M-Sport i RallyX-VM 2016, Andreas och Alexey FIA-nominerade, Stig körde på en ko, Andreas Årets Co-driver och STCC 2016.

2011 X-Games stjärnan och förste amerikanen i Rally-VM Ken Block, trivs ypperligt i Värmland och bjdö vrkligen på sig själv vid Fords pressträff. Bild: Tommy Svensson

I dag har det varit (hitintills vill säga) varit lugnt med WRC-rykten och det enda som tangerar är att M-Sport redan lär ha gjort klart med två bilar i Rallycross-VM 2016. Min källa är ”i branschen” och även om det inte är officiellt ännu, säger denne att den ena Fiestan ska köras av Ken Block medan bil nummer två fortfarande står utan chaufför. En tuff konkurrent för Andreas Eriksson och de svenska OMSE-Fordarna

Ola Fløene (N), Andreas Mikkelsen (NOR), Richard Browne WRC Rally Spain 2015

Nu har FIA dragit igång omröstningen till FIA Action Award 2015 och från WRC är Andreas Mikkelsen/Ola Fløene nominerade. Första WRC-segern i karriären kom i Rally Spain vilket WRC vill hylla lite extra. Delar du deras uppfattning så gå in och rösta fram Andreas på:
http://www.fia.com/action-of-the-year-2015BloggLUkyanuk
Nio actionfyllda videosnuttar är nominerade inför utmärkelsen och förutom Mikkelsen är det ur rallyperspektiv bara ryssen Alexey Lukyanuks dramatiska tvåhjuling strax före mål i ERC-deltävlingen auto24 Rally Estonia. En tävling som Lukyanuk lyckades vinna med sin Grupp N-Mitsubishi. Trots detta ”big moment” lyckades ryssen även vinka åt publiken när han kämpade med att få ner bilen på alla fyra igen.
Omröstningen pågår fram till den 1 december och vinnaren får två biljetter till Formula 1 British Grand Prix 2016. Finns även en video trailer på FIA:s Facebook sida: https://www.facebook.com/fia/?fref=ts

*
BloggEmil kopia 3Tyska ADAC Opel Adam Cup känns lite som en svensk angelägenhet efter att Emil Bergkvist vann cupen 2014 och att Pontus Åhman i år kört in som åtta. Nästa års cup är nu offentligjord med åtta deltävlingar med start i Saarland-Pfalz Rallye St. Wendel den 4-5 mars. Egentligen är det sju tävlingar men WRC Rallye Deutschland är så lång att den räknas som två och då blir det åtta totalt. Ännu är det oklart om det även i år blir svenska på startlinjen men så mycket är klart att VOC-mästaren Tom Kristensson, SMK Hörby sagt sig vara intresserad av att åka Opel 2016 (inte speciellt överraskande, detta vill väl i stort sett alla…).

*
Häromdagen släppte Svenska Bilsportförbundet listan på de som ska få Stora Grabbar och Tjejers Märke vid Bilsportgalan i Karlstad i januari. Listan ser ut så här: 236-Kenneth Eriksson, Vansbro MK, 237-Niklas Hägg, SMK Hälsinge, 238-Mats Myrsell, SMK Hedemora, 239- Esko Junttila, SMK Hedemora, 240-Joel Johansson, SMK Örebro, 241-Tina Thörner, Säffle MC och 242-Ewy Rosqvist-von Korff, KAK BloggKenneth
Välförtjänta mottagare men känns det inte som att SBF är lite sent ute? Menar, Ewy Rosquist-von Korff körde väl sin sista tävling i början av sextiotalet och att då belöna henne för detta femtio år senare känns i mina ögon lite väl sent. Även att uppmärksamma Kenneth Eriksson nästan femton år efter sista WRC-tävlingen är inte heller speciellt aktuellt…

*
BloggStigStig Blomquist vet nu varför det kallas ”kofångare” och detta sedan han igår krockade med en ko i East African Safari Rally. Trots incidenten med den afrikanska kon leder Stig även om marginalen ner till Richard Göransson krympt ihop med någon minut. Trea är fortfarande Gregoire de Mevius, över 20 minuter bak Stigs Porsche. Tredje bäste svensk är Joakim Roman på sjunde plats. Ford-åkaren Janne Hagman klättrar stabilt uppåt är nu elva. Rallyt avslutas på fredag.

*
BlogVeiby2Riktigt kul att Volkswagen skickar fram två så unga förare i Rallycross-VM:s final i helgen som Ole Christian Veiby och Thomas Bryntesson. Veiby ersätter som jag tidigare skrivit Tord Linnerud och detta på grund av att han skadat sig.
Jag trodde att jag avslutade rallycrossäsongen när jag vann EM-deltävlingen i Italien, men nu får jag sätta punkt med VM-delseger i Argentina i stället, säger Veiby och ler.BloggVeiby
I Argentina kör Veiby i första hand för att hjälpa Johan Kristoffersson i hans jakt på bronset, men Volkswagen Team Sweden har dessutom en liten medaljchans även i teammästerskapet.
Även Marklund Motorsport väljer att släppa fram en ung förare i årets sista deltävling Thomas Bryntesson, som under säsongen övertygat stort i Supercar Lites där han vann fyra deltävlingar i RX Lites Cup och blev trea totalt trots att han inte körde hela mästerskapet.
Jag har mycket att lära, men kommer att jobba hårt och hoppas på ett bra resultat för Marklund Motorsport, hoppas Brytnesson
Rallycross VM i TV
Viasat Motor och TV10 sänder enligt följande från Rosario, Argentina söndag 29 november
Viasat Motor kl 18.00-20.00: Live TV10 kl 19.00-20.00: Live

*
BloggAndreasÅrets co-driver och mottagare ur Thomas Carlssons Minnesfond blev 24-årige Andreas Johansson. Rallyföraren som är uppväxt i en rallyfamilj och sadlade om och blev en co-driver på toppnivå. Minnesfonden förvaltas av Katrineholms Motorklubb och utser årligen ett stipendium till en ung och lovande codriver, lite av ”Årets Co-driver” i Rallysverige.
Under 2014 börjar samarbetet för Eskilstuna MK-medlemmen med Jacob Jansson, som i år vann Junior-SM.
Så kul och oväntat, riktigt roligt att bli uppmärksammad med ett sånt fint stipendium, det hade jag aldrig kunnat tro att jag skulle få, man är klart hedrad, menar en glad Andreas Johansson.

*
BloggSTCCSTCC utan V8 Thunder Cars presenterade idag kalendern för 2016 med 14 tävlingshelger och där det även då blir final på Ring Knutstorp. Man ska även utvecklas vinterserien RallyX On Ice med deltävlingar i Sälen, Trysil och Åre.
Totalt har vi 14 fartfyllda och intensiva tävlingshelger att se fram emot kommande säsong, konstaterar en nöjd Jonas Lundin, vd STCC AB
Nytt är också att vinterserien ska tv-sändas och serien inleds i samband med SM-veckan i Piteå i januari.
STCC avgörs på samma banor som förra året men med en del nya inslag. Precis som i år blir Mantorp en kvällstävling. Av övriga kommer tre att samköras med RallyX. Det handlar om Skövde, Solvalla och så finalen på Ring Knutstorp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *