Massiv polisinsats i WRC, nytt förslag ersätt Värmland med Sälen, Noah 5:e i premiären och Samlarbil 2016!

BloggTurini2Har dålig koll på hur många poliser som fanns i Värmland under Rally Sweden men inte rörde det sig om någon massiv insats precis. Åtminstone inte om man jämför med kommande Rally Mexico där ”Federales” laddar upp med 3500 personer varav en en del utgör ambulans och räddningstjänst. Totalt förfogar dessa över 350 bilar och som pricken över i, fem helikoptrar.BloggTurini
Verkar vara ungefär samma sak som i Rally Monte Carlo där jag räknade till runt 70 poliser enbart i dubbelkurvorna på toppen av klassiska Col de Turini. Dit tog man sig med hjälp av åtta piketbussar och även ett antal små Citroën i polisbils utsmyckning.
Antar att det är mycket lättare för utländska rallyarrangörer att få ”statlig hjälp” vilket så klart måste vara positivt, en hel del funktionärer kan ju då ersättas av polis. Dock en svindlande tanke att göra så är hemma. Om det ens skulle vara möjligt, hade där säkert landat en räkning från myndigheten på mångmiljonbelopp på Glenn Olssons skrivbord. Någon måste ju faktiskt betala insatserna när det är dags för ”fotbollsfest”…

*
Erfarna rallyskribenten Boo Wennberg med bevakning av 38 upplagor av Rally Sweden i sitt cw skriver i en krönika i ”Vi Bilägare” om tankarna med en flytt av Värmlands bidrag till WRC-cirkusen. I slutet av krönikan som är både klok och analytisk föreslår Wennberg en flytt till mer snösäkra Sälen. Han menar ” Mitt enkla förslag, utan att i detalj ha studerat alla förutsättningar, är att börja kika på Sälen. Här finns det hotellkapacitet, allra helst som rallyt körs när det är ännu är lågsäsong i backarna mellan julhelgerna och sportloven. Till Höljes rallycrossbana är det inte mer än åtta mil via Rörbäcksnäs och till norska Elverum, för kopplingen till Norge, 13 mil. I Sälens närhet finns också Lima som årligen genomför ett av landets bästa vinterrallyn.
I ett framtidsperspektiv kan man från Sälen både åka söderut mot Värmland och fortfarande få med några av de klassiska sträckorna, västerut mot Norge eller varför inte norrut mot Särna, ett av Mellansveriges pålitligaste köldhål. Sälens Högfjällshotell, där den årliga försvarskonferensen hålls, lär kunna fungera lika bra som högkvarter i rally-VM.”.

BERGA BY 20060305 15000 Âkare l‰mnar starten fˆr Vasaloppet 2006 i Berga By.Foto: Ulf Palm / SCANPIX Code 9110
Är allt för dålig på Sälen och dess omgivningar, har bevakat ett Vasalopp för tidningens räkning en enda gång, ”that´s all”. Även mina erfarenheter från utförsåkning är minimala, någon enstaka gång som barn i Karnes Backe hemma i Hörby vilket knappast ens räknas. Därför har jag svårt att sänka förslaget även om jag fortfarande är fullständigt övertygad om att Rally Swedens enda vettiga hemvist är Värmland.

*
BloggMilellDet blev en fin femte plats för Kristianstads kartingåkare Noah Milell när den 21:a upplagan av klassiska Winter Cup med 250 förare på plats kördes på South Garda banan i norra Italien.
I första heatet skar faktiskt motorn så jag fick starta från 29:e plats i heat två. Det gick dock riktigt bra och körde upp mig till tia, berättar Noah.
Sedan fick jag starta som 15:e i förfinalen och körde upp mig till sexa och i den sista stora finalen slutade jag så femma.

*
11-13 mars är det dags för mässan Samlarbil 2016 i Örebro landets första mässa för klassiska samlarbilar. Även en exklusiv bilauktion med Studebaker, Porsche, Saab och andra klassiker kommer att äga rum.BloggPorsche
Här kommer mycket spännande att visas upp där två av mässans prestigeprojekt är en Alfa Romeo 6C ”Mille Miglia”, som den kände karosserikonstnären Magnus Ahlqvist just nu restaurerar från grunden, bland annat med en egenhändigt tillverkad aluminiumkaross. Ett exempel på orenoverade bilar är Lasse Jönssons pre-A Porsche 356 1500 S(bilden) som han plockat fram under ek i Västergötland och som är värd mer med sin patina än i renoverat skick.
Många av de klassiska samlarbilsfynden ska dessutom gå under klubban på en exklusiv bilauktion. Så sent som förra året såldes ett 50-tal rostiga bilvrak på den kända auktionen Artcurial i Paris för osannolikt höga belopp, ofta flera miljoner.
Bland bilarna som ska säljas på auktionen Samlarbil 2016 återfinns verkliga rariteter. Exempelvis ska en unik brittisk lyxroadster i perfekt skick, Lea-Francis 2,5-litre Sport från 1951 ropas ut. En systerbil gick för 110 000 dollar på auktion i Pebble Beach i USA. För svensk del är en av de första Saabarna mycket intressant. Det är en helt orenoverad men komplett Saab 92 med tillverkningsnummer 197 som ska säljas. För en av de fina samlarbilarna, en Porsche 924S som piffats upp i Gulfs-racingfärger, skänks 80 procent av priset till välgörenhetsorganisationen Friends.

*
I morgon tisdag blir det ingen Motorbloggen då eftermiddagen är fullspäckad med jobb. Bland annat ska vi ta pulsen på Johan Green/Mats Jönsjö inför Östersund Winter Rally och detta till lördagens ”Motorlördag”. Ses på onsdag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *