Tre svenskar och en norrman i BRC-premiären, tung Vännäshelg för Skåne-Kim, Kvick var ”kvickast” och sugen på en WRC-Fiesta!

BloggMidWalesOm två veckor har MSA Brittiska Rallymästerskapet återstart efter att tagit ”time out” under 2015 och nu med större svenskintresse än vanligt. Premiären körs i Wales första helgen i mars och med tävlingen ”Mid-Wales Stages” där sträckorna ligger närbelägna Dyfnant Forest. Anmälda för poäng i BRC-A, är Fredrik Åhlin med R5-Fiestan (bilden)och får där tufft motstånd av bland annat WRC2-ledaren Elfyn Evans. Den här gången är Evans anmäld som teamkompis till Max Vatanen och då i DMACK-teamets R5-Fiestor. Tuff klass med totalt 22 anmälda…BloggÅhlin kopia 8
I 2WD gör Mattias Adielsson sin första start för Vauxhall Motorsport Junior Team med den brittiska motsvarigheten till Opel Adam och då i R2-utförande. Här startar även norrmannen Sindre Furuseth med sin ilskna Renault Twingo R2.
I klassen under Åhlin, BRC-B finns Trollhättans Robert Blomberg som siktar på att köra hela serien med nya svenskbyggda Mitsubishi Mirage R5. I likadana bilar sitter två britter Jamie Jukes och Ossian Pryce som inte kan vara med och slåss om poäng i Rally-SM:s motsvarighet i ”UK” då Mitsubishin körs på svensk nationell homologering. Istället är det i vad som kan likställas med RM här hemma som de nya Weng-bilarna än så länge får försöka hävda sig.

*
En som fick ett tufft genrep var unge brittiske talangen Tom Cave som i helgens Red Kite Stages fick mekaniska problem och rullade den Spencer Sports drivna R5-Fiestan långt nerför ett stup. Detta var Caves första start med R5-bilen och så hände detta redan på första sträckan. Att bilen inte kan ha mått så bra förstår man av Toms kommentar.
… sent the car off and rolled endless times down into the ravine both ok thankfully! BloggCave

Hur det nu blir med start i BRC-premiären är oklart där Cave skulle utmanat Åhlin & Co.

*

Osbys Kim Nilsson fick dålig lön för mödan att åka de 113 milen från hemmet till Vännäs och blev till slut bara åtta eller sist i A-klassen i Sverige-Serien för VOC Mekonomen Rally. Riktigt vad som hänt Kim vet jag inte, men tiderna var tämligen jämna och då tyvärr lite för långsamma. En styv minut hade Osbyåkaren upp till vinnaren från Offerdals MK, Mattias Nilsson. Här var det tuffare och det var inte förrän på alla sista sträckan som Mattias kunde gå om Pär Pålsson som nu slutade tvåa, sju sekunder bak.
Kims kartis Peter T Modig kunde dock trösta sig med hans egen klubb Vara MK utsåg honom till ”Årets Kartläsare” samtidigt som han själv kämpade på med noterna upp i Vännäs.
I B-VOC var det Vännäs-åkarna som dominerade och med Simon Olsson som hetast och klubbkompisen Daniel Jonsson tätt bakom. Trea slutade favorittippade André Nygren.
I C-klassen dominerade värmlänningarna, de fem första var alla härifrån och allra bäst körde Team Westoms Emil Andersson, 15 sekunder före Ola Wördin, MK Ratten. Ett omnämnande förtjänar Emelie Axelsson, Säffle som bara hade en dryg sekund upp till tvåan.
En annan som förtjänar att lyftas fram var Ola Strömberg som tog sin ”Sukka” till klasseger men än mer imponerande, sjua totalt. Allra snabbast över de sju sträckorna var arrangörsklubbens egen Marcus Nilsson. Med en Mitsubishi vann han före Stig Andervang och Jan-Olof Rehnberg på tredje plats.
Ursnabbe värmlänningen Arne Rådström fick inte köra hemmatävlingen Rally Sweden Historic och var därför fullproppad med adrenalin till Vännäs. Appendix K-240:an tog han till klasseger men slutade även fyra totalt. Imponerande då Grupp H-vinnaren Thomas Lathi i en på pappret både vassare och modernare Volvo-variant var nästan halvminuten bak.

*
BloggKivckDet funkade klockrent för danskan Jeanette Kvick i skotska Snowman Rally och hon lotsade Angus Lawrie till klasseger med den ettriga Vauxhall Corsa 1400S. Rallyt präglads av tuffa förhållande med allt mycket is och snö på grusträckorna. Tråkigt nog fick några sträckor strykas sedan rallyt blivit kraftigt fördröjt när Peter Stewarts Polo Super 2000 fattade eld på sträcka två. Så klart var ”Kvicken” nöjd.
En stor utmaning, men riktigt, riktigt kul, menade hon efteråt.
Skulle inte bytt bort den här dagen för någonting även om det blev ett väl kort rallyt. Men bara att ta sig i mål var en utmaning för sig!
Inte bara klasseger, Angus och Jeanette fick även ta emot priset som bästa General Motors-ekipage. Det ni Volvo-lovers, det får ni aldrig en chans på…

*
BloggmyrsellI helgen var det prisutdelning i Paris för FIA European Historic Sporting Rally Championship eller EM för klassiker/historiska bilar. På plats fanns så klart Europamästarna Mats Myrsell och Esko Juntila.

*
BloggSubaruÄven om den svenska Subaru-importören verkar göra allt för att tvätta bort märkets rallyarv så tänker inte alla importörer tack och lov lika trångsynt. Subaru Poland Rally Team väljer att hårdsatsa och då inte bara på det nationella mästerskapet utan kör även ERC 2016. 27-årige Wojciech Chuchała polsk mästare 2014 har fått klart för sju deltävlingar i ERC med en Subaru Impreza STi och både han och serien inleder med Rally Islas Canarias El Corte Inglés 10-12 mars.BloggERC

*
BloggBlockHar dålig koll på begagnatmarknaden gällande WRC-Fiestor men en som har  ”Till Salu” lappen i framrutan är Ken Blocks Gymkhana-bil. En bil som körts i både rally och rallycross men som levereras startklar för rally. Rallycross grejorna kan dock köpas till.
Fiestan kördes av Block till seger i Rally of Whangarei 2015 och har alltså även förekommit i Gymkhana-filmerna. Säljaren Hoonigan Racing menar att bilen är förhållandevis billig om man tittar på jämförbara bilar och att priset £250,000 inte är så mycket att tjafsa om. I synnerhet itne om man lägger till ”the specification and unique history”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *