Fransk uteslutning i WRC, Fredrik tackar, Ekström i DTM-hetluft och snyggt EM-mottagande i Köpenhamn

BölogLefebfrveStéphane Lefebvre fick inte njuta länge av sista pallplatsen i WRC-delen av Neste Rally Finland efter att man kontrollerat hans Citroén. Sent på söndagskvällen upptäcktes att fransmannens team använt icke homologiserad mjukvara i bilen som var en RRC-version av DS3:an. FIA:s tekniske delegat Jérôme Toquet var den som hanterade ärendet och också meddelade Lefebvre det trista beskedet. Citroën’s Benoit Nogier erkände direkt att man använt felaktig mjukvara men kunde inte ge besked på om där var någon skillnad mot den homologiserade versionen eller den som satt i Cittran.
Måste säga att jag lider med Lefebvre som säkerligen inte haft en susning att bilen inte uppfyllde reglementet. Kanske inte ens säkert att teamet hade full koll på den här lilla detaljen som nu fick så dramatiska konsekvenser. Nu är jag inte ute efter att försvara fusk men man måste ändå få lov att tycka synd om fransmannen, eller?
När Lefebvre försvann hoppade Yurii Protasov upp som trea och fick därmed poäng upp till samma placering i WRC2-tabellen, en pinne före Tidemand. Fyra i Finland blev nu Scott Pedder och så lite roligare, Anders Gröndal som blev femma.

*
BloggFredrikNär vi ändå är inne på WRC2 så blev det som bekant en stor besvikelse för Fredrik Åhlin som fick bryta två gånger, sista gången på sin egen födelsedag och på Facebook, skriver värmlänningen. ”Tusen tack för alla grattis hälsningar idag! Gjorde en riktigt värdelös födelsedag betydligt bättre! Skulle med vilja säga tusen tack till alla svenska fans den här helgen som hejade på oss, du kunde vara 110% säker att efter ett stort lyft så skulle du se massvis med svenska flaggor! Helt grym känsla”. Tycker jag synd om Lefebvre så är det inget mot mina känslor för ambitiöse Fredrik…

*
BloggÖstbergDet är så sällan man numera får se en svensk på WRC-pallen så när Jonas Andersson och Mads Östberg klippte tredje platsen i Finland känns det helt i sin ordning att visa ännu en bild på hjältarna.

*
Helgens race på Red Bull Ring i Österrike blev en minst sagt omtumlande raceweekend med Mattias Ekström som vinnare i DTM-delen. Men segern är nu omdiskuterad sedan Mercedes Pascal Wehrlein blivit avknuffad av Mattias teamkamrat Timo Scheider. Mercedes-teamet anklagar nu Audi-bossen Wolfgang Ulrich för att via radio ha beordrat Scheider att knuffa bort Mercedes för att förhindra att Wehrlein skulle knappa in på Ekström i poängställningen.
Mercedes tycker att Audis agerande är skamligt medan de i sin tur menar att det handlar om ett missförstånd. Mattias själv vill inte kommentera händelsen utan konstaterar bara att han njuter av läget som ledare av mästerskapet.

*
Närregnet vräkte ner innebar det stora problem och till slut flaggades F3-loppet av, dessutom för andra gången. Ett beslut som Felix Rosenquist backar som startade i andra led vid sidan av Antonio Giovinazzi.
För mig var det inga större problem som bara hade Antonio vid min sida, men värre var det för alla de bakom som fick köra i vårt ”waterspray”, menar Felix i en intervju i brittisk media.
Helgens race var det tredje i år som fått avbrytas och bara get halva poäng. Så här långt är Giovanazzi 20,5 poäng före svensken på andra plats.

*
BloggLundgaardLite skillnad på hur man hanterar vunna EM-titlar i Sverige och Danmark och syftar då på förra helgens nye danske EM-vinnare i Kartingens klass för KF-Junior, Christian Lundgaard ute på Åsum Ring. Vid helgens Copenhagen Historic Grand Prix var unge Lundgaard hedersgäst och minglade runt med allt vad Danmark har att erbjuda vad gäller stora motorprofiler. Till exempel fanns Le Mans-legenden Tom Kristensen med bland de som ville gratulera Lundgaard i fladdret från Dannebrogen medan tv och annan media förevigade ögonblicket. BloggRiget
Samtidigt med att man hyllade WM-vinnaren passades det på att överlämna en check på 599.000 danska konor från Jan Magnussen under uppropet Race for Riget till ” Børne Unge Programmet”Rigshospitalet. Snyggt jobbat!

*
Kort blogg idag men CG Wilke har kallat till presskonferens inför helgens AM Snapphanerallyt, då kommer man i tid!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *