyt åtminstone.
   Tommy
   PS. Alltid skönt med lite stöttning, det är jag inte så vann vid…

  2. Nu var det tidigt på sträckan han rullade och åkte på taket.

   Som Kruse själv beskrev det när jag snackade med honom.
   Denna tar jag inte på mig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *