Mikkelsen lyrisk inför sin WRC-come back, klent notintresse inför Emil-kurs och Kvällsposten har (äntligen) svarat på rallykritiken!

Med tre veckor kvar till nästa WRC-tävling Rally Portugal där VW Motorsports ”tredje-förare” Andreas Mikkelsen ska göra debut i nya Polon, är han lyrisk inför utmaningen.
– Kan inte riktig förklara hur mycket jag ser framemot att få köra Polon i tävling, konstaterar Andreas.
– Senast jag körde en riktig WRC-bil var i Polen 2008, många år sedan…
Att han sitter i en riktig guldsits är den 23-årige norrmannen helt medveten om.
– Jag tror att alla i hela världen vill ha den här VW-stolen!
Var inte helt säker på detta Andreas, jag är tämligen nöjd med Silver-Voc:en!
Nästa svensk att prova sina rallyvingar utomlands blir värmländska ”rookien” Mattias Olsson, just nu i delad SM-ledning med Patrik Barth vid noterna. Efter bara två säsonger känner man sig redo att prova rally i Brittiska mästerskapet med R2 Fiestan.
– Vägarna i Wales är kända för att vara krävande så det blir en tuff utmaning, säger Mattias.
Den första deltävlingen i Brittiska Mästerskapet heter Rally North
Wales och körs 6-7 april.
Kan inte undvika att visa bild på hur Mattias ”SM-ledarekompis” Mattias Adielssons nya Peugeot 208 R2 ser ut. En riktig läckerbit, ja bilen alltså…
Ett lite plåster på såren efter kontakten med stenmuren i Rally Kanarieöarna fick Robert Kubica när han fick ta emot det åtråvärda priset Colin McRae ERC Flat Out Trophy. Inför kraschen hade Robert vunnit nio av tio sträckor och att man kan säga att det var hans rally är ingen överdrift. Om det inte hade varit för den där dj-la högersvängen med muren…
Nu blev ändå Kubica nöjd när ERC-bossen Jean-Pierre Nicolas överräckte priset då Colin McRae alltid varit en av polackens stora förebilder.
För några minuter sedan ringde en bekymrad VM-kartläsare upp mig, Emil Axelsson. Intresset för den notkurs som han ska hålla den 1 april i Kristianstad har varit svalt, bara fyra anmälda så här långt. Något Emil har svårt att förstå då den rönt stort intresse på andra ställe.
– Kursen riktar sig till alla, antingen man har åkte lite eller mycket har man stor behållning av utbildningen, berättar Emil.
– De tidigare kurserna har fått mycket beröm och därför är jag förvånad över att det är så klent intresse…
Jag kan inte annat än hålla med och är så klart förvånad. De två senaste helgerna har Södra BF haft notkurs i Hörby som fick delas på två helger på grund av det stora intresset. När det så bjuds på ren bonusutbildning av en av våra absolut bästa co-drivers med VM-rutin, då kommer ingen. Är det mer än jag som inte förstår…
Nu ger Emil en sista chans till de sydsvenska notläsarna, senast onsdag måste man ha anmält sig annars ställs måndagens kurs in.
– Tycker detta är ett fint initiativ och skulle vara jättesynd om jag får ställa in, menar Emil.
– Om det nu skulle bli så illa, kommer jag att återkomma längre fram, för utbildningen behövs!
Anmälan gör du till kerstin.rally@gmail.com.
Kanske ni glömt det, men jag klagade ju på Kvällspostens obefintliga bevakning av Rally Sweden utan att få något svar från chefredaktör Martin Kroon. Nu, nästan två månader senare har Martin svarat och jag återgäldar detta i något nerkortad version. Sedan får du själv avgöra om man gillar motorsport eller ej på Kvällsposten?
”Under min tid som sportchef på Expressen infördes något som vi internt kallar ”supersport”. Det är de ”randiga” sidorna i sportbilagan. Där skulle vi konsekvent rapportera om de sporter som har ett stort intresse, men som ändå haft svårt att hävda sig i riksmedia. Dit räknade vi, bland annat, handboll. basket, bandy, speedway, innebandy, rally, STCC, rallycross och ett antal till.
Vi bestämde att vi skulle rapportera om dessa sporter varje gång det var tävling/match etc. Rally skulle vi ha rapportering inför och efter varje tävlingsdag i VM. Kort därefter skaffade vi också experter till dessa sporter somTina Thörner på rally.
Jag vill hävda att detta fungerade bra, även om det säkert – som med så mycket annat – missades nån gång ibland. Men målet var som sagt ”nolltolerens”.
Nu jobbar jag som sagt på Kvällsposten. Dock inte kring alla ovanstående sporter (vi måste välja bort en del av utrymmesskäl – precis som alla tidningar gör). Men rally ska vi förstås rapportera om. Som du skriver så vet jag hur stort intresset för rally är, kanske särskilt i våra delar av Sverige – och det beror inte bara på att du berättat det för mig genom åren (!), utan också för att jag, som du skriver, bott i trakter där rally är väldigt stort och själv sett det på nära håll.
Så, till frågan: Att vi rapporterade dåligt efter VM i vintras var en miss. Mänskligt misstag. Vi tog upp detta internt direkt dagen efter och konstaterade ovanstående: att vi ska rapportera om detta varje gång det är tävling.
Vi ser alltså inte rally som någon ”andra klassens sport”, utan försöker ge rally en vettig bevakning utifrån våra förutsättningar. Personligen brinner jag, som synes ovan, väldigt mycket för en bred och konsekvent bevakning av väldigt många sporter.
Jag önskar att vi kunde vara ännu bättre på rally (och en massa andra saker), men resurserna och utrymmet räcker inte till tyvärr. Kvällsposten bevakar hela Skåne, hela Blekinge och stora delar (nästan hela) Halland och Småland. Detta gör vi på fem sportjournalister och ett begränsat antal sidor varje dag.
Ditt (och Kristianstadsbladets) engagemang är imponerande, och med rätta hyllat av läsarna!
Hoppas att du är nöjd med svaret, annars hör av dig igen.
Mvh
Martin

12 svar på “Mikkelsen lyrisk inför sin WRC-come back, klent notintresse inför Emil-kurs och Kvällsposten har (äntligen) svarat på rallykritiken!

 1. Jag har försökt få tag på en plats till Emils kurs. Dock passerades 25 för ett tag sedan, så jag behöver svar på om jag får vara med ändå. Men jag har inte fått något som helst svar på mailen du anger ovan. Skulle väldigt väldigt gärna vara med, men får man inte tag på arrangören för att veta om man får deltaga så är det svårt…

    1. En den fyller mycket mer än så!!!

     Men oj vilket brev KP lyckats knåpa ihop.
     Köper förvisso inte den eller annan ”kvällsblaska” för den delen heller.
     Men bara för dem att korta ner div 3 analysen från Italien eller annat sydländskt lands dumboll!!!

     Ha de gott Mvh Kennet

 2. Känner att jag vill ta åt mig lite av äran för att Kroon faktiskt svarade. Noterade igår att han fanns på twitter så jag frågade honom där varför han inte svarade. Han ville dock inte kännas vid att han fått något mail, men att han gärna svarade på frågor.

  Men det verkar ju som att han gjort en djupdykning i mailkorgen och hittat ditt mail och svarat enligt ditt inlägg ovan. Detta bekräftades senare från twitter också där han meddelade att han nu hade svarat dig.

  Så med anfall på flera olika fronter kan man tydligen nå framgång.

 3. Man behöver inte skriva fjorton sidor innan en landskamp med varför vi ska vinna och hur vi ska spela och vem som har nageltrång eller nåt knä eller ljumske eller osv ,osv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *