M-Sport och Tänak tror på bra säsongavslut, Sunein kör i Chile, Levin drog söderut och segrade, TV-Svängen med kritiskt få anmälda, ”VM” öppnar på söndag och tänd ett ljus för Kicken!

Med två brutna tävlingar i rad är Ott Tänak och M Sport Ford lite i mångas fokus. På sociala forum och av olika rallyexperter ställs frågan, hur länge ska Tänak acceptera att köra med en ofta krånglande Puma? Andra vänder på frågan, hur länge ska Malcolm Wilson och Richard Millener pallar att ha en förare hos sig som ständigt pekar på brister både på Puman och teamet. Inför Grekland ligger Tänak fyra på 104 poäng vilket innebär 66 bakom Rovanperä, 41 färre än Evans och 30 mindre än Neuville. Bara två gånger har estländaren stått på pallen, i Sverige som vinnare och så en andra plats i Kroatien.

Men varken Tänak eller M-Sport Ford har några planer på att ge upp och teamchef Millener tror fortfarande att både Puman och Tänak kan vara på pallen i de fyra återstående WRC-tävlingarna. Att Tänak fortfarande inte är helt bekväm i bilen är något som Millener köper, men FIA:s hårda regler kring tester gör det svårt att få till någon ”quick fix”. Istället måste tävlingarna kombineras med en del utveckling, vilket så klart kan göra att resultaten blir lidande. Under det långa uppehållet mellan Finland och Grekland har det jobbats för fullt i Cumbria för att ”få ordning på bilen” och Millener tror (hoppas) att Tänak ska vara riktigt snabb på de eländiga sträckorna kring Aten. 

*

Idag presenterade Hyundai Motorsport sin line up inför ”Rally Chile” och där då Teemu Suninen ersätter Dani Sordo. 

Foto:wrc.com

Säkert inte helt lätt för teamledningen att ta detta beslut då spanjoren är före i tabellen och som fått ihop 46 poäng på sina fem starter varav en andra plats. Suninen har en start färre, 12 poäng mindre och en fjärde plats som bäst. 

Minns inte när Jari Saarinen senast körde med sin Hyundai R5 istället har det varit mer Volvo och Appendix K. för östgöten. Oavsett så mindes han åtminstone hur man gjorde för i  ”Laxårallyt” blev det totalseger och detta före tror jag, landets flitigaste förare, Stig Andervang Skoda. Medan Jari hade VM-rutinerade Johan Johansson vid sin sida så litade Stig som så ofta på LarsAndersson. 22,5 sekunder skilde mellan de båda efter de tre körda sträckorna. Trea i 4WD slutade Anders Söderberg/Lotta Strand med sin Mitsubishi Mirage.

Foto: privat

Inte så ofta Andreas och Therese Levin beger sig söderut från Lima men så skedde i dag och så klart, ny seger i 2WD för familjen Levin. Den satt dock hårt inne och bara 1,1 sekund långsammare var hemmafavoriten Tom Carlsson/Andreas Haraldsson med Volvo 940. Tävlingen ingick i VOC Mekonomen Rally/SverigeSerien och bästa VOC:are blev Fryksdalens Patrik Fredriksson/Per Wiksten som vinnare av A-klassen. C-föraren Gabriel Banger från Ljusdal med Ann-Sofi Wikström var näst bäst i VOC, bara elva sekunder efter  Fredriksson. En extra fjäder i hjälmen var att man slog B-vinnaren Daniel Jansson /Emma Hägg med över 17 sekunder.  Återigen visade Hugo Carlberg med Stefan Carlberg i högerstolen sin talang och vann Ungdomsrally. Inte nog med detta, utan duon var även 29.e bil totalt och hade även blivit sjätte snabbaste VOC/Grupp F med sin 940. Av de 104 startande kom 74  i mål och bland de som inte kom till start var Cupansvariga Roger Fransson som även förklarar varför. En polis tyckte Roger körde för fort i veckan och beslöt att ”plocka lappen”.

Jag är inte alls enig med Polismannen vare sig angående vem som har störst behov av MITT körkort eller kring hur lasermätningen gått till. Trots ihärdiga försök att inhibera (frysa/avvakta) indragningen tills dess att detta faktiskt är prövat och avgjort i korrekt ordning i domstol så vidhöll förundersökningsledaren beslutet att behålla mitt körkort redan nu, menar Fransson. 

Märklig ordning vi har i Sverige, att ett kännbart straff utdöms på misstanke UTAN att man fått sin sak prövad. Detta förfarande är kritiserat av Europadomstolen, men det är som man brukar en helt annan historia. Utan körkort inget rally. 

Han fortsätter.

Det har formligen gått troll i vårt egna tävlande. Vi såg verkligen fram emot Laxå efter vår comeback i Nora före semestern. Vi är inte så lite avundsjuka på alla er som fått åka en jättefin tävling i Laxå!

*

Lördagen den 9 september är det totalt sex rallytävlingar igång från Hörby i söder till Jämtland i norr. I södern är det den 58:e TV-Svängen som planeras att köras men i dagsläget det det mörkt ut med enbart 32 anmälda.

Foto. Tommy Svensson

Minimum för att SMK Hörby ska göra tummen upp för klassikern är 60 anmälda och detta kommer man inte att rucka på förklarar tävlingssekreterare Bertil Gunnarsson.

Så är det och med 60 anmälda lär vi i bästa fall gå plus minus noll ekonomiskt! 

Anmälningstiden för den fjärde SSRC och DM-tävlingen går ut på onsdag och även om klubben tidigare drabbats av ”sölkorvar” vad gäller att anmäla sig, tror kanske Gunnarsson att det finns en annan anledning.

Kan vara en rekyl på ”Kickens” tragiska olycka i Hässleholm, att rallysuget inte är lika stort som vanligt…

*

Liknade problem lär inte Kullings MS och ”Vedums Mästerskapet” råka ut för då det här brukar vara ”lapp på luckan”. I morgon tänker man presenteras inbjudan och öppna anmälan till 30-års firande ”VM”. Två sträckor som körs dubbelt och med metropolen Vedum som nav och i år nästan en kopia på hur det såg ut första gången 1993.  

Vi räknar med att det ”smäller i kiosken” direkt och att även ”soffpotatisen” hänger på låset, förklarar ”Mr Kullings Conny Hansson.

Foto: Tommy Svensson

Max 80 startande, efter det stängs anmälan, och kölista upprättas!

Conny minns tillbaka. 

 – Komma ihåg när det var 157 anmälda och det var tvunget att gallras. Det blev ett jävla ”smällande i kiosken”. Det var så att ett antal skrek sig hesa, att just de var tvungna att få vara med, av olika orsaker.

Han fortsätter.

Det var så illa att t.o.m föräldrar ringde till ansvarig och levde fan så att han var rejält nerskälld. Efter det tänkte vi till, och införde nuvarande system!

Med hänvisning till att Vedum är mitt ett potatis-diktrikt syns detta vid prisbordet. 

I alla år har det delats ut potatissäckar till segrarna, och de med längsta väg.Vi vistas ju i ett ”potäteodlardistrikt”…

För Conny är det 16:e gången han är med och arrangerar ”VM” som bara körs vartannat år. 

*

Fortsatt känns det tungt efter ”Kickens” olycka i Hässleholm och har svårt att ens ta in hur det då känns för alla de som stod honom riktigt nära.

I dag fanns dödsannonsen på Facebook och utgår från att det därför är Ok att även ta den i Motorbloggen. Precis som flera hundra gjort före mig så tände jag ett ljus på stranges.se med orden ”De bästa går alltid först” och utgår från att fler tänker och gör samma sak! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *