Latvala: Jag kunde kört Rally Argentina, många startande i RS-DM och nya dubbdäcks rön!

Läste precis en intervju i Autosport med nyckelbensskadade Jari-Matti Latvala. Han berättade här att han mycket väl klarat att köra WRC-Fiestan i Rally Argentina. Läkarna i Helsingfors fixerade snabbt den skadade axeln med hjälp av skruvar och en metallplatta. Efter detta fungerade han nästan som före skidturen men risken berättade Latvala, var att plattan lätt kunde komma ur läge och då hade skadan förvärrats. Bättre att hoppa en tävling än att riskera stora delar av säsongen resonerade Fordesset, klokt tänkt tycker jag!
På tal om Fiesta så såg jag bilder på Rally-SM:s nyaste/häftigaste bil, Sillefallarens hyrbil som Ingemar Svensson, Flen ska köra i South Swedish Rally. Klart frän lackering, men jag tänker på den stackaren som ska göra ev. lackbättringar, mycket pill om man säger…
På rallyfronten är det väl Rally Gotland som tilldrar sig störst intresse och där första avdelningen startar om några timmar. Totalt 135 ekipage ska ge sig i kast med de tuffa gotländska grusvägarna som är totalt nio mil långa. Tunt med skåningar bara en enda vad jag kan hitta, Tollarps Hörbyförare Thord Johansson med Emil Månsson i högerstolen. Kan bli tufft att köra hem A 2WD, men friskt vågat hälften vunnet Todde!
Desto fler ”landsmän” i andra deltävlingen i Södras RS-DM/ Asfaltcup, Sturupsprinten på söndag. Även Svedala MK fick problem, alltför många ville köra på Sturup Raceway och där gick tävlingsledare Bengt Persson en annan väg än gallring. Han flyttade fram starten en hel timme och därmed kan alla de drygt sjuttio asfaltåkarna få slita lite däck på den fina racingbanan.
Vem som vinner? Tja, Mats Andersson med bytt toppackning på Protonmotorn är väl ingen dum gissning. En trio utmanare törs jag även plocka ut, Mats Lundahl BMW, Ebbe Nilsson Ford, Niclas Hansen Opel och Jocke Kristiansson med nyreparerad Corsa. Men va f-n det blev ju en kvartett och ingen trio? Då har jag dessutom glömt premiärsegraren Anders Karlsson med Escorten, tvåan Tommy Anderson i den vita BMW:n och tävlingens värstingbil nummer ett, Jocke Grahn med WRC-Focusen. Nog inte lönt att tippa, hela startfältet verkar kunna vinna…
Nja, inte riktigt, för jag själv i Silver-Vocen:n väljer en lägre profil och vi inriktar oss enbart på att komma före Black Beauty och Roland Brorsson. Men nu börjar han bli lite för seriös så det kan bli tufft. Det har inköpts lufttrycksmätare för att kolla däcktrycket, han studerar ivrigt alla väderleksrapporter (har hittat någon konstig med John Pohlman i huvudrollen som förutser regn på söndag) och fnattar nu runt hela kommunen i jakt på regndäck. Känns som att de två futtiga sekunderna jag var före i premiären kommer jag att få nedtryckta i halsen på söndag. Inga problem jag brukar kunna svälja undan…
Vill även slå ett slag för Bilorienteringen Hörby-Rundan som körs på lördag. Tävlingsledare Valdi Puhv har inte haft riktigt samma problem som sina kollegor i rallyvärlden. Han är trots allt nöjd med de sjutton anmälda som ska leta skärmar i Hörbyskogarna. Med tanke på startfältet meddelar han.
– Vi tar efteranmälningar!
Sista inlägget för säsongen om dubbdäck. För någon vecka sedan presenterade ett gäng ”forskare” nya rön om de skadliga mikropartiklarna som dubbdäcken påstås riva upp från stadsgatorna. En del av mina kollegor visade både aningslöshet och var dåligt pålästa, dom lät ”forskarna” oemotsagda breda ut sig i spalterna. Hit räknas dock inte min favorit Robert Colin på Aftonbladet som istället ställde en av ”forskarna” Christer Johansson mot väggen. Om jag säger att han smulade sönder den stackars ”forskarens” nya rön så är det en underdrift. Han förvandlade den istället till partiklar mindre än de som dubbdäcken river upp. Nu ska jag inte trötta er med detaljer, men nivån på forskningsresultatet som jag ser det, var ungefär så här.
” Om du en kall vinterdag promenerar utan skor på fötterna, då fryser du om dessa. Tar du på en sko fryser du bara om en fot och har du skor på båda fötterna, ja då fryser du inte alls” …

4 svar på “Latvala: Jag kunde kört Rally Argentina, många startande i RS-DM och nya dubbdäcks rön!

 1. Joder. que bien! Sigue asi amigo, estamos contigo todo el camino!. Får nöja mej med TV-bilder från Bahrain, som blir en batalj mellan Alonso och Schumi. Nico kan kanske blanda sej i också. Resten göre sej ej besvär!!!!. Så tippar jag,få se ditt expert-tips nu!!! (Så vi vet hur det inte slutar!)

  1. Hej Björn.
   Min spanska är ganska taskig, kan pero calliente, cervezas och lite till. Ungefär som mina kunskaper i F1, man jag säger Kimi vinner!
   MVH
   Tommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *