Mikkelsen i IRC-topp, Lahiti vann i Östersund och med Lotus från Åsum till F1!

Exakt som jag förutspådde blev IRC-premiären på Azorerna en uppgörelse mellan Skodaduon innehållande regerande mästaren Andreas Mikkelsen och rallyts fjolårsvinnare Juha Hänninen. Efter tolv av de fjorton sträckorna är det norskt i topp, nästan halvminuten före Hänninen. Tendensen har varit solklar till skillnad från vädret, regn och rusk på Azorerna och den pekar på Mikkelsen seger. Strax efter halv sex är det klart vem som vann första ronden,. Eftersom jag är beordrad till ”spännande” handboll i Åhus som möter Hultsfred, är jag tvungen att skriva redan nu. Kan knappt bärga mig tills matchen börjar…
För ”Dream Team Ukraina” blev premiären en halv mardröm. På femte sträckan åkte Tamrazov av så illa med Fiestan att fortsatt tävlande var uteslutet. Bättre går det för andra halvan av Vatanen-teamet, Salluk som ligger sjua totalt med en Grupp N Mitsubishi före sig, alltså sexa i klassen. Nu är väl inte teamchefen precis den som kan skälla på stackars Tamrazov för kraschen. Vatanenes karriär kantades ju av en hel rad skrotade Escorter innan han lugnade sig och så småningom blev världsmästare.
En riktigt ruggig avåkning gjorde det stora hemmahoppet Magalhaes i en Peugeot S2000 som åkte av i en mycket snabb ”höger sexa” och det blev ”several rolls” innan det tog stopp. Både han och co-drivern klarade sig oskadda, men föraren förstod inget.
– Har alltid hållet fullt i den här svängen men den här gången bara släppte bakändan. Kanske berodde det på regnet och att där stod vatten på vägen?
Känns som felsökningen kan avslutas om ni frågar mig!
Samtidigt tragglar ”Volvogänget” runt uppe kring Östersund och i denna stund har de första åkarna avslutat sista sträckan. Som vinnare ser det ut att bli Thomas Lahiti från Boden som vinner med en sekund och åtta tiondelar före hemmahoppet Niklas Nilsson. Det hjälpte inte ”Nibbe” stollkörde på sista och vann sträckan. Trea kom värmlänningen Arne Rådström som om jag inte minns fel vann premiären hemma i Torsby.
Verkar inte som att det hade någon betydelse att ende skåningen, Hörbys Ola Wingren tog nya ”Silver-Grisen” på premiärtur till ”tuffa” Vinslöv. I Östersund brydde man sg inte om den sofistikerade uppladdningen utan Ola parkerar tryggt kring tionde platsen i B-klassen med en sträcka kvar att åka.
Känns som det börjar röra på sig vad gäller våra blivande ”internationella racingstjärnor”. Tomelilla Jimmy Eriksson är klar för Lotus och kommer under året att ta plats i F1-stallets förarutvecklingsprogram och där slutmålet är Formel 1. Jimmy kommer att köra i Lotusstallets nystartade Formel 3-team som körs i tyska mästerskapet ATS Formula 3 Cup.
– En sådan här chans är varje racerförares dröm att få, och jag är enormt glad över möjligheten att få jobba tillsammans med ett så historiskt märke som Lotus, konstaterar Jimmy belåtet.
Teamet är samma som Jimmy körde för i fjol men som nu knyts närmare Lotus. Teamchefen Timo Rumpfkeil säger.
– Vi är väldigt glada över att få fortsätta jobba med Jimmy under ytterligare en säsong, och det visar att han har stor tillit till oss.
– Vi är Lotus och vårt uppdrag är att utbilda de mest lovande juniorerna för en eventuell framtida roll i Formel 1. Vår koppling till F1-teamet kommer att vara till nytta för alla förare i utvecklingsprogrammet – och Jimmy är värd den här chansen.
Inte dåligt då jag minns Jimmy för inte alls många år sedan när han snurrade runt ute på Åsum Ring med karten. Visst var han duktig, men att det kan bära hela vägen från Åsum till Formel 1 kunde jag nog inte föreställa mig…
Noterar även att Stig Blomqvist ättelägget Tom är på väg rätt in i hetluften. För Toms del är McLaren som gäller framöver. Fast pappa Stig tycker ändå att det är synd att han inte väljer rally och jag håller med. För visst är det så, ”rally är motorsport på riktigt” medan finlirarna på bana är ”mer hittepå”!
Nu gäller det nog att tömma mejlkorgen så att alla ”hatmejlen” får plats. Trevlig helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *