Loeb spexade inför årets tredje från slutet WRC-framträdande, det blir livsviktig rättegång med SSR och kartläsaren!

En mycket avslappad, glad och näst intill på spexhumör, Sebastien Loeb mötte media i eftermiddags inför Rally Sweden, andra stoppet för WRC-cirkusen. Nu ska jag inte återge allt som Seb och jag snackade om, det finns istället att läsa i fredagens Kristianstadsbladet. Men lite kan jag så klart avslöja, bland annat att Loeb tror att Miko Hirvonen vinner VM i år. Att köra racing är svårare än rally för där måste man vara ”on the limit” hela tiden och att han efter sista tävlingen i Frankrike enbart kommer att följa rally som åskådare.
Det har ju spekulerats i att den niofaldige världsmästaren skulle ompröva beslutet att lägga rallyhjälmen på hyllan ifall han vinner även i helgen. Ett argument för detta var att Citroén nominerat Loeb för VM-poäng men på detta visste han besked.
– Förstår det inte, med mina tidigare starter i just Sverige minnet borde kanske bossen tänkt annorlunda, konstaterade Loeb med ett brett leende.
Vidare visst inte Loeb att där var ett speciellt pris till ”långhoppare” på Colins Crest. Hur som helst tänkte han inte försöka sig på att köra hem priset i år.
– Du vinner inget rally på att hoppa längst och dessutom är där en väldigt ful högerkurva efter krönet, så nej något rekord blir det inte från min sida…
Fick även frågan om hur motiverad han var att vinna i Värmland?
– Mycket motiverad, men inte så motiverad att jag kommer att ta några större risker för seger.
Konstigt nog frågade han inget om Silver-Voc:en, men han är väl allt för fokuserad på sitt eget och bryr sig kanske inte, vad vet jag?

 

Före Loeb kom Miko Hirvonen och även han var cool och glad. Berättade att sträckorna såg jättefina ut, i synnerhet de norska bidragen hade både rejäla snövallar och fin is på vägen. Vidare hoppades Miko att de nya Michelindäcken skulle vara bättre än fjolårets som slets hårt. Nu med ny gummiblandning och en ny typ av dubbar, runt 380 i varje däck var förväntningarna stora, menade Miko.
Monte Carlo var inget lyckat rally för honom, först skrotade han på träningen och sedan fick han liksom aldrig till det riktigt och slutade fyra.
– Med tanke på allt är jag jätteglad för poängen de kan komma väl till pass längre fram…
Men erkände också.
– Måste börja vinna rally igen helt klart!
I fjol blev det bara en enda seger i Italien plus att han uteslöts i Portugal efter något som inte var helt OK på bilen. Själv tror jag stenhårt på Miko som vinnare på söndag och så här är mitt tips inför helgen.
1. Miko Hirvonen Citroén
2. Sebastien Loeb Citroén
3. Jari-Matti Latvala VW
4. Mads Östberg Ford
5. Sebastien Ogier VW
Måste så klart även tippa Pontus Tidemand och där sätter jag en sjunde plats för svenskhoppet.
Det blir rättegång i den för rallysporten livsviktiga frågan om huruvida den skadade kartläsaren Tomas Norrstrand ska få ersättning från South Swedish Rally efter kraschen i fjol. Detta står klart efter dagens muntliga förhandling i Kristianstad. Norrstrand och rätten ville ha förlikning men rallyt sa självklart blankt nej då en förlikning i både deras och mina ögon, hade gjort rally i dagens mening omöjligt att arrangera.
– Det här är ett exceptionellt mål. Det skulle ställa rallysporten på ända om Tomas Norrstrand vann framgång med sitt skadeståndskrav. Så det finns inga möjligheter att träffa en förlikning, vi vill ha besked av tingsrätten om det här, säger ombudet Mikael von Schedvin.
Nu återstår alltså vad de tre lagfarna domarna kommer att säga den 16 maj. Lagfarna men troligen inte ett dugg insatta i rally och det är detta som gör mig orolig. Som jag skrivit tidigare, en som är något lite insatt i rally smular tämligen enkelt sönder Norrstrands argument, men med ”lagfarna” domare är det inte riktigt samma sak. Det är ju inte första gången man hört tämligen självklara saker som sedan vridits hundraåttio grader av en domstol. Måtte inte detta bara hända i Kristianstad Tingsrätt den 16 maj…
Till sist lite trevligare saker och då tänker jag på invånarna i Värmland. I dag kom både Värmlands Folkblad och Nya Wermlandstidningens rallybilagor inför Rally Sweden och det är bara att gratulera läsarna. Båda bilagorna är ambitiösa och heltäckande och man bli grön av avundsjuka när man läser dom. Tänk om t.ex Smålandsposten gjort samma satsning på South Swedish Rally, vilket lyft för rallyt och alla intresserade…
Som sagt båda bilagorna är snygga och fina, men ska jag välja en så är nog den ”lilla” tidningen VF den som har den vassaste rallyläsningen.

3 svar på “Loeb spexade inför årets tredje från slutet WRC-framträdande, det blir livsviktig rättegång med SSR och kartläsaren!

  1. Problemet med tingsrätten är att det sitter folk utan nån som helst kunskap om lagar som nämndemän också.

    Fast man får hoppas på att det är folk med motorhjärta där bland dem, fast då ska det väl skrikas ut i div kvällsblaskor om att det är jäv.

    50 minuter till SVTplay börjar sända 🙂

    Mvh Kennet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *