Mille är med i toppstriden i ”SM”, dansk 2WD-ledning i Belgien, två svenskar till Rally Stoholm, kan Hägg skrälla igen på Bulltofta och min allra första rallyfavorit!

Lite ovanlig Motorbloggen idag då det blev en oplanerad social träff senare och därför väljer jag att nästan helt bortse från dagens aktiviteter på tävlingsfronten. Kan dock inte utan att ställa mig frågan varför Sverige är ett så isolerat  land i rallyvärlden. Tänker på att i Slovenien där Mille Johansson/Ditte Kammersgaard kämpar på i klassen RC 4 har man förare från 16 andra länder att tampas med.

Foto. Modic

Efter fem av 15 körda sträckor ligger Mille fyra i klassen där totalt 27 ekipage är anmälda. Anmärkningsvärt är att i Topp 10 finns sex Opel Corsa Rally4 där då Mille kör en. Är det så att där ”en ny sheriff i stan”? Åter till Slovenien där det vimlar av olika flaggor i resultatlistan, allt från Kanada till Australien medan man här hemma nästan går bananas när en norsk, dansk eller finsk förare dyker upp i en SM-tävling…

*

I samma ämne så körs i helgen ”East Belgian Rally” med utgångspunkt från staden St. Vith. Även här är det internationellt så det förslår och med deltagare från många olika europeiska länder. Till exempel har danska Glad Sport anmält Jacob Leutenberger Madsen/Line Lykke Nedergaard  med teamets Peugeot 208 Rally4.

Foto. Glad Sport

En anmälan som så här långt ser ut att vara lyckosam då paret leder RC4 med 25 sekunders marginal till verkliga hemmaföraren Tom Heindrichs. Tom bor i St.Vith och kör som ni kanske redan räknat ut, Opel  Corsa Rally4.

*

För Madsen är detta genrep inför nästa helgs DM-rally ”Rally Stoholm”Jylland. Lite färre anmälda där precis som i de flesta svenska rallyn för tillfället, 44 ekipage anmälda för rallyt på ”Midtjyland”. 80 procent asfalt och 20 procent grus utlovas för varje etapp och så klart är hela danske elitgänget anmält.

Även två svenska ekipage är anmälda och då så klart klassledande Lucas Helin/Mikael Kjellgren från Tibro med sin Opel Astra. Den här gången har man sällskap av Arlövs-boende dansken Erik Christensen som i sin Volvo 240 sätter inhemsk notläsare, Kasper Buhelt Andersen.  

*

I morgon är det näst sista deltävlingen i Södras RS-DM, ”Lundasprinten” som avgörs som ”rundbaneløb” på Bulltofta Banan. Till slut fick tävlingsledare Britt Steiner ihop 37 startande vilket är snudd på identiskt mot förra helgens ”Kanonen” i Eslöv. Sticker ut hakan och utser Rolf och  Tobias Grybb som favoriter till totalsegern med sin Citroën DS3 R5. Samma sak i 2WD där SMK Hörbys Joachim Kristiansson/Maya Ragntoft blir svårslagna med sin Opel Corsa. I ”Rally Kristianstad” gjorde Trelleborgs Lucas Hägg /Daniel Borgqvist ett asfaltinhopp med Ford Fiesta Rally4 vilket resulterade i seger. Kan Lucas upprepa detta på Bulltofta är frågan?

Foto: Tommy Svensson

Klockan 10.00 släpper Lunds AC iväg första bilen som sedan ska köra tre omgångar innan det är färdigt.

*

I senaste numret av tidningen Nostalgia fick jag en verklig ”back kick” till svunna tider. Ett fylligt reportage om den i Sverige udda bilen Sunbeam Rapier gav mig omedelbart en varm känsla då detta var den allra första rallybilen jag fastnade för. Låter detta underligt så är det inte alls konstigt, då den var väldigt udda i rallyskogen även när jag var ”liten”. 

Men när ”Pilevallen” var SM-final i ”Tillförlighet” 1963 hade Skånska Automobilklubben valt Hörby som utgångspunkt. Hos Fordhandlaren Bil & Traktor husades tävlingsledning/besiktning/cafteria och där fanns även  jag som 12 åring på plats. Intill bilfirman fanns Caltex-macken där tv med dåtidens Jonas Kruse, det vill säga Sigvard Andersson skulle följa när Harry ”Spuntik” Källström tog  sin första SM-titel med då helt nya VW 1500.  ”Sputniks” ”Folkvagn” brydde jag mig inte så mycket om utan mina ljusblå ögon fastnade på en urläcker Sunbeam Rapier, exakt en sådan som Notalgia skriver om. Vad jag minns var det bara färgsättningen som skilde då den som startade i Pilevallen var vinröd och gräddfärgad. Den stack ut bland alla vanliga ”Folkvagnar”, Saabar och inte minst Volvo PV. Har inget minne av varken placering eller om den ens kom i mål, men i mitt rallyhjärta har alltid Sunbeam haft ett eget litet hörn. 

*

I morgon summerar jag dagens tävlingar innan det är dags för 3-års kalas hos ”Affe P.”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *