Latvala levererade andra raka WRC-segern i Finland, Östberg trea, Tidemand tvåa i WRC2, Volvo före WRC-Fiesta i Tranås och Ekström DTM-segrade!

BloggLatvala1Jari-Matti Latvala levererade sin andra raka seger i WRC Neste Rally Finland och detta precis när det behövdes som bäst. Täppte effektivt till truten på alla belackare som mer eller mindre menar att finnen inte har kvaliteterna som gör honom till en vinnare. Iskallt lät han nu skitsnackarna stå där med munnar som fågelholkar. Att han inte förivrade sig på power stage utan lät Sebastien Ogier ta alla tre bonuspoängen menar jag är ett bevis på att timmarna med den mentala coachen inte varit bortkastade.
Att det var en överlycklig segrare syntes direkt i SVT:s fina direktsändning från sista sträckan. Latvala själv hoppas nog nu att detta var ”första VM-deltävlingen” på 2016 års säsong. Han förklarade innan start att 2015 redan betraktades som avslutad och nu tittade han enbart framåt. Hemmasegern blir nu avstampet mot VM-guld 2016 och jag tror faktiskt inte att det är omöjligt. Får han bara en liten del av Ogiers ”stolpe in-möjligheter” får fransmannen tufft att vinna VM fyra år i rad…Rally Finland 2015
Nu skilde 13,7 sekunder mellan de bägge Polo R WRC-åkarna och med den marginalen tog sig nu Latvala upp på andra plats i VM-tabellen.
Jag kan inte förklara hur glad jag är, var Latvalas första kommentar.
Med alla mina ”ups and downs” under säsongen betyder den här segern oerhört mycket. Vill tacka för stödet från teamet som hela tiden trott på mig, även när det inte gått ”so smoothly”
VW-bossen Jost Capito var lika glad som Latvala efter triumfen men berömde så klart även Ogier.
Vilket fantastiskt rally från ”our boys”, menade Capito.
Dom stod i en klass för sig och Jari och Mikka Antilla är utan tvekan ”Kings of Speed”!
Konstaterade också belåtet.
Vi är dessutom  fortfarande obesegrade i Finland, snabbaste rallyt i WRC!

*
BloggöstbergRiktigt kul var också att Mads Östberg och Jonas Andersson fick kliva upp på pallen tack vare ett nästintill helt perfekt genomfört rally. Marginalen upp till Latvala blev stor, 1.36,8 men glädjande nog var den ännu större bakåt. Fyran Thierry Neuville var nästan två och en halv minut efter. Mads var nöjd och kommenterade bronsplatsen.
Det har varit en härlig weekend och jag är glad över att komma på pallen. En bra comeback efter besvikelsen i Polen och jag är riktigt glad över vår insats!
När Andreas Mikkelsen kraschade på fredagen lämnade han vägen öppen för ändring i VM-tabellen. Östberg är nu trea medan Andreas ligger fyra.

*
BloggTidemand3Mer glädje levererade Pontus Tidemand och Emil Axelsson med ännu en andra plats i WRC2-klassen med nya Skoda Fabia R5. Redan tidigt stod det klart att Esapekka Lappi hade en ännu högre växel än Pontus och smart nog valde han då att inte jaga teamkompisen. Nu blev det till slut stor marginal mellan de båda, 1.41,0. Men vad spelar det för roll, Pontus säkrade ju därmed en riktig triumf för Skoda Motorsport med dubbelseger.
Klarade av att behålla kylan, berättade Pontus efter målgången.
Överhuvudtaget har rallyt varit en stor erfarenhet och vi är verkligen glada över andra platsen. Glad över både tempo och stabilitet!BloggTidemand1
Självklart var Pontus även nöjd med nya Fabian.
Bilen fungerade perfekt och blir bara bättre och bättre…BloggLappi2
Tack vare segern klev nu Lappi upp i ledning i WRC2 före Jari Kettoma som tvingades lämna återbud. Tre poäng skiljer mellan de bägge finnarna och så kommer Pontus in som ny fyra, 1 poäng bak ukrainaren Protasov som är ny trea.
Medan norrmannen Anders Gröndals uppladdning stördes av strul med R5-Cittran så gick rallyt desto bättre. I stort sett en problemfri resa resulterade i en sjätte plats i WRC2.

*
BloggVeibyNorskt på pallen blev det även i WRC3 där Ole Christian Veiby tog sin Citroén till en tredje plats. Vann gjorde den Veiby tidigare delade VM-ledningen med, fransmannen Quentin Gilbert. Med detta puttade han ner ”gutten” till andra plats men med minimal poängskillnad.
Norsk i topp är det i DMACK Throphy när Marius Aasen körde in som tvåa bakom britten Tom Cave. Trea slutade Max Vatanen och det är också de här tre som toppar ”Throphyn”. Aasen på 76 poäng, Cave har 68 och så unge Vatanen 67, detta med tre deltävlingar kvar. Närmast är det i Tyskland ungdomarna ska mäta sin krafter med varandra.

*
BloggHastihgetÅrets Neste Rally Finland var det allra snabbaste WRC/VM-rally som körts någonsin där Latvala hade en snittfart på 125,44 km/t. Nästa skrämmande hur fort det går på finska länsmannaryggarna och när man ser att av de tolv snabbaste rallyna som körts är det i tio som avverkats i Finland. Imponerande är det att redan 1983 körde Hannu Mikkola med Audi quattron i Argentina med ett snitt på 121,60 km/t.

*
Nästan kaos på SS13 ”Surkee” när en björn ville kolla på rally. Arrangören gillade dock inte den nyfikne åskådaren utan skickade dit en helikopter som jagade iväg björnen. Latvala lugnade dock ner det hela och förklarade att det inte var länge sedan han själv hade en stor brunbjörn hemma i trädgården. Kanske var det samma björn som nu ville heja fram sin favorit till seger…

*
BloggKubicaIngen kan väl påstå att Robert Kubica har tumme med Fru Fortuna? På lördagen blev det ny krasch för polacken och Fiestan såg riktigt trött ut efter den lilla vattenplaningen inför vänsterkurvan.

*
Ofrivilliga åskådare blev ju Andreas Mikkelsen och Ola Fløene efter kraschen i fredags. På SS12 ”Jukojärvi” sågs paret studera sina konkurrenter.

*
Av rapporterna att döma blev Team Skogsåkarnas ”Badhotellrallyt” stor succé och där Nässjös Johan Axelsson höll för favoritrycket. Fyra tuffa onotade sträckor bjöds deltagarna i Bilsport Rallycup på och av dessa var Axelsson vassast på tre. På sista sträckan fick Ingemar Svensson ordning på hur WRC-Fiestan skulle hanteras utan noter och vann denna. Tvåa totalt med en WRC-bil med en Volvo före, tuff resultatlista. Trea totalt blev Grangärdes Fordåkare Tomas Pettersson.
Varken förhandstippade Janne Kristiansson eller Henrik Johansson hängde riktigt med i Tranåsskogarna. Janne slutade sexa totalt och Henrik tia.
Wäxjöåkaren Tim Pettersson vann B-förarklassen efter tätt fajt med Pierre Melin, slutade femma totalt och vinner klassen 11,2 sekunder före Pierre.

*
Sebastian Eriksson från Sunnemo och Thomas Bryntesson från Töcksfors var lördagens kungar på Westombanan i Arvika. Sebastian Eriksson vann Supercar med Lidköpings-föraren Eric Färén som tvåa och Lukas Walfridson trea.
Det var en hård och tuff final och det krävdes verkligen att man körde 110% för att vinna, kommenterade Sebastian Eriksson årets första seger.
Segern innebar att Sebastian klev upp i en delad serieledning med teamkollegan Kevin Eriksson, något som dock Sebastian inte kunde glädjas åt efter tävlingen i Arvika.
Tyvärr kör jag en deltävling i Amerikanska Global-rallycross serien samtidigt som RallyX-finalen i Solvalla så jag har tyvärr ingen möjlighet att försvara titeln, säger Sebastian efter finalen.RallyX Arvika Photo: AhlgrenGraphics.com / Daniel Ahlgren BloggBrink2
I Supercar-lites klassen var det Thomas Bryntesson från Töcksfors som var hetast. Tvåa slutade Oliver Eriksson före serieledande Tobias Brink. Eslövsåkarens pallplats innebär att han nu delar serieledningen med Kevin Hansen.
Det kommer handla om en mix av fart, kyla och rutin som kommer att avgöra fighten om titeln, analyserade Tobias Brink.

*
Ett fruktansvärt regnoväder drog under söndagen in över Red Bull Ring i Österrike som var helgens arena för både DTM och Audi TT Cup. Vätan innebar att det blev en masskrock i Audiracet med bland annat finnen Emil Lindholm inblandad. Han och ytterligare fyra förare fick åka till sjukhus och enligt uppgift ligger samtliga kvar, dock är skadeläget oklart. Racet avbröts och poängen tilldelades efter kvalplaceringarna. Något som gav Mikaela Åhlin Kottulinsky en poäng från dagens race. Bättre gick på lördagen då hon jagade sig fram till en tionde plats efter att ha missat kvalet nästan totalt. Sjätte plats i tabellen för Mikaela med 52 poäng. En bit fram till ledande dansken Nicolaj Möller Madsen på 111 poäng.BlogEkström
I blötan tog Mattias Ekström årets andra DTM-seger före Mercedes Gary Paffet och leder nu mästerskapet på 111 poäng.

*
BloggMilellI helgen kördes det karting i Tyskland och enda livstecknet från Kristianstadåkarna är ett kort meddelande på facebook från Noah MillelGreat Performance Noah Milell & Niklas Milell. Stort Grattis till fjärde platsen i Tyskland.”.

*

Lite jubileum, detta är Motorbloggen nummer 1700.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *